Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

0 kan grubu IV,''Kan grubu'na göre beslenme''

0 kan grubu IV,''Kan grubu'na göre beslenme''
 

Kuş Cenneti / Bafra


0 Kan Grubu'nun son bölümüne geçerken, ''Lektinler'' başlıklı ilk yazıyı, okumanın konuyu kavramada önemli bir basamak olduğunu tekrar vurguluyoruz!... Bu bölümde sırayla; Tahıllar, Ekmek Grubu, Sebzeler, Meyveler ve Suları, Baharatlar , Bitkisel Çaylar ve diğer içecekler ve en son, Takviyeler açıklanacak ve de bölüm çeşitli öğüt ve önerilerle sona erecektir...


TAHILLAR VE EKMEKLER:


0 grubu
tahıllardan yararlanamadığı için bu ürünleri tüketmemeye özen göstermelidirler!... Genel olarak tahıllar, sindirim sistemlerinde ve kanlarında olumsuz tepkiler oluşturan lektinlere sahiptir... Bu lektinlerin diğer bir zararı da, vücuda yararlı olan besinlerin vücutça emilimini engellemesidir. Buğdaygillerde bol miktarda bulunan Gluten, 0 grubunun kilo almasının temel nedenidir... Ve ayrıca Gluten'ler, onların metabolizma işleyişini engelleyip, vücutlarına zarar verir!... Bu şekilde ağırlaşan metabolizma, besinlerin enerjiye dönüşümünü engelleyip, vücutta yağa dönüşmesine, olumsuz katkı sunar!...Tahıllarda porsiyon 1 çay fincanı olup, tüm gruplar haftada2-3 kez, Asya kökenliler, bir fincan daha fazla tüketebilirler.


Çimlendirilmiş tahıldan üretilen, Essene ve Ezeikel ekmeği dışında, buğday içeren ekmek , sandöviç ve çörekler, 0 grubuna sorun yaratabilirler!... Biraz daha ileri gidilerek; buğday dışında, çok fazla tüketilen diğer tahıl ve ürünlerinin de, 0 grubunun genetik yapısının bu ürünleri sindirmeye açık olmamasından dolayı vücutta önemli sağlık sorunları yaratabileceği söylenebilir!... Essen ve Ezeikel ekmekleri, üretilen tohumlarının çimlenme aşamasında, zarlarındaki glütenleri kaybetmesi ve canlılığını kaybetmemiş enzimleriyle, 0 grubu için, sağlıklı
ürünlerdir!... Ekmekde porsiyon 1 dilim olup, Kafkas kökenliler en fazla 2 dilim, Asya ve Afrika kökenliler, 4 dilim ekmek tüketebilirler!... Çörek gibi ürünlerde de haftada 1-2 dilimi geçmemek gerekir...

Makarnalar genelde Drum buğdayından yapıldığı için ve glüten içerdiklerinden 0 grubuna yararlı olamazlar.Ancak (ülkemizde pek bulunmayan) esmer buğday ve pirinç unundan yapılan makarnalar, 0 grubunca rahat tüketilebilirler!...Pirinç de ağız tadı dışında pek yararı olmayan bir gıdadır... Porsiyonu 1 çay fincanı olmak kaydıyla, tüm gruplarca, uygun olanları, haftada 3 kez tüketilebilir...


ÇOK YARARLI TAHIL VE EKMEKLER

Yararlı hiç bir buğday ürünü bulunmamaktadır!... Yalnızca çimlenmiş tohumlardan üretilen; Essen ve Ezeikel ekmekleri...


NÖTR TAHIL VE EKMEKLER:

Kepekli pirinç, Pirinç, Kızıl buğday, Arpa, Esmer buğday, Akdarı... Çavdar ekmeği, Glutensiz ekmek(Halk ekmek üretiyor..), Kızılbuğday ekmeği, Esmer pirinç ekmeği...


SAKINCALI TAHIL VE EKMEKLER:

Buğday, Bulgur, Yulaf ezmesi, Yulaf kepeği, Buğday kepeği, Mısır gevreği, Mısır unu ve nişastası, Mısır ekmeği, Beyaz ekmek, Kepekli Buğday ekmeği, Hamursuz ekmeği, Karışık tahıllı ekmekler, Drum buğday ekmeği, Yüksek proteinli ekmekler...



SEBZELER, MEYVELER VE SULARI:


0 grubunun beslenmesinde kritik bir rol oynayan, gruba uygun , çok miktarda sebze vardır... Bazı sebzeler 0 grubuna sorun ürettiği için, tüm sebzeleri rahatça tüketmek olası değildir!... Örneklersek, Beyaz lahana, Brüksel lahanası, Karnabahar gibi (bizde) bolca tüketilen aynı familyadan bu sebzeler; karakteristik olarak 0 grubunda düşük çizgideki Troid işlevini daha da ağırlaştırırlar!... Ispanak, Brokkoli gibi yüksek K vitamini içeren sebzeler, 0 grubuna yararlıdır. Kan pıhtılaşma süreci zayıf işleyen, 0 grubuna, bu şekilde katkı sunarlar... Alfa alfa filizleri (bizde pek yok..) sindirim sistemine tahriş edip zarar verebileceği için, 0 gruplarında bir duyarlık yaratması söz konusu olabilir. Salamura zeytinler ve kültür mantarında oluşan mikroorganizmalar, 0 grubunda allerjik reaksiyonlara yol açabilirler... Patates ve Patlıcan' da, 0 grubunun eklemlerinde, Artrit'e yol açan lektinlerin birikmesine neden olduğu için, sakıncalıdırlar!... Mısırda bulunan Lektinler'de, vücuttaki ensülin üretimini, şişmanlık ve diyabete yol açacak şekilde olumsuzca etkilerler!...Domates'deki Panhemaglutinan, kan gruplarında pıhtılaşmaya neden olan zararlı Lektinler içerir. Bu zarar, A ve B kan gruplarında sakınca yaratırken, 0 ve AB kan grubunda bünyelerini bu olumsuz etkiyi nötr hale getirebilmelerinden dolayı , ilginçtir; bir sorun yaratmazlar!... Porsiyonu hazırlanmış bir kase olarak düşünürsek, tüm kökenler, haftada 3-5 kase sebze tüketebilirler...

0 grubunun beslenmesinde, harika özellikleri olan birçok meyve yer alır... Makarna ve ekmekdeki Glüten'e karşı meyvelerde bulunan lifler, mineral ve vitaminler daha iyi seçeneklerdir.Bir dilim ekmek ya da bir fincan ölçekli bir makarna tüketimi yerine bir porsiyon meyve yerseniz , hem iyi beslenmiş hem de kilo vermeye katkı sunmuş olursunuz!...Ancak sizi , çok bildiğiniz meyvelerin sakıncalı, hiç bilmediğiniz garip meyvelerin çok yararlı oluşu, şaşırtabilir!... Sindirim sisteminizde asitten çok , size yararlı bazik tepkime yaratmaya eğilimli kırmızı, mor ve mavi renklerde, incir , erik gibi meyvelerin size çok yararlı olduğunu görürsünüz... 0 grubu mideleri asidik bir yapıya sahiptir!... Bu yüzden Gastrit, Ülser gibi rahatsızlıklara karşı meyvelerin bazik özelliğiyle bir asit-alkali dengesinin sağlanmasına katkı sunması şüphesiz yararlıdır... Ancak mideye zararlı mikro organizmalar içeren, alkali de olsa kavun gibi meyvelere de az tüketerek, dikkat etmeli!... Yüksek asit içeren, portakal, çilek ve mandalin gibi meyvelere de dikkat etmeli, uzak durmaya çalışmalı...Greyfurt bir istisna, asitli meyvedir!... Sindirim sonrası alkali hale dönüştüğü için, az ve dikkatli bir şekilde tüketileblir.. .Böğürtlen de sindirimi ağırlaştıran Lektinler içerdiğinden, bu meyveden de uzak durulmalı... Meyvede de porsiyonu 90-150 gr arası bir olarak düşünürsek, gene tüm kökenler, haftada3-4 porsiyon meyve tüketebilirler...


Çok şekerli ve asidik bilinen meyve sularından kaçınmaya çalışmalı... Vişne, portakal ve elma suyu gibi...Sebze suları alkalidir. İçimde tercih edilebilirler. Havuç ve domates suyu gibi... Ananas suyu da, diüretik olup, vücutta ödeme karşı yarar sağlayabilir... Tüm kökenler, haftada 2-3 kez, bir büyük bardak sebze-meyve suyu tüketebilirler...


ÇOK YARARLI SEBZELER VE MEYVELER:

Sebzeler: Yer elması, Bamya, Brokkoli, Enginar, Ispanak, Pırasa, Maydanoz, Tatlı patates, Kırmızı biber, Kırmızı soğan, Sarı soğan, İspanyol soğanı, Bayır turpu, Şalgam, Hindiba, Helvacıkabağı, Pancar yaprağı ve Deniz yosunu...

Meyveler: Ananas, Taze incir, Kuru incir, Kara erik, Kırmızı erik, Yeşil erik ve erik kuruları... Ananas ve Erik suları...


NÖTR SEBZELER VE MEYVELER:

Sebzeler: Havuç, Kereviz, Domates, Avakado, Salatalık, Yeşil soğan, Turp, Kuşkonmaz, Dereotu, Kestane, Marul, Yeşil zeytin, Taze fasulye, Lima fasulyesi...

Meyveler: Elma, Greyfurt, Kırmızı üzüm, Kayısı, Kiraz, Kivi, Şeftali, Nar, Muz, Yeşil üzüm, Armut, Karpuz, Mango, Altınbaş kavunu... Havuç, Domates, Salatalık, Kayısı, Üzüm, Papaya, Kiraz ve benzer meyve suları...


SAKINCALI SEBZELER VE MEYVELER:

Sebzeler: Patlıcan, Beyaz lahana, Kırmızı lahana, Brüksel lahanası, Çin lahanası, Karnabahar, Beyaz ve Sarı mısır, Kültür mantarı, Patates, Kırmızı biber, Siyah zeytin, İspanyol ve Yunan zeytinleri...

Meyveler: Portakal, Mandalina, Kantalup kavunu, Böğürtlen, Hindistan cevizi...

BAHARATLAR: Doğru seçilmiş baharatlar, sindirim sisteminin denetlenmesine önemli katkılar sunar!... Bağışıklık sisteminizi destekler.... Arnavut biberi, Köri, Maydanoz da sindirim sistemini yatıştırma özellikleri taşırlar...Kelp ve Füküs de, 0 grubunun midelerindeki yüksek asidin dengelenmesine katkı sunarlar... Yukardaki tasnifleri uzatmamak için, Çok yararlı; Kırmızı biber, Köri, Kelp, Maydanoz, Zerdeçal'ın dışında kalan, Sakıncalı; olarak, sirkeleri, tane karabiberi, vanilya, tarçın ve Hindistan cevizini sayabiliriz!.. Bunların dışındaki, tüm baharatlar;nötr değere sahip olduklarından, ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz...

ÇEŞNİLER: Çeşniler genel olarak 0 gruplarına uygun değildirr...Yukarıdaki tablolara uygun meyvelerden yapılmış, marmelat ve reçelleri, asidesi düşük, yağı ve şekeri az; hardal, mayonez ve salata soslarını kullanabilirsiniz. Domatesi arasıra tüketebilir, ancak sirke içeren, dolayısıyla asitli yapıya sahip ketçapı tüketemezsiniz...Asitli turşular da, mide zarına zarar vereceği için uygun değildir...Önerilen; zeytiyağı, limon suyu ve sarmısak gibi , sağlıklı olan çeşnilere yönelmenizdir...

BİTKİSEL ÇAYLAR ve İÇECEKLER: 0 grubu için önemli olan, bu ürünlerin tüketilmesindeki temel yarar ve bunların sindirim ve bağışıklık sisteminin zaaflarına göre, yatıştırıcı özellikler taşımasıdır... 0 gruplarına bu anlamda uygun, az içecek vardır...Nane, Maydanoz, Ihlamur, Kuşburnu, Zencefil çayları, maden suyu ve soda da uygun içeceklerdir..Bira içilebilir ancak şişmanlatıcı özelliğini unutmadan... Günlük alışkanlık haline getirmeden ve aşırıya kaçmadan şarap içebilirsiniz...Kekik, Gingseng, Adaçayı ve Yeşil çay da nötr değerdedir...Ancak, kahve, 0 gruplarında mide asidini arttırdığı için sakıncalıdır ve dikkatli ve de zaman içinde (bir alışkanlık varsa )azar azar azaltılmalı... Siyah çay da 0 gruplarına yararlı değildir. Bu arada, sodalı malum, meşrubatların da 0 grubu için sakıncalı olduğunu vurgulayalım.

0 grubu yukarıdaki tablolara uygun bir beslenme şekline geçerse; genelde, sağlık açısından bir vitamin takviyesine gerek duymazlar!.. Şüphesiz ki bir sağlık sorununda buna karar verecek olan, tıp insanlarıdır...Bilgilendirme açısından; 0 grubunun atalarının az yiyecek bulmaya alıştırılmış ağır işleyen bir metabolizmaya sahip olması, onların günümüzde yapılan deneylerle; B vitamini takviyesine olumlu bir cevap verdiklerini, A vitamininin , kanında geç olan pıhtılaşmaya, kanı incelterek zarar verebileceğinden uygun görülmediğini, E vitamini içinde aynı şeyin geçerli olduğunu , C vitamini ve Demir gibi takviyelere de ihtiyaç olmadığını, ancak gerekirse dışardan günlük 500mg'mı geçmeyen C vitamini alabileceğini vurguluyarak, bölümümüzü sonlayalım...
 
Toplam blog
: 392
: 4592
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..