Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
7974
 

0 kan grubuna göre beslenme (III) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (29)

0 kan grubuna göre beslenme (III) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (29)
 

''İlke olarak, her zaman kan grubumuza uygun olan düşük glisemik indeksli yiyecekleri tüketmeye yada en azından sevdiğimiz yüksek glisemik indeksli  uygun yiyecekleri, düşük ya da sıfır glisemik indeksli yiyeceklerle harmanlayarak tüketmeye çalışalım!...''

İlk kez açanlar için, Lektinler ve  0  kan grubuyla ilgili ilk iki yazıyı okuyarak devam etmelerini önererek,süt ürünleriyle devam ediyoruz...

SÜT ÜRÜNLERİ:

0 Grubu
kana sahip olanlar, süt ve süt ürünleri tüketimini, mutlaka kısıtlamalı ve bu konuda seçici olmalıdırlar!... Çünkü 0 grubunun metabolizmaları, genel olarak süt ve süt ürünlerini harcamaya çok uygun değildir...

Ve bu besinler içinde onlara yararlı olduğu belirtilen hiçbir besin bulunmamaktadır... Özellikle Afrika kökenli insanların, süt, süt ürünleri ve yumurtadan, bilhassa uzak durmaları gerekmektedir!...

Bu besinleri sindirmek 0 grubu insanlarını zorlasa da, Afrika kökenli ; Amerika'lı ve Avrupalı'ların işi, daha da zordur... Çünkü onlar, sütteki Laktoz'a karşı daha toleranssızdırlar!... Ancak ülkemizde Laktozsuz süt üretimi yapılabildiğinden, bu sütten  başta yoğurt, ayran, kefir , lor ve çökelek olmak üzere diğer süt  ürünlerini de üretebilme şansına sahibiz!...


Gıda allerjileri aslında bir sindirim problemi olmayıp, bağışıklık sistemimizin, gıdalara tepki vermesinden kaynaklanmaktadır...


Süt:

120-180 gr. arası porsiyon miktarı olup, Afrika kökenli 0 grubu insanlarının tüketmesi önerilmez.Afrikalı avcı ve toplayıcı atalarının beslenmesinde süt ve dolayısıyla Laktoz olmaması, çağdaşlarının Laktoza tolerans gösterememesiyle açıklanabilir...

Kafkas kökenliler haftada 1 porsiyon, Asya kökenlilerde haftada 2 porsiyon süt tüketebilirler...

Yoğurt:

Gene porsiyon, 120-180 gr. arasıdır Afrika kökenlilerin tüketmesi önerilmez... Kafkas kökenliler haftada 3 porsiyon, gene Asya kökenliler de haftada 3 porsiyon, yoğurt tüketebilirler...

Peynir:

Peynirde porsiyon 60 gr.dır. Afrika kökenlilere önerilmez. Kafkas kökenliler haftada 3 porsiyon, Asya kökenliler de haftada üç porsiyon, tarif edilen peynir türlerini tüketmelidirler!...

Yumurta:

Porsiyon bir adet ve gene Afrika kökenlilere uygun değil... Kafkas kökenliler haftada 3-4 adet, Asya kökenliler de haftada 5 adet yumurta tüketebilirler...


ÇOK YARARLI SÜT ÜRÜNLERİ:

Hiçbir süt ürünü temel olarak, 0 grubuna genelde bir yarar sağlamamakta, yukardaki ölçülerde tüketilirse, kısmen tolere edilebilmektedirler...


NÖTR SÜT ÜRÜNLERİ:

Keçi peyniri, Mozzarella peyniri, beyaz peynir, tereyağ, soya sütü, soya peyniri (Tofu)...


SAKINCALI SÜT ÜRÜNLERİ:

Goudo peyniri, çedar peyniri, İsviçre peyniri, süzme peynir, gravyer peyniri, Amerikan peyniri, mavi peynir, kaşar peyniri, parmesan peyniri, süt, yoğurt, ayran ve dondurma...


YAĞLAR:

0 kan grubu insanları yağlara olumlu tepki verirler...Onlar için yağlar hem besleyicidir hemde bağırsak düzenine yararlıdır...

Özellikle, Zeytin yağı ve Keten Tohumu yağı tüketimini tercih etmelidirler... Zeytinyağı Omega-9, keten tohumu yağı da bol miktarda Omega-3 içerir...

Ülkemiz özelinde, zeytin yağı çeşitleri, farklı lezzet ve rayihalarda bol çeşit olarak, bulunabilmektedir.Bu çok özel ayrıcalıktan, 0 grubu insanları da alabildiğince yararlanmalıdır!...

Bu yağlar, kalp ve kalp damarları başta olmak üzere, dolaşım sistemimize büyük katkılar sunarlar... Kandaki kolestrolün dengelenmesine katkı sundukları da, bilim insanlarınca düşünülmektedir...

Isıtmadan ve pişirmeden kullanmak kaydıyla, yukardaki katkılarının yanısıra, diabet ve göğüs ve kolon kanserine karşı da doğal bir barikat oluştururlar!...

Porsiyon bir çorba kaşığı olarak düşünülürse, Afrika kökenliler, haftada1-5 çorba kaşığı, Kafkas kökenliler, haftada 4-8 çorba kaşığı, Asya kökenliler de haftada3-7 çorba kaşığı tüketmelidirler...


ÇOK YARARLI YAĞ ÜRÜNLERİ:

Zeytin yağı, keten tohumu yağı...


NÖTR YAĞ ÜRÜNLERİ:

Balık yağı, susam yağı...


SAKINCALI YAĞ ÜRÜNLERİ:

Ay Çiçeği yağı, mısır özü yağı, pamuk yağı, yer fıstığı yağı...


KABUKLU YEMİŞLER:

Bu yemişler protein değerleri açısından, 0 kan grubu insanlarına yararlı olsalar da, hiçbir zaman yüksek protein kaynağı olan etlerle, kıyaslanamaz üstünlüklere sahip değildir...  Ancak çok düşük ya da 0 değerinde glisemik indekse sahip olmaları tüm kan gruplarına kan şekerinini düzenlenmesinde çok önemli katkılar sağlar!.

Omega-3 yağ asidi içerdiklerinden dolayı da,dolaşım sistemimize destek verirler... 

Bu besinlerin  bazen sindirim sorunları yaratacağını hesaba katıp, 40-50 kez, çok iyi çiğneyerek tüketilmesinde de yarar  vardır... 0 kan grubunda çokça görülen bağırsak sorunlarına karşı, uygun olanların, ''ezme'' olarak  ve gene iyice çiğnenerek tüketilmesi de, özelikle önerilir...Glisemik indeksleri çok düşük ya da 0 olan  uygun kuruyemişleri, ekmek yerine rahatlıkla tüketebilirsiniz!...Yalnız çok kavrulmamış, çiğ ve tercihen tuzsuz olanlarını tercih edelim...


Kabuklu Yemişler:

Porsiyon 6-8 adet yemişdir. Afrika kökenliler haftada, 2-5 porsiyon, Kafkas kökenliler haftada 3-4 porsiyon, Asya kökenlilerde haftada 2-3 porsiyon tüketmelidirler!...

Kabuklu Yemiş yağları:

Porsiyon, 1 çorba kaşığıdır. Afrika kökenliler, haftada 3-4 çorba kaşığı, Kafkas kökenliler haftada, 3-7 çorba kaşığı, Asya kökenliler de haftada 2-4 çorba kaşığı, bu yağlardan tüketebilirler...


ÇOK YARARLI KABUKLU YEMİŞLER VE YAĞLARI:

Ceviz ve kabak çekirdeği...


NÖTR KABUKLU YEMİŞLER VE YAĞLARI:

Amerikan cevizi, badem, fındık, ay çekirdeği, susam , çam fıstığı ve kestane...

SAKINCALI KABUKLU YEMİŞLER VE YAĞLARI:

Haşhaş, Şam fıstığı (Antep Fıstığı), Mahun cevizi...


BAKLİYAT ÜRÜNLERİ:

Asya kökenliler bakliyata karşı atalarından gelen bir eğilime sahip olsalar bile, 0 grupları genelde bakliyattan bir fayda sağlayamazlar...

Bakliyat ürünleri, metabolizmalarının et gibi vücuda daha yararlı olan besinleri kullanmasını engeller!... Ayrıca bu ürünler, kasları biraz asidik olunca kendini daha iyi hisseden 0 grubunun, kaslarındaki bu asidik yapıyı baziğe doğru çevirmeye eğilimlidir... Ancak Börülce gibi tam tersi işleve sahip, istisna bir bakliyatta vardır!...


YARARLI BAKLİYAT ÜRÜNLERİ:

Börülce...


NÖTR BAKLİYAT ÜRÜNLERİ:

Bezelye, bakla, yeşil fasulye, kırmızı soya fasulyesi...


SAKINCALI BAKLİYAT ÜRÜNLERİ: Kuru fasulye, yeşil mercimek, kırmızı mercimek...

(devam edecek) 

 
 

   

 ... 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 392
Toplam yorum
: 729
Toplam mesaj
: 164
Ort. okunma sayısı
: 4472
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster