Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
85597
 

0 kan grubuna göre beslenme (IV) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (30)

0 kan grubuna göre beslenme (IV) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (30)
 

0 Kan Grubu'nun son bölümüne geçerken,''Lektinler... Hem dost, hem düşman../ ''Beslenmenin Diyalektiği'' (22) '' başlıklı çalışmamızı okumanın, konuyu genel olarak kavramada önemli bir basamak olduğunu tekrar vurguluyoruz!...

Bu bölümde sırayla; tahıllar, ekmek grubu, sebzeler, meyveler ve meyve suları, baharatlar , bitkisel çaylar ve diğer içecekler açıklanacak ve de bölüm önerilerle sona erecektir...


TAHILLAR VE EKMEKLER:


0 kan grubu
  insanları tahıllardan yararlanamadığı için bu ürünleri çok tüketmemeye özen göstermelidirler!...

Genel olarak tahıllar, sindirim sistemlerinde ve kanlarında olumsuz tepkiler oluşturan lektinlere sahiptir... Bu lektinlerin diğer bir zararı da, vücuda yararlı olan besinlerin vücutça emilimini engellemesidir!...

Buğdaygillerde bol miktarda bulunan gluten, 0 grubunun kilo almasının temel nedenidir!... Ve ayrıca gluten onların metabolizma işleyişini engelleyip, vücutlarına zarar verir!... Bu şekilde ağırlaşan metabolizma, besinlerin enerjiye dönüşümünü engelleyip, vücutta yağa dönüşmesine, olumsuz katkı sunar!...

Tahıllarda porsiyon 1 çay fincanı olup, tüm gruplar haftada 2-3 kez,  ancak Asya kökenliler, bir fincan daha fazla tüketebilirler.


Çimlendirilmiş tahıldan üretilen, Essene ve Ezeikel ekmeği ve glutensiz ekmek dışında, buğday içeren ekmek,sandöviç ve çörekler, 0 kan grubuna sorun yaratabilirler!...

Biraz daha ileri gidilerek; buğday dışında, çok fazla tüketilen diğer tahıl ve ürünlerinin de, 0 kan grubunun genetik yapısının bu ürünleri sindirmeye açık olmamasından dolayı vücutta önemli sağlık sorunları yaratabileceği söylenebilir!...

Essen ve Ezeikel ekmekleri, üretilen tohumlarının çimlenme aşamasında, zarlarındaki glütenleri kaybetmesi ve canlılığını kaybetmemiş enzimleriyle, 0 kan grubu için, sağlıklı ürünlerdir!...

Ekmekde porsiyon 1 dilim olup, Kafkas kökenliler en fazla 2 dilim, Asya ve Afrika kökenliler, 4 dilim ekmek tüketebilirler!... Çörek gibi ürünlerde de haftada 1-2 dilimi geçmemek gerekir...

Makarnalar, genelde durum buğdayından yapıldığı için ve glüten içerdiklerinden 0 kan grubuna yararlı olamazlar. Ancak (ülkemizde pek bulunmayan) esmer buğday ve pirinç unundan yapılan makarnalar, 0 kan grubunca rahat tüketilebilirler!...Pirinç de ağız tadı dışında pek yararı olmayan bir gıdadır... Porsiyonu 1 çay fincanı olmak kaydıyla, tüm gruplarca, uygun olanları, haftada 3 kez tüketilebilir...


ÇOK YARARLI TAHIL VE EKMEKLER

Yararlı hiç bir buğday ürünü bulunmamaktadır!... Yalnızca çimlenmiş tohumlardan üretilen; Essen ve Ezeikel ekmekleri...


NÖTR TAHIL VE EKMEKLER:

Kepekli pirinç, pirinç, kızıl buğday, arpa, esmer buğday, akdarı... Çavdar ekmeği, glutensiz ekmek ( İstanbul'da, İHE üretiyor...), kızıl buğday ekmeği, esmer pirinç ekmeği...


SAKINCALI TAHIL VE EKMEKLER:
Buğday, bulgur, yulaf ezmesi, yulaf kepeği, buğday kepeği, mısır gevreği, mısır unu ve nişastası, mısır ekmeği, beyaz ekmek, kepekli buğday ekmeği, hamursuz ekmeği, karışık tahıllı ekmekler, durum buğday ekmeği, yüksek proteinli ekmekler...



SEBZELER, MEYVELER VE SULARI:


0 kan grubunun beslenmesinde  zorunlu  ihtiyaç olan vitamin ve mineralleri tamamlamada kritik bir rol oynayan, kan gruplarına  uygun, çok miktarda sebze vardır!...

Bazı sebzeler 0 kan grubuna sorun ürettiği için, tüm sebzeleri rahatça tüketmek olası değildir!...

Örneklersek;  beyaz lahana, Brüksel lahanası, karnabahar gibi (bizde) bolca tüketilen aynı familyadan bu sebzeler, karakteristik olarak 0 kan grubunda düşük çizgideki Troid işlevini daha da ağırlaştırırlar!...

Ispanak, brokoli gibi yüksek K vitamini içeren sebzeler, 0 grubuna yararlıdır. Kan pıhtılaşma süreci zayıf işleyen, 0 kan grubuna, bu şekilde katkı sunarlar...

Alfa alfa filizleri (bizde pek  tüketimi yok..) sindirim sistemine tahriş edip zarar verebileceği için, 0 kan gruplarında bir duyarlık yaratması söz konusu olabilir. Salamura zeytinler ve kültür mantarında oluşan mikroorganizmalar, 0 kan grubunda allerjik reaksiyonlara yol açabilirler... Patates ve patlıcan da, 0 kan grubunun eklemlerinde, Artrit'e yol açan lektinlerin birikmesine neden olduğu için, sakıncalıdırlar!...

Mısırda bulunan lektinler de, vücuttaki ensülin üretimini, şişmanlık ve diyabete yol açacak şekilde olumsuzca etkilerler!...

Domates'deki Panhemaglutinan, kan gruplarında pıhtılaşmaya neden olan zararlı lektinler içerir. Bu zarar, A ve B kan gruplarında sakınca yaratırken, 0 ve AB kan grubunda bünyelerini bu olumsuz etkiyi nötr hale getirebilmelerinden dolayı , ilginçtir, bir sorun yaratmazlar!...

Porsiyonu hazırlanmış bir kase olarak düşünürsek, tüm kökenler, haftada 3-5 kase sebze tüketebilirler...

0 kan grubunun beslenmesinde, harika özellikleri olan birçok meyve yer alır...

Makarna ve ekmekdeki glütene karşı meyvelerde bulunan lifler, mineral ve vitaminler daha iyi seçeneklerdir.

Bir dilim ekmek ya da bir fincan ölçekli bir makarna tüketimi yerine bir porsiyon meyve yerseniz, hem iyi beslenmiş hem de kilo vermenize  katkı sunmuş olursunuz!... Ancak, çok bildiğiniz meyvelerin size sakıncalı, hiç bilmediğiniz garip meyvelerin de çok yararlı oluşu, sizi şaşırtabilir!...

Sindirim sisteminizde asitten çok , size yararlı bazik tepkime yaratmaya eğilimli kırmızı, mor ve mavi renklerde, incir, erik gibi meyvelerin size çok yararlı olduğunu görürsünüz!...

0 kan grubu mideleri asidik bir yapıya sahiptir!... Bu yüzden gastrit, ülser gibi rahatsızlıklara karşı meyvelerin, azik özelliğiyle bir asit-alkali dengesinin sağlanmasına katkı sunması şüphesiz yararlıdır... Ancak mideye zararlı mikro organizmalar içeren, alkali de olsa kavun gibi meyvelere de az tüketerek, dikkat etmeli!...

Yüksek asit içeren, portakal, çilek ve mandalin gibi meyvelere de dikkat etmeli, uzak durmaya çalışmalı...

Greyfurt farklı asidik bir meyvedir!... Ancak sindirim sonrası alkali hale dönüştüğü için, az ve dikkatli bir şekilde tüketileblir...

Böğürtlen de sindirimi ağırlaştıran lektinler içerdiğinden, bu meyveden de uzak durulmalı...

Meyvede de porsiyonu 90-150 gr arası bir olarak düşünürsek, gene tüm kökenler, haftada 3-4 porsiyon meyve tüketebilirler...


Çok şekerli ve asidik olarak  bilinen, yüksek glisemik indeksiyle ensülin ve leptin direnci yaratan, meyve sularından kaçınmaya çalışmalı!... (Şişelenmiş  yada kutulanmış birçok meyve suyunun da birkaç istisna dışında, ucuz  ve karlı olsun diye maalesef  tatlandırıcı mısır şurubu içerdiğini de akıllardan çıkarmamalı!...) Vişne, portakal ve elma suyu gibi...

Sebze suları alkalidir!... Glisemik indeksleri de  havuç hariç, düşük ya da sıfıra yakındır!... İçimde  ( hazırlarda koruyucu ve katkılar hesap edilerek)  tercih edilebilirler.

Havuç ve domates suyu , karışık sebze suları gibi... Ancak havuçun kan şekerini yükseltebileceği akıldan çıkarılmamalı az ve limon suyu ekleyerek tüketilmeli!...

Yararlı ve nötr kategorilerdeki sebzeleri sıkıp limon ekleyerek ve bekletmeden rahatlıkla tüketebiliriz...

Katkısız ananas suyu da, diüretik olup, vücutta ödeme karşı yarar sağlayabilir...

Tüm kökenler, haftada 2-3 kez, bir büyük bardak sebze-meyve suyu tüketebilirler...


ÇOK YARARLI SEBZELER VE MEYVELER:

Sebzeler:

Yer elması, bamya, brokoli, enginar, ıspanak, pırasa, maydanoz, tatlı patates, kırmızı biber, kırmızı soğan, sarı soğan, ispanyol soğanı, bayır turpu, şalgam, hindiba, helvacıkabağı, pancar yaprağı ve deniz yosunu...

Meyveler: Ananas, taze incir, kuru incir, kara erik, kırmızı erik, yeşil erik ve erik kuruları... Doğal ananas ve erik suları...


NÖTR SEBZELER VE MEYVELER:

Sebzeler:

Avakado,  havuç, kereviz, domates, salatalık, yeşil soğan, turp, kuşkonmaz, dereotu, kestane, marul, yeşil zeytin, taze fasulye, Lima fasulyesi...

Meyveler:

Elma, greyfurt, kırmızı üzüm, kayısı, kiraz, kivi, şeftali, nar, muz, yeşil üzüm, armut, karpuz, mango, altınbaş kavunu... Papaya, domates, kayısı, üzüm, papaya, kiraz ve benzer meyve suları...


SAKINCALI SEBZELER VE MEYVELER:

Sebzeler:

Brüksel lahanası, Çin lahanası , patlıcan, beyaz lahana, kırmızı lahana, karnabahar, beyaz ve sarı mısır, kültür mantarı, patates, kırmızı biber, siyah zeytin, İspanyol ve Yunan zeytinleri...

Meyveler:

Portakal, mandalina, kantalup kavunu, böğürtlen, Hindistan cevizi...

BAHARATLAR:

Doğru seçilmiş baharatlar, sindirim sisteminin denetlenmesine önemli katkılar sunar!... Bağışıklık sisteminizi destekler....

Arnavut biberi, köri, maydanoz da sindirim sistemini yatıştırma özellikleri taşırlar...Kelp ve füküs de, 0 kan grubunun midelerindeki yüksek asidin dengelenmesine katkı sunarlar...

Yukardaki tasnifleri uzatmamak için,  tasnifimizi şöyle özetleyebiliriz:

Çok yararlı olarak, safran, kırmızı biber, zencefil, köri, kelp, maydanoz ve  zerdeçalı sayabiliriz.

Sakıncalı olarak da, sirkeleri, tane karabiberi, vanilya, tarçın ve Hindistan cevizini sayabiliriz!..

Bunların dışındaki, tüm baharatları nötr değere sahip olduklarından, ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz...

Yukarıdaki tablolara uygun meyvelerden yapılmış, az şekerli marmelat ve reçelleri, asidesi düşük, yağı ve şekeri az olan hardal, mayonez ve salata soslarını kullanabilirsiniz.

Domatesi arasıra tüketebilir, ancak sirke içeren, dolayısıyla asitli yapıya sahip ketçapı tüketemezsiniz...

Asitli turşular da, mide zarına zarar vereceği için uygun değildir...Önerilen; zeytinyağı, limon suyu ve sarmısak gibi , sağlıklı olan çeşnilere yönelmenizdir...

BİTKİSEL ÇAYLAR ve İÇECEKLER:

0 kan grubu için önemli olan, bu ürünlerin tüketilmesindeki temel yarar ve bunların sindirim ve bağışıklık sisteminin zaaflarına göre, yatıştırıcı özellikler taşımasıdır...

0 kan gruplarına bu anlamda uygun, az içecek vardır...

Nane, maydanoz, ıhlamur, kuşburnu, zencefil çayları, düşük gazlı maden suyu ve soda da uygun içeceklerdir..

Bira içilebilir ancak şişmanlatıcı özelliğini unutmadan... Günlük alışkanlık haline getirmeden ve aşırıya kaçmadan şarap içebilirsiniz...

Kekik, gingseng, adaçayı ve yeşil çay da nötr değerdedir...

Ancak, kahve, 0 kan gruplarında mide asidini arttırdığı için sakıncalıdır ve dikkatli ve de zaman içinde (bir alışkanlık varsa ) azar azar azaltılmalı...

Siyah çay da 0 kan gruplarına yararlı değildir. En azından az ve açık olarak içmeye çalışılmalı...

Bu arada, gazlı malum meşrubatların da, 0 kan grubu için sakıncalı olduğunu vurgulayalım!...

0 kan grubu yukarıdaki tablolara uygun bir beslenme şekline geçerse, genelde, sağlık açısından bir vitamin takviyesine gerek duymazlar!..

Şüphesiz ki bir sağlık sorununda buna karar verecek olan, tıp insanlarıdır...

Bilgilendirme açısından 0 kan grubunun atalarının az yiyecek bulmaya alıştırılmış ağır işleyen bir metabolizmaya sahip olması, onların günümüzde yapılan deneylerle, B vitamini takviyesine olumlu bir cevap verdiklerini, A vitamininin , kanında geç olan pıhtılaşmaya, kanı incelterek zarar verebileceğinden uygun görülmediğini, E vitamini içinde aynı şeyin geçerli olduğunu, C vitamini ve demir gibi takviyelere de ihtiyaç olmadığını, ancak gerekirse dışardan günlük 500 mg'mı geçmeyen C vitamini alabileceğini vurguluyarak, bölümümüzü sonlayalım...

 Ekim 2012

 Ekim 2012, Salem / Massachusetts 

 

gülsen tunçkal bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 392
Toplam yorum
: 729
Toplam mesaj
: 164
Ort. okunma sayısı
: 4367
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster