Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

1, 2 ve 3. maddeleri değişebilir...

1, 2 ve 3. maddeleri değişebilir...
 

TC. ANAYASASI


ANAYASA'NIN DEĞİŞMEZ İLK 3 MADDESİ

12 Eylül Anayasası kasıtlı mı yoksa saflıktan mı böyle yazılmış bilemiyorum?

Anayasamızın değiştirilemeyen ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen maddeleri aslında değiştirilmez değil, değiştirilebilir.

Anayasanın 4. maddesinde; 1, 2 ve 3. maddeleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez” deniyor.

Bunu diyen kim? 4. madde. Peki, 4. madde, ilk üç maddeyi koruyor da 4. maddeyi koruyan hangi madde var!? Tabiî ki yok. O zaman bu değişikliği yapmak isteyen, önce 4. maddeyi değiştirir sonra da öteki maddeleri değiştirebilir. Ben bir hukukçu değilim ama bunu anlamak için de hukukçu olmaya gerek yok.

İyi bir satranç oyuncusu; şahını kollayan taşı başka bir taş ile kollar ve güvenliğini sağlar. İyi bir rakip oyuncu ise şahı kollayan ilk taşı ortadan kaldırarak şah a ulaşır. Ama burada ise acemi oyuncu misali; şahı koruyan taşı kollayan yok. Veya “kilit” yapılabilirdi, bu da yapılmamış. İki taş birbirini kilitler ve aynı zamanda da şahı kollar. Şahı kollayan taşların herhangi birine zayiat vermeden ortadan kaldıramazsın. Burada böyle bir durum da yok. 4. madde savunmasız ve korunmasız bırakılmış.

Oysa yapılması gereken çok basitti; 4. madde önce kendini koruyacaktı sonra ilk 3 maddeyi.

12 Eylül darbecileri bu yasayı hazırlarken aceleden mi, aptallıklarından mı bilemiyorum, bunu açık bırakmışlar. Yoksa sinsi bir tuzak mı hazırlamışlar?

Yıllardır bu konuyu düşünmüş ve çevremde söylemişimdir. Geçen yıl bir gazeteci canlı yayın söyleşisinde 12 Eylül yasasını hazırlayan hukukçulardan birine bunu sorduğunda, o hukukçunun, bir hukukçu olarak ve anayasa profesörü olarak verdiği cevaba bakınız: “orasını karıştırma!”

Hukukta demek böyle bir yorum, cevap, açıklama veya savunma ( bakınız, anlam bulamıyorum) da varmış! Zaten 12 Eylül darbesini yapanlar çok akıllı olsalardı darbe yapmazdılar. Çok akıllı olsalardı ülke ekonomisi kötüye gidiyor diye muhtıra verirlerdi, “cumhuriyet elden gidiyor” hikayesi ile değil!...

İşte şu anda yaşanmakta olan; demokrasiye vurulan darbe, meclisin iradesi üzerinde ipotek hakkı kendine görenler, cumhuriyetin ilkelerinin hiçe sayılması v.s….

Çıkın sokağa, ülkenin dört bir yanında vatandaşa sorun. Şehirlisinden-çobanına ve okumuşuna kadar sorun. İslamcısından, ateistine kadar, ne bu bayrağın değişmesine ne bu ülkenin cumhuriyet oluşuna ve ne de istiklal marşının değişmesine asla razı gelmez. Bırakınız teklifi, ifade edilmesinden bile rahatsız olur. Cumhuriyeti özümsemiş bu millet, bayrağa ve istiklal marşına dini değerleriyle bakmaktadır.

Bunu, ülkenin üstün ırk olarak yetişmiş asilleri bilmezler! Vatandaşın düşüncesini de önemsemezler. Bu üç maddenin değişmesine 1000'de 1 çıkabilir. Buna itirazım yoktur. Çünkü içimizde vatan haini çok olduğu görülüyor. Bu ülkenin ekmeğini yiyip ona ihanet edenler maalesef bulunmaktadır…

 
Toplam blog
: 358
: 1023
Kayıt tarihi
: 03.09.08
 
 

  Ne elimde garantim var ikinci bir soluğu almaya Ne aklım erer dünyayı yıkıp ta yeniden ya..