Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

1. Isparta Kitap Fuarı

1. Isparta Kitap Fuarı
 

Bugünlerde Isparta'da belediyece mimarisi bir sanat eseri değerinde olan fuar merkezinde ilk kez böylesi büyük kitap fuarına ev sahipliği yapıyor. Kubbeye Türk tarihini canlandıran anıtsal bir kapıdan giriliyor. Her gelen insan kitap dünyasına bu kapıdan adım atıyor. Girişte insanları sanki kitaplar karşılıyor. 200’den fazla yayınevi kitaplarını tanıtıyor. Ülkemizin tanınmış 90'ın üstünde yazar şehri ziyaret ediyor. Okuyucular kitaplar ve yazarları ile buluşuyor.

Düşünce dünyasının her rengini temsil eden yayınlar Isparta Gökkubbe Fuar Merkezinde kubbenin altında ustaca düzenlenmiş bir çemberin etrafında adeta bir zincirin halkaları gibi görünüyor. Kubbenin orta bölümdeki okuyucular dairesel sediri andıran oturma bölümünde kitapların kokusunu hissediyor. Kimi kitap okuyor. Kimi dinleniyor. Bu geniş dinlenme alanı adeta kitap ile insanı birleştiriyor.

Kitaplar aydınlığa açılan pencere gibidir. İnsanlığı ve insan olmayı öğreten, düşünmeyi ve değerlendirmeyi geliştiren, anlamayı ve anlayışlı olmayı şekillendiren bir hazinedir. Hangi görüşten hangi anlayıştan olsun insanlığın iç dünyasını yansıtan ayna gibidir. Bağımsız ve özgür düşünmenin yoludur kitap. Ancak kitap dünyasının her çiçeğini görmek ve okumak gereklidir.

Kitap okumak geri kalmış ve gelişmiş ülkeleri ayıran en büyük özelliktir. Çok kitap okuyan toplumlarda okuma talepleri karşısında daha çok kitap yazılır, basılır ve daha çok yazar ortaya çıkar. Okuyan bilgi dünyası genişleyen insanlar düşünür, geliştirir, toplumsal uyum ve bütünlük için ülkelerinin gelişmesine ve insanların barış ve refah içinde yaşamalarını sağlar.

Kitap okuyan toplumlarda daha çok bilge insan çıkar, toplumsal düzey gelişir, sosyal yaşamdan siyasi yaşama kadar bilgili ve zeki bireyler ve politikacılar ortaya çıkar. Eğitim düzeyi yüksek toplumlar demokrasi kültürü içinde daha iyi yönetim ve sosyal yaşama sahiptir. Zaten bireylerin çoğu sorunlarını kendi çözme bilincine sahiptir. Sivil toplum örgütleri yükselen kapasiteleri ile daha başarılı hizmetler verir. Okuyan, eğitim düzeyi yükselen, bağımsız, özgür ve aklının süzgecinden geçirdiği düşünceleri ile hareket eden insanlarda vicdani değerler daha güçlü hale gelir.

Kitaplar geçmişten bugüne insanlığın hayat rehberidir. Tarihte bilen en eski şehirlerde ve tanınmış antik kentlerde en önemli yapılar kütüphaneler olmuştur. Okumuş ve bilgili insanlar her zaman saygı görmüş ve görüşleri önemsenmiştir. Kütüphanelerin stratejik önemini gören, insanları köleleştirmek, düşünmelerini istemeyen, gerçeklerin görülmesini engellemek isteyen çevreler okumaya, eğitime ve toplumsal gelişmeye karşı çıkmışlardır.

Kötü yönetimlerine karşı çıkılmasın diye insanlığın ortaçağ karanlığında kalmasını istemişlerdir. Bu nedenle tarih içinde ve hatta bugün bile kütüphaneleri yakmışlar ve yıkmışlardır. Okumayan ve biat eden, eğitim görse bile biat ettiği çevrelere göre düşünen insan yaratmaya çalışmışlardır. Yanlış yönetimler ve geri kalmış toplum yapısı ile bilgiye ve bilme karşı çıkanlar ve insanlığı aldatanlar tarihe gömülmüşlerdir. Tarihe iz düşen kitaplara engel olamamışlar, onların bu davranışlarını ve hareketlerini bize göstermek için geleceğe taşımışlardır.

Kitaplar insanlığın bilgi açığını kapatırlar. Geçmiş ile bugünü hatta geleceği bile bir arada düşünmemize yardımcı olurlar. Doğruyu bulmak isteyen insanlara doğruyu gösterir. İnsanlara okudukları kitaplardaki yorumlar karşısında bile acaba doğrumu sorusunu da sormayı öğretirler. Isparta Belediyesince 3-12 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenen 1. Isparta Kitap Fuarı şehir için büyük bir hizmet ve diğer şehirlere de örnektir. Özgürlük ve insan temasının vurgulandığı fuarda Pericles’in Özgürlük onu savunmak cesaretini taşıyan insanların hakkıdır sözünün hatırlatılması okuyan insanların gücünü göstermektedir. Bunun için Başta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın olmak üzere tüm Isparta belediyesi çalışanlarına ve fuara emek verenlere ne kadar teşekkür etsek azdır.

Şehre bilgi getiren her türlü görüşü ve bilgiyi şehre taşıyan bu ışığı görmekte bilgi ister. Çünkü bilgi insanın yanlış görmesini ve yorumlamasını önler. Kitap okuyalım. İnsan olmanın erdemini öğrenelim. En büyük zenginliğin ve makamın bilgi zenginliği olduğu bilelim. Okuyan toplum yaratmaya özen gösterelim.

 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..