Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '13

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

1 kap mama deyip geçme!

1 kap mama deyip geçme!
 

Dondurucu soğuklarda sokaktaki hayvanların hayatta kalmaları, karınlarının tokluğuna bağlı...


Artık kış iyiden iyiye kendini göstermeye başladı. Bu da demek oluyor ki, sokaktaki dostlarımız için zor günler kapıda. Hava sıcaklığı düştüğü için hayvanlar açlıkla daha zor mücadele ediyor. Bu yüzden de kışın karınlarını doyurabilmeleri çok daha önemli hale geliyor. Sokağa koyacağınız 1 kap mama onlar için hayati değer taşıyor aslında.. Sokaktaki dostların bugünleri olabildiğince rahat atlatmalarını sağlamak da tabii ki bizim elimizde..

Sokaktaki dostlarımızı elimizden geldiğince doyurmaya gayret ediyoruz bunu yaparken de seçtiğimiz ilk şey muhtemelen artık yemeklerimiz oluyor. Ama bunun aslında onlara yarar sağlamaktan çok zarar verdiğini biliyor muyuz?

Artık yemekleri sokaktaki hayvanlara verirken dikkat etmemiz gereken en önemli şey; aşırı tuz, şeker, yağ ve baharat içermemesi olmalı. Bunlardan herhangi birini içeren bir yemek hayvanların sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bunun yanı sıra bozulmuş, ekşimiş, küflenmiş ve çiğ yiyecekler de onların sağlığı için tehlike arz ediyor. ‘Çöpe atılacağına hayvanlara vereyim’ dediğiniz her bozuk yiyecek onlar için iyilikten çok bir kötülük aslında. Çünkü hayvanlar ne kadar aç olurlarsa olsunlar her şeyi yiyemezler. O yüzden hayvanların yiyebileceği özellikteki artık yemekleri bekletmeden onlarla paylaşmak en iyisi.

Ama ‘ben yemeklerdeki tuz, şeker, baharat oranından emin olamıyorum, ya da artık yemekler onlara göre değil ben onlar için bir şeyler hazırlamak istiyorum’ diyorsanız da sokaktaki dostlar için kolayca hazırlayabileceğiniz çok uygun fiyatlı yemekler de mevcut. İşte onlardan bazıları…

1-Yumurtalı Ciğer

1 patates

100 gram ciğer

1 yemek kaşığı pirinç

1 yumurta

Yapılışı: Patatesi iyice yıkayıp soyun. Ciğerle birlikte küçük küpler halinde doğrayın ve haşlamaya başlayın. Bir süre sonra pirinci ekleyin, tencerenin altını kapatmaya yakın da karışımın içine yumurta kırın. Sonra suyunu süzmeden püre haline getirin. (Süre:15 dakika, maliyet: 2-3 TL)

2- Pirinçli Kabaklı Ciğer

100 gram ciğer

1 yemek kaşığı pirinç

1-2 kabak

Yapılışı: Ciğerleri küp küp doğrayın ve haşlayın. Kısa bir süre sonra kabakları ve pirinci de ciğere ekleyin. Haşlama işlemi tamamlanınca soğutun ve süzün. (Süre: 15 dakika, maliyet: 2-3 TL)

3- Sebzeli Dalak

1 patates

1 havuç

100 gram dalak

Yapılışı: Patates ve havucu yıkayın ve kabuğunu soyun ve küp küp doğrayın. Dalağı da sebzeler gibi küçük küpler haline getirdikten sonra hepsini bir tencereye atın ve iyice haşlayın. (Süre: 15 dakika, maliyet: 2,5 TL)

4- Sosisli Makarna

2-3 uzun sosis

Çeyrek paket makarna

Yapılışı: Makarnayı biraz tuz ekleyerek haşlayın. Makarnadan sonra kalan suyla sosisleri de haşlayın ve püre haline getirin. Daha sonra makarnayla karıştırın ve soğutun. (Süre: 20 dakika, maliyet: 1,5 TL)

5- Sebzeli Tavuk

1 havuç

1 patates

1 kabak

100 gram tavuk

Yapılışı: Tavuğu haşlayın. Tavuğun haşlanmasına yakın küp küp doğradığınız sebzeleri tencereye ekleyin. Piştiğinde suyunu süzün. Süzdüğünüz suya ekmek ilave ederek başka bir yemek olarak da kullanabilirsiniz. (Süre: 20 dakika, maliyet: 3 TL)

6-   Çorbalık

Marketlerde satılan tavuk kemiklerinin bir diğer adı olan çorbalık da sokaktaki dostlara yemek hazırlamak için oldukça uygun. Bir büyük paketi yaklaşık 2 TL.

Haşladığınız çorbalığa pirinç, makarna, sebze gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.

Ayrıca küçük bir hatırlatma; Yukarıdaki bütün yemeklerin sularına ekmek ilave ederek ayrı bir yemek gibi kullanabilirsiniz. Böylece hem daha fazla canı doyurur olur hem de kullanılmayan ekmekleri değerlendirmiş olursunuz. Ek olarak; mama kaplarını sokağınıza sık aralıklarla koyarsanız köpekler arasında yaşanabilecek kavgaları önleyebileceğiniz gibi, hayvanların çöpleri karıştırırken yaşadığı tehlikelerin de önüne geçmiş olursunuz. Belirli yerlere mama koyarak değil de bizzat kendiniz besleme yapıyorsanız, bunu hayvanlara araba çarpmasını önlemek için trafiğin yoğun olmadığı saatlerde yapmalısınız.

Not1: Soğuktan donmuş bir hayvan görürseniz yapmanız gereken ilk şey onu yan yatırarak battaniye vb. bir şey ile ısıtmaya ve bilincini açmaya çalışmak olmalı. Bilinci açık değilken sıvı vermemeniz de oldukça önemli...

*Not2: Tariflerdeki miktar ve maliyet bir porsiyona göre düzenlenmiştir.

 

 

 
Toplam blog
: 10
: 569
Kayıt tarihi
: 01.05.13
 
 

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisi. Sinemasever, çok konuşur, çok güler, hayal kurar, hayvanları s..