Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '15

 
Kategori
Siyaset
 

1 Kasım seçimleri milletvekili listeleri

1 Kasım seçimleri milletvekili listeleri
 

Türkiye Büyük Millet Meclisi


Cumhuriyet Halk Partisi, büyük çoğunluğunu ön seçimle belirlediği milletvekili listesini bozmamış. Bu aslında güzel bir duruş fakat ben ufak tefek kritik hamleler beklerdim. Mesela Umut Oran, Faik Tunay ve Kamer Genç'in kontenjanla aday gösterilmesi gibi Mustafa Sarıgül'ün bir iki sıra öne kaydırılması gibi Abdülatif Şener'in aday gösterilmesi gibi fakat böyle bir girişim olmadı. CHP koalisyon sürecinde ve terör olaylarına karşı en yapıcı, dirayetli ve ılımlı olan partiydi. Sanırım bu çabalarını halkın sandıkda takdir edeceğini düşünüyorlar. Olabilir mi olabilir.
 
Milliyetçi Hareket Partisi, Türkeş, Başesgioğlu ve Akşener dışındaki 77 milletvekilinden 72'si yerlerini korudu. Buradaki en büyük süpriz tabiki Meral Akşener'in aday gösterilmemesi oldu. Büyük hayal kırıklığı. Devlet Bahçeli parti içindeki muhalif seslere ve kendine rakip olabilecek isimlere tahammülü yok. Zamanında Tuğrul Türkeş, Ümit Özdağ ve Koray Aydın ve Mansur Yavaş benzer sebeplerle maruz kaldıkları olaylar zincirine bu halkanın son zincirleri önce Sinan Oğan'ın ihraç edilmesi ve şimdide Meral Akşener ile devam etti. Ne denir bilmiyorum. Politika yapamayan, çözüm üretemeyen, bir kişinin iradesiyle yönetilen, hükümette yer almak istemeyen bir siyasi parti olur mu oluyormuş.
 
Adalet ve Kalkınma Partisi ise strateji değişikliği yaptı. 7 haziranda istediğini alamayan Akp eskilere dön dedi. Akp'de 7 Haziran seçimleri listesinden 312 milletvekili yeniden aday gösterildi. Cemil Çiçek, Ali Babacan,Cevdet Yılmaz Bingöl'den, Beşir Atalay Van'dan, Efkan Ala Bursa'dan, Recep Akdağ Erzurum'dan, Ömer Çelik Adana, Binali Yıldırım İzmir, Mehmet Şimşek Gaziantep'ten, Yalçın Akdoğan ve Tuğrul Türkeş Ankara'dan, Faruk Çelik Şanlıurfa'dan aday gösterildi. Eskilere dönerek 3 dönem kuralını kaldırmış oldular. Burada beklenen bir gelişme partisinden ihraç edilen Tuğrul Türkeş'in aday gösterilmesi oldu. Akp uzun zamandır gözünü diktiği Mhp oylarının peşinde gözüküyor. Ülkü Ocakları'na rakip olarak çıkarttıkları Osmanlı Ocakları projesi tutmayınca yeni bir yol arayışındalar. Yapılan anketlerde Akp'nin oylarının düşmeye devam ettiği açıkça görülüyor. Bakalım 1 Kasımda neler olacak.
 
Halkların Demokratik Partisi'nin listesindeki ilk büyük sürpriz, Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük konusunda yaşandı. Mustafa Sarısülük Ankara'dan milletvekili adayı gösterildi. 7 Haziran’da milletvekili seçilen EMEP’li Levent Tüzel ise HDP’nin 1 Kasım seçimleri milletvekili aday listesinde yer almadı. Geçici hükümet için bakanlık teklif götürülen ancak diğer HDP'lilerin aksine bu teklifi kabul etmeyen Levent Tüzel HDP adayları arasında yok. Hdp'de değişen fazla birşey yok yapılan anketlerde baraj sıkıntısı çekmeyecekleri görülüyor.
 
Genel olarak fotoğrafa baktığımızda tablonun çok değişmeyeceği görülüyor. 1 kasımdan sonra gene 4 partili bir meclis göreceğiz gibi. Seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.
 
Yazar: Uğur Büyük
 
Toplam blog
: 56
: 985
Kayıt tarihi
: 17.11.14
 
 

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. ..