Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '09

 
Kategori
Haber
 

1 Mayıs; birlik, dayanışma, mücadele...

1 Mayıs; birlik, dayanışma, mücadele...
 

1 Mayıs Birlik,Dayanışma,Mücadele Bayramı!


1 Mayıs’ın tatil ilan edileceğine dair haberi Milliyet com.tr’de okuyunca Başbakan’ın sıkı bir blog okuru olduğuna kanaat getirdim. İçinde hadise geçmediği için az okunan “1Mayıs taksim’de kutlanacak…” başlıklı blog’da yazdıklarım 1 Nisan şakası olmaktan çıkacak.

Aslında benim şaka olarak yazdıklarım 12 Eylül’ün yok ettiği 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Bayramı’nın Taksim’de kutlanamıyor oluşunu kabullenemememin blogda tezahürüydü. Geçen yıllarda konu ile ilgili blog yazmıştım. Bilgisayarımda kayıtlı aşağıdaki yazım;

Türkiye 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Bayramı’nı coşkuyla kutladı.

1 Mayıs akşamı Cumhurbaşkanı’nın Çankaya Köşkü’nde verdiği yemeğe hükümet tam kadro katıldı. Sendikaların eksiksiz katıldığı yemekte ülke sorunları konuşuldu.

Cumhurbaşkanı “Sendikalar demokrasimizin vazgeçilmezleridir. Kurtuluş Savaşından bu güne ülkemiz her anlamda Dünyaya örnek olmaya devam ediyor.” dedi.

Köşk çıkışında açıklama yapan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi “Cumhurbaşkanımız her zaman olduğu gibi emekçinin yanında olduğunu göstermiştir. Ülkem ile gurur duyuyorum.” dedi.

Gazetecilerin “Fransa’da yaşananları değerlendirir misiniz?” sorusuna yanıt veren Çelebi “Üzüntü duydum.” dedi.

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise “Fransa’da, Almanya’da, ABD’de yaşananlar Türkiye’nin ne kadar ileri demokrasi, çağdaş ülke olduğunu Dünyaya bir kez daha gösterdi. Türk turistlerin Berlin’de polis şiddetine uğraması nedeniyle Dış İşleri Bakanlığımız Almanya’ya nota verdi.”dedi.

TÜRKİŞ Başkanı Kumlu’nun sağlık sorunları nedeniyle katılamadığı yemekten sonra açıklama yapan yönetim kurulu “… Türkiye şuurlu bir 1Mayıs kutlamıştır.” Dedi.

Hepimizin bildiği üzere 1 Mayıs Taksim Meydanı’na Sendika liderleri ile birlikte giren Hükümet erkanı milyonları bulan emekçilerin alkışları arasında Kazancı yokuşuna karanfil bıraktılar. Başbakan; “Türkiye’de demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile işlediğini, Dünya’da olaysız geçen yegane 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Bayramı’nın ülkemizde kutlanmasından mutluluk duyduğunu .” belirtti.

Çalışma Bakanı Çelik “Emeğin kutsal değer olduğunun bilincinde olan ülkemiz, AB ülkelerinde 12 YTL’lik günlük ücretlere çalışan tarım işçilerinin aksine, ülkemizde tarım işçilerinin refah içinde yaşadıklarını” belirtti.

***

Dünyada 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin haberler Türkiye’nin aksine olumsuz sahneler ile yansıdı medyaya. Sabahın ilk ışıkları ile Paris’te İşçi sendikalarını basan polis üç kişinin bir araya gelmesine olanak tanımadı.

Polis orantılı güç kullandığını iddia etse bile uygulanan şiddetten Paris’te tatile çıkan Çukurovalı tarım işçileri de payını aldı.

Fransa tarihine kara bir leke olarak geçen 1 Mayıs, Özgürlük meydanı’na ulaşmaya çalışan işçilere uygulanan şiddet nedeniyle bayramdan çok gaz ve tazyikli su ile anılacak kuşkusuz. Parti binalarında mahsur kalan işçilere gaz bombası ile müdahale eden Fransız polisinin tutumu anlaşılamadı. Şiddetten hastanelerde nasibini aldı.

Yapılan açıklamalara göre provakatörlerin eylem yapma olasılıklarına karşın alınan önlemler Sarkozy tarafından makul bulundu

Almanya’da yaşananlar Fransa’dan farklı değildi. Muhalefet partileri uygulanan orantılı şiddete tepki gösterip açlık grevine başladılar.

Üç eyalet valisi, Bavyera valisi başta olmak üzere tepkilerden sonra istifa etti. Alman iç işleri bakanının da ajanslara düşen haberlere göre istifa ettiği haberleri geliyor.

Norveç parlemontosunda tek vekil ile temsil edilen ÖDP Başkanı, Türkiye’de katılacağı toplantıya partisine yapılan Norveç polisinin saldırılarını gerekçe göstererek katılamadı.

Haberin Türkiye medyasına yansımasından sonra TBMM üyeleri şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Newyork valisi John “Polisimizin kullandığı güç, şiddet anlaşılır değil. İstihbarat raporları bahane edilerek emekçilerin bayramını kâbus’a çeviren yöntemlerin savunulacak tarafı yok, istifa ediyorum!” dedi.

Günün en ilginç tepkisi Japonya’dan geldi.

Yaşanan şiddeti kabullenemeyen Tokyo emniyet müdürü intihar etti. Bıraktığı notta; “Kaldırıma düşmüş, kalkamayan kadına her geçen polisin tekme savurması, trafik polislerinin bile halka şiddet uygulaması savunulamaz!” yazıyordu.

Dünyadan verdiğimiz örneklerle 1 Mayıs haberlerini bitiriyorum. Ne kadar şanslı olduğumuzun farkında mısınız? 02/05/2007”

Yazımda anlatılan geçen yılın hafızalara kazınan utanç görüntülerinden sonra duygu ve düşüncelerimi okuyucu ile böyle paylaşmışım. Şimdi Milliyet’in ilgili haberini görünce aceleyle umutlanmanın yaratabileceği hayal kırıklığını hesaba katarak temkinli yaklaşmanın gerektiğini okuyucuya söylemeliyim.

İktidar, herhalde aldığı seçim dersinin ertesinde, Obama’nın; “Daha fazla demokrasi.”mesajından da etkilenmiş diye düşünebiliriz ama bu kanımca haksızlık olur. Başbakan blogdaki eleştirileri gördü dersek daha isabetli olur.

Her ne sebeple olursa olsun yapılacak 1 Mayıs’ı tatil etme açılımının, onurlu bir şekilde yaşamaya çalışan emekçilerin yaşadığı sefaleti yok etmeyeceği çok açık.

Sosyal devletin uygulanan politikalar ile çöktüğü, bilimselliği temel alan laik eğitim politikalarının yerini piyasacı anlayışa terk ettiği, devletin sekiz yıllık eğitimin finansmanını veliye yıktığı, insanların anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldular diye işten atıldığı, çocuklarımızın sınav manyağı olduğu, yurttaşın sağlıklı yaşam haklarının paket tedavilerle geçiştirildiği.. günümüzde tek başına 1 Mayıs’ı tatil etmenin, Taksim’de kutlamanın imam-hatipli ve türbanlı eş kriterini gözden kaçıramayacağı gerçek.

http://blog.milliyet.com.tr/Blogum.aspx?BlogNo=106911

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 61 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..