Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '15

 
Kategori
Siyaset
 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı kutlu olsun!

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı kutlu olsun!
 

Orhan Taylan imzalı 1976 tarihli 1 Mayıs afişi.


Yeryüzündeki bütün emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı'nı yürekten kutluyor; Dünyanın bütün coğrafyalarında gerçekleştirilen kutlama etkinliklerin de kardeşlik, barış ve demokrasi şölenleri şeklinde cereyan etmesini diliyorum. 

 

Umarım bu kutlamalar, insanlığın küresel kapitalizmin azgın saldırıları karşısındaki mücadele azmine ve kararlığına olumlu katkı yaparlar.


Medeniyetimizin fikir, irfan ve inanç boyutlarına denk düşen anlamlı ifadeler vardır. Meselâ 'Küfürle âbâd olabilirsin, ama zulümle asla!' deriz; meselâ 'zulmün artsın ki, zevalin çabuklaşsın!' deriz. Yaşadıklarımızın bizi hatırlamaya icbar ettiği bu anlamlı sözlerden sonra, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı'na ait olan ve bir tanesi bu metnin hemen üstünde yer alan görsellerden diğer bazılarını paylaşmaya geldi sıra. 


1976'da Orhan Taylan tarafından yapılan bahse konu yukarıdaki afiş, şimdiye kadar yapılanların hem en meşhuru, hem de (bana göre), en başarılı olanıdır (i).

 

Aşağıdaki afiş ise 1977'de Tan Oral tarafından yapıldı.


 

Türkiye 'de yapılmış 1 Mayıs afişlerinden ikisi:

 

1 Mayıs Resimleri

 

 

1977'de Atatürk Kültür Merkezi'ne asılan efsaneleşmiş o devasa pankart, Türkiye'deki 1 Mayıs etkinliklerinin ikonagrafik kozmosunda, yukarıda paylaştığım Orhan Taylan afişi gibi,  merkezi bir yer işgal eden görsellerdendir.


 

Dünya'dan 1 Mayıs afişleri:


 

 

(i): http://www.listemiste.com/wp-content/uploads/2014/04/1mayis2.jpg

 
Toplam blog
: 297
: 1623
Kayıt tarihi
: 29.08.11
 
 

1958 Fatih / İstanbul doğumlu. Etiler Lisesi ve İTÜ Maden Fakültesi Petrol Mühendisliği Bölümü me..