Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '18

 
Kategori
Güncel
 

1 Mayıs'ı Kim Nerede Kutlayacak?

1 Mayıs'ı Kim Nerede Kutlayacak?
 

Sanayi devrimiyle birlikte ortaya çıkan işçi sınıfı, ağır çalışma koşullarına karşı örgütlü eylemler başlattı.

1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu öncülüğünde, haftanın 6 günü günde 12 saat olan çalışma sürelerinin azaltılması talebiyle iş bırakıldı. Şikago’da yapılan gösteriye yarım milyon kişi katıldı.

Gösteriler izleyen günlerde de sürdü.

Grevcilerle grev kırıcıları arasında çıkan olaylara polis müdahalesinde 3 Mayıs’ta 4 işçi yaşamını yitirdi.

Ertesi günkü protesto gösterilerinde bu kez 8 polis yaşamını yitirdi. Olaylarda tutuklanan işçilerden 4’ü idam edildi, 1’i intihar etti.

Temmuz 1889’da toplanan 2. Enternasyonalde, 1 Mayıs’ın tüm dünyada “Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmasına karar verildi.

Bu tarihten itibaren tüm dünyada ve Türkiye’de, 1 mayıs, İşçi Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.  

1 Mayıs kutlamaları Dünya’nın pek çok yerinde ve bu arada Türkiye’de uzun yıllar yasaklıydı. Bu sebeple pek çok kutlama çeşitli olaylara ve gerilimlere sahne oldu.

Türkiye emekçilerinin kitlesel olarak Taksim’de kutlamak istedikleri 1977 yılı 1 Mayısı, geçen 41 yıllık süre zarfında halen aydınlatılamamış kara bir gündür.

Ülkemizde  1 Mayısın 2009 yılında yapılan yasa düzenlemesiyle “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla bayram olarak kutlanmasına olanak sağlanmıştır.

1 Mayıs İşçi Bayramı ne yazık ki Ülkemizde, “Emek ve Dayanışma Günü” şeklindeki “ad”ına yaraşır şekilde kutlanamamaktadır. Bunun, işçi sendikal örgütlülüklerinin yetersizliğinin yanında, Ülkenin karşı karşıya  bulunduğu terör ortamı, siyasi iklim,  mevcut sendikaların ve sendika yönetimlerinin küçük çıkar hesaplarına dayalı rekabetleri, işçilerin, bayramın ortaya çıkış döneminde yapılmış “sınıf” tanımlamasının dışında farklı bir kimliğe bürünmüş  olmaları, konuya mesafeli duruşları… gibi aklımıza gelen gelmemeyen pek çok sebebi vardır.

Ve 1 Mayıs Emek Bayramı her geçen gün “Dayanışma” görüntüsü vermenin çok uzağında, bölük pörçük bir şekilde, orda, burada, coşkusuz ve sönük kalabalıkların kerhen katılımlarıyla savuşturuluvermektedir.

Bu yılki 1 Mayıs’ın da farklı olmayacağı anlaşılmaktadır. 2018’in 1 Mayısında da emekçi kesimler birlikte, bir arada, güçlü bir “dayanışma” görüntüsü vermek yerine, birkaç yerde, “dostlar alışverişte görsün” kabilinden sözüm ona mitingler, eğlenceler düzenleyeceklerdir.

Şu ana kadar yapabildiğimiz tespitlere göre Türk-İş Hatay’da, Disk, İstanbul Maltepe’de, Hak-İş Adana’da, Memur-Sen Kocaeli’nde, Haluk Levent de Zonguldak’ta 1 Mayıs kutlaması yapacaklarını açıklamışlardır.

Sözde emek örgütlerinin ve yönetimlerinin bu küçük hesapları içinde bir etkisiz eleman olmayı  yararlı ve gerekli görmediğimden, bencileyin fakir bu kutlamaların hiç birinde yer almayıp o güzel bahar gününde tüm diğer tüm ulusal bayramlarda yaptığım gibi yine Anıtkabir’e, Atatürk’ümüzün huzuruna çıkmanın daha anlamlı olacağını düşündüm.

Dünyanın daha yaşanılır olması uğruna emek verip yaşamını yitirmiş tüm dünya emekçilerini şükranla yad ediyorum. Türkiye ve Dünya emekçilerinin Emek Bayramı şimdiden kutlu olsun.

 

Kenan IŞIK

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..