Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '08

 
Kategori
Güncel
 

1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs'ta sendika başkanları dikkatli olmalıdırlar

İşçi sendikalarının görevi, üyelerinin başta ücret iyileştirmesi olmak üzere sosyal ve kültürel yaşamları ile ilgili hak ve çıkarlarını gözetmek, korumak ve geliştirmektir.

Sendikaların, bir siyasi parti gibi hareket ederek hükümetlere tavır koymak gibi bir görevleri yoktur. Zaman zaman bazı siyasi partilere göz kırparak, oy karşılığ onlardan bazı hakların elde edilmesi için sözler almak, hükümete karşı bir muhalefet partisinin yanında görünmek ne kadar doğrudur bilemiyorum.

Sendikaların, üyelerinin çıkarlarını gözetmek için bazı siyasi partilere yanaşması, yasal olmasa da, işçilerin çıkarı söz konusu olduğu için belki hoşgörü ile karşılanabilir ama bu tür ilişkilerde sendika başkanlarının geleceğe yönelik gizli çıkarları varsa işin seyri değişir. Çünkü sendika başkanlarıının, başkanlıktan sonraki yaşamları, emekli olarak köşelerine çekilmekle bitmiyor. Genelde, yaşamları, başkanlıkları sırasında yakın ilişkide bulundukları siyasi parti ile siyasal alanda devam ediyor. Bazıları da o partiden milletvekili olup fiili olarak siyasete atılıyorlar. Örneği vardır.

1 Mayıs gününün Taksim meydanında kutlanmasını isteyen sendika başkanlarının, bu tavrını biraz da bu açıdan değerlendirmek gerekir sanıyorum.

Taksim meydanına çıkıldığında, işçilerin arasına katılacak ve bazı işçilerin de desteğini alabilecek provokatürlerin, hükümet karşıtı kışkırtıcı hareketlerde bulunacağı mutemelden öte kesin gibi görünürken , sendika başkanlarının
Taksim meydanı konusunda direnmesini anlamak mümkün değil.

Hükümet, 1 Mayıs'ın kutlanmasına karşı değildir; hatta bugünü kutlanmasını da yasallaştırmıştır. Kutlamanın sorunsuz geçmesi için de, kutlama yerlerini belirlemiş ve sendikalara bildirmiştir. Sendikaların bu yerlerin dışında toplanmaları yasal değildir. Yasaların ve hükümetin koyduğu kurallar dışına çıkılması suçtur.

Sendikalar, üyelerinin hak ve çıkarlarını yasalar içinde ve demokratik yollarla gözetmelidirler. Sendika başkanları, mevcut yasaların üyelerinin hak ve çıkarlarını gözetmekte yetersiz kaldığını düşünüyorlarsa yapacakları öncelikli iş, yasaların değiştirilmesi için uğraş varmeleridir. Yasalara karşı çıkmak sorunu çözmez, aksine ilave sorunlar yaratır.

Yarın kutlanacak 1 Mayıs'ın, sorunsuz geçmesi, büyük ölçüde, sendika başkanlarının ve güvenlik güçlerinin sağduyulu davranışlarına bağlıdır.

Ben, yarın, işçi yürüyüşlerinin yapılacağı güzergahlara ve Taksim'e yakın yerlerde bulunmayacağım ve ailemden de kimsenin o yerlerde dolaşmasına izin vermeyeceğim. Benim bu özgürlüğüm neden kısıtlanıyor?

Umarım, demokrasi kuralları içinde yaslara uygun bir kutlama olur ve kimsenin burnu kanamaz.

cdenizkent

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..