Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '12

 
Kategori
Güncel
 

1 Mayıs ve antikapitalist müslüman gençlik...

1 Mayıs ve antikapitalist müslüman gençlik...
 

Taş ve inşaat işçileri “günde 8 saat çalışma hakkı” için 1856 da, Avustralya'nın Melbourne kentinde bir yürüyüş düzenliyorlar...

Sonra 1886 da, Amerika’da İşçi Sendikaları Konfederasyon’u işçileri (siyah ve beyazlar) birlikte aynı amaç için eylemler yapıyorlar...

O günlerde bu haklı mücadele, hızla dünyaya yayılıyordu...

Öyle ki, bir süre sonra 1889 da toplanan 2.Enternasyonal’de bu günün dünyada “Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kararlaştırılıyor.

İşte, 1 Mayıs İşçi Bayramı, yani “Dünya Emek ve Dayanışma Günü” böyle ortaya çıkıyor!

Ülkemizde ise; ilk defa 1923 yılında, 1 Mayıs gününün “İşçi Bayramı” olarak kutlanması kabul görüyor.

Bizde, günümüze gelene kadar, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın başına gelmeyen kalmıyor. Çoğu kez kutlamalar keyfi yasaklanıyor.

Yasaklanmadığı yıllarda ise; ya olaylı geçiyor, ya da bayramın geniş katılımlarla kutlanılmasına izin verilmiyor.

Buna en çarpıcı örneklerden biri, 1977 yılında İstanbul’da, kutlamalar esnasında Taksim Meydanı’nda yaşanan acı olaylardır:

O gün, alanda toplanan yaklaşık 500 bin işçinin üzerine ateş açılıyor. Panik ve izdihamın da etkisiyle yüzlerce işçi yaralanıyor, 34‘ü ise hayatını kaybediyor.

Bunun üzerine 1 Mayıs ve Taksim olaylarını anma törenleri uzun süre yasaklanıyor. Ta ki 2010 yılına gelene kadar.

Derken, işçi sendikalarının da ısrarı sayesinde, o yıl yeniden, anma ve kutlamaların Taksim Meydanı’nda yapılmasına izin veriliyor.

Bu yıl ise, kendilerini “Antikapitalist Müslüman Gençlik” olarak tanıtan yeni bir oluşum, 1 Mayıs törenlerinde yer alarak, kutlamalara ayrı bir renk ve anlam kattı.

Taşıdıkları pankart ve dövizlerde “sol söylem” olarak bilinen söz ve ifadelerin yer alması, herkesi şaşırttı!

Örneğin: “Abdestli Kapitalizme Hayır, 1 Mayıs Hakkı Müdafaa Günüdür, Kölelere Özgürlük, Asgari Ücret Azami Köleliktir”  türünden dövizler...

Bu oluşumdan bir gurup genç ile ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık birlikte, 7 Mayıs gecesi CNN’de “Tarafsız Bölge” programına katıldılar.

Ahmet Hakan’ın yönelttiği “din, dindarlık, kazanç, hak ve adalet” içerikli sorulara kendi nevi şahıslarına münhasır cevaplar verdiler...

Yaptıkları açıklamalarla, ortaya çıkan yeni bir oluşumun “emeğe, emekçilere, inanca ve onun gereklerine” farklı yaklaşımını sergilediler.

Program süresince iktidarı “kazancın hakça dağılım” konusunda eleştirdiler ve “dini değerler” üzerinden sömürüye karşı olduklarını sıkça vurguladılar.

Alışılagelmişin dışında olan bu “antikapitalist oluşum” öyle inanıyorum ki yakın gelecekte, toplumda yaygın kabul görecek...

Bu gidişle; din ve inanç üzerinden siyaset yaparak, güç ve iktidar düşünenlerin bundan böyle işleri daha da zorlaşacak.

Daha da çarpıcı olan, bu yeni oluşum günümüz düşünce dünyasına ve felsefi yaklaşımlarına yeni bir boyut kazandıracak.

O nedenle yeni oluşumu önemsiyor, düşüncelerini de toplumsal barış ve huzur adına sevindirici buluyorum.

 
Toplam blog
: 251
: 447
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

Emekli; Öğretmen, Yönetici ..