Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '21

 
Kategori
Sosyoloji
 

1 MAYIS

1 MAYIS
1 Mayıs, ücretli çalışanların uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günüdür.
 
Ücretli çalışanlar örgütlülüklerini nicelik ve nitelik olarak yükselttiklerinde 1 Mayıs daha da anlam kazanacaktır.Çünkü emeğin örgütlenmesi ücretlilerin sömürülmesine izin vermeyecektir.Ancak sistem kapitalizm oldukça sömürünün durmayacağını da bilecektir, öğrenecektir örgütlü ücretliler.
 
ABD’de 1 Mayıs 1886 günü Chicago başta olmak üzere birçok kentte işçiler genel greve giderek çalışma saatlerinin azaltılmasını istediler.Bu istek kanla bastırıldı ABD’de. Ancak 14 Temmuz 1889 tarihinde Paris’te yapılan toplantıda 8 saatlik iş günü mücadelesi için karar alındı.
İşte 1 Mayıs 1890’dan bu yana işçilerin ve diğer emekçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak 1 Mayıs, Emeğin Bayramı adıyla kutlanmaya başlandı.
 
Türkiye’de 1 Mayıs, 1909’lardan sonra kutlanmaya başlanmıştır.1921’lerde kutlamalar daha bilinçli oldu.Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın sürdüğü yıllarda 1 Mayıslar ülkenin kurtuluşuna coşkuyla, bilinçle katıldı.
 
1 Mayıs ücretli çalışanların birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak yaşıyor.Tüm yasaklamalar 1 Mayısların kitlesel olarak kutlanmasını engelleyemedi.Bu yasak zinciri İstanbul Taksim Meydanı’ında 1 Mayıs 1976’da kırıldı.Bu kitlesel gösteri 1 Mayıs 1977’de aynı meydanda yinelenince demokrasimizin düşmanları tuzak kurarak bayramı kana buladılar.Bu kanlı olayda 36 kişi canlarından oldu.Bunların 12’si öğretmendi.
 
Bugün 1 Mayıs 2021 uluslararası birlik, dayanışma gününü
demokrasimizi geliştirdiğimiz oranda daha insanca yaşayacağımıza inanıyoruz. Bu uğurda canlarından olanları saygıyla anıyoruz.
 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..