Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

1 milyar ton bor rezervi bulundu/Boru değil, bor bu…

1 milyar ton bor rezervi bulundu/Boru değil, bor bu…
 

Bor sadece Niğde’nin bir ilçesi değildir. Belki bu yüzden borun pazarı hiç geçmez.

Bor bir madendir. Özellikle Kütahya'nın Emet ve Hisarcık ilçelerini önümüzdeki dönemlerde dünyanın sayılı önemli merkezlerden bir haline getirecek olan bir maden. Bu madenin dünyadaki rezervinin yaklaşık yüzde 70’inin Türkiye’de, bunun da yüzde 70’inin de belirttiğimiz kente bağlı ilçelerde bulunuyor olması yukarıdaki cümleyi kurmamıza neden oldu.

Kısaca, bahsedilen boru değildir. Sözü edilen, borunun da katkı maddesi olabilecek, belki önümüzdeki dönemlerde petrolün yerine, hatta daha da önüne geçebilecek bir madendir.

Bor madenleri hakkında 1950’li yıllardan itibaren konuşulmaya başlandığını biliyoruz. Ama tam manasıyla gündeme gelmesi, Deniz Baykal’ın Bakanlığı dönemine rastlar. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu 1979 yılında Türkiye’deki tüm bor madenlerinin kamulaştırılması dünyada büyük yankı uyandırmıştı.

Optik ve teknik cam endüstrisinden, fotoğrafçılık ve ilaca, oradan boya ve diğer bazı kimyasalların yapımından, deri, demir-çelik, kozmetik, sabun ve deterjan sanayisine kadar uzanan yaygın bir kullanım alanı vardır.

Ama onu asıl değerli kılan, enerji sektöründe kullanılması kadar, son yıllarda nükleer uygulamalarla, uzay araçlarının üzerini kaplamada yalıtım maddesi olarak yararlanılması ile askeri araç zırhları imalatı ve araç yakıtı olarak kullanılmaya başlanmasıdır.

Günümüzde özellikle petrol kaynaklarının azalmasıyla birlikte, petrolün yoğun olarak bulunduğu bölgelerdeki enerjiyi, savaş dâhil düşünülebilecek her yolla ele geçirmeye çalışan güçlerin çatışması ve çatışma nedeniyle sözü edilen bölgelerde yaşanan karışıklıklar, araç yakıtı olarak da kullanılabileceği anlaşılan borun stratejik önemini artmıştır.

İşte stratejik önemi artık tartışılamayan bu maden için Emet ve Hisarcıkta yapılan yeni sondajlar, bölgede, beş bin yıl yetecek, 1 milyar ton bor rezervi bulunduğunu ortaya çıkardı.

Artık bundan sonrası önemli… Dünyanın politik yapısını olduğu gibi, ekonomik yapısını da önümüzdeki dönemlerde belirleyebilecek olan bu maddenin, doğru yerlerde, doğru ellerde ve doğru zamanlarda, en önemlisi dünya boyutunda hakça kullanımının sağlanması Türkiye’yi stratejik önemi tartışılamayacak bir konuma sürükleyebilecektir.

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..