Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

1 Temmuz'dan itibaren niye daha uzun yaşayacağız?

1 Temmuz'dan itibaren niye daha uzun yaşayacağız?
 

NE KADAR GÜZEL GÖRÜNÜYOR DEĞİL Mİ?


1 Temmuz'dan itibaren daha az öleceğiz!

Şöyle bir başlığı görünce hemen dikkat kesilip, başlığın altındaki satırları hızla okudum.

Aslında benim düşüncem, uzun yaşamaktan ziyade, sağlıklı yaşamak!

Sanıyorum herkesin de budur.

1 Temmuz’dan itibaren niye daha az öleceğiz?

Gelin bunu hep birlikte tartışalım:

1 Temmuz'dan itibaren yiyeceğimiz ekmekte çok önemli bir değişiklikler olacakmış. Ekmekteki tuz oranı azaltılacakmış.

Uygulanır mı?

İsterse uygulanmasın!

 Uygulamayanlara ceza varmış!

1 Temmuz'dan itibaren niçin daha az öleceğiz sorusuna gelince: Yapılan bilimsel araştırmalar tuzun günde 1 gram azaltılması ile inmeye bağlı ölümlerin yüzde 5, kalp krizine bağlı ölümlerin ise yüzde 3 azalacağını gösteriyormuş. 

Dünya Tuza Dikkat haftası sebebiyle Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği ile Türk Nöroloji Derneği düzenledikleri basın ortak toplantısıyla, tuz tüketimi ve hipertansiyon hastalığına dikkat çektiler. 

Uzmanlar Sağlık Bakanlığı önderliğinde başlatılan "ekmekte tuz oranının azaltılmasını" önemli bir adım olarak değerlendirip, bazı fırınlarda uygulanmaya başlayan ve en geç 1 Temmuz 2012'de bütün fırınlarda yapılacak olan uygulamaya göre artık ekmeklerde daha az tuz olacak ve 300 gram ekmekte en fazla 1 gram tuz olacakmış.

Eskiden ise insanın ihtiyacı olan tuz, sadece ekmekten karşılanabilecek kadar çoktu! Diğer yiyecek ve içeceklerden aldığımız tuzu göz önüne alırsak, biz çoktan ölmüşüz de ağlayanımız yok

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre günde 5.8 gramdan daha fazla tuz zararlıymış.

Türkiye'de ise günde 18.04 gram yani maksimum sınırın 3 katından daha fazla oranda tuz tüketiliyormuş.

Bu da birçok insanın her an inme ve kalp krizi ile karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk tuzun 1 gram azaltılmasının inmeye bağlı ölümleri yüzde 5, kalp krizine bağlı ölümleri ise yüzde 3 azaltacağına dikkat çekti. Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk tuzun 6 gram azaltılması ise inmeye bağlı ölümlerde yüzde 23, kalp krizine bağlı ölümlerde yüzde 16'lık bir azalma sağlayacağını öngördüklerini belirtti. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyada, Sağlık Bakanlığı'nın da Türkiye'de yaptığı araştırma sonuçlarına göre; hipertansiyonun dünyada ve Türkiye'de önde gelen ölüm nedenleri içinde 1. sırada yer aldığı istatistiki bir gerçek!

Bilim insanları şöyle bir istatistikî bilgiyi de verdiler. Eğer tuz miktarı 3 gr azaltılırsa;

 * Dünyada erken ölümlerin 7.6 milyonu toplamın yüzde 13.5'i

 * Dünyada hastalıklara bağlı ölüm ve maluliyetlerin 92 milyonu yani toplamın yüzde 6'sı

* İnmelerin yüzde 54'ü

* Koroner kalp hastalıklarının yüzde 47'si önlenebilirmiş.

Tuz’un hipertansiyon hastalığını körüklediği bilinen gerçek!

Sağlık Bakanlığının bu konuda yaptığı bir araştırma da bu gerçeği gözler önüne seriyor.

Sağlık Bakanlığı'nın 2004 yılında yaptığı "Türkiye Hastalık Yükü Çalışması"na göre her yıl hipertansiyon sebebiyle 47.643 erkek, 60.825 kadın hayatını kaybediyormuş.

Toplamda 108.468 kişi yaşam tarzı değiştirilerek önlenebilir bir rahatsızlık olan hipertansiyon sebebiyle hayatını kaybediyormuş.

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şerefnur Öztürk’e göre; 18 yaş üstü her 3 kişiden 1'i hipertansifmiş!

Her 45 saniyede 1 kişi inme geçiriyormuş. Her 3 dakikada 1 kişi de inmeden ölüyormuş.

Uzmanlara göre; tuzu azaltmak, sigarayı bırakmak, gibi yaşam tarzında yapacakları küçük değişikliklerle daha uzun ömürlü ve sağlıklı yaşamın kapısını insanlara açabilirmiş

Sağlıklı yaşamın sırları yavaş yavaş ortaya çıkarken, herkese sağlıklı bir yaşam dileklerimle…

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..