Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

1. Uluslararası Van Gölü Film Festivali

1. Uluslararası Van Gölü Film Festivali
 

Açılıştan


Daha Perdeler Açılmadan Kapılar Kapandı

Van İli sessiz sedasız bir film festivaline ev sahipliği yapıyor. Gönüllü bir ekibin hemen hiç destek almadan kendi azim ve çabalarıyla, özverileriyle gerçekleştirdikleri 1. Uluslar arası Van Gölü Film Festivali ,Van Devlet Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen kokteyle başladı. Festivalin açılışına Van Baro Başkanı Murat Timur'un yanı sıra sınırlı sayıda izleyici katıldı. 

Festivale ilginin az olduğu görülürken, festival düzenleyicileri ise, destek alamamaktan yakındı. Festivalin Genel Koordinatörü Bağer Oğuz Oktay, Altı ay önce arkadaşlarıyla çalışmalara başladıklarını belirterek, öncelikle geçtiğimiz yıl ağır bir deprem yaşayan ve hala yaraları tam olarak sarılmamış olan Van’daki halkın  sanatsal çalışmalara ihtiyaç duyduğunu söyledi. Yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Oktay, festival için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği ve Van Belediyesi'nden destek alamadıklarını söyledi. Festival koordinatörü Bager Oğuz Oktay, hayata geçirecekleri kültürel etkinliğe karşı sergilenen duruşun bir talihsizlik olduğunu söyleyerek sitemlerini şöyle dile getirdi. “Amacımız, doğduğum bu şehirde kültürel bir etkinlik yapmaktı. Altı ay boyunca çalıştık ve 21 filmin gösterileceği uluslar arası boyutta bir festival hazırladık. Kısmi, eksiklerimiz vardı. Bu eksikleri gidermek ve Van kentine yakışır bir kültür festivali oluşturmak için kentin kimi kurum ve kuruluşlarının kapısını çaldık. Ancak ne acıdır ki gittiğimiz her kapı yüzümüze kapatıldı. Daha perdeler açılmadan kapılar kapandı. Oysa amacımız bu kentte uluslar arası boyutta, tüm siyasi beklentilerin ötesinde bir festival yapmaktı. Kurumlar ve odalar çok ilgisiz kaldı”

Oktay, ekibiyle beraber yılmadan vazgeçmeden çalışarak film festivallinin açılış yaptığını belirterek, herkesin bu tür sanatsal çalışmalara sahip çıkmasını istedi. Van’da sanatsal çalışmaların bir çıkmazda olduğunu da belirten Oktay, kentte bulunan iki sinemadan birinin de Mart ayında kapanacağını ifade etti. 

Sanat sadece hayatın üst tabakasını kapsamamalı / Korkut Akın

Aydın Üniversitesi Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Korkut Akın ise, "Bir Vanlı olarak nice güzellikler gördüm hiçbiri gülüzara benzemez" dedi. "Gülüzar" olarak dile getirdiği güzelliğin Van olduğunu, ancak iyi değerlendirmediğini belirten Akın, sanatın sadece hayatın üst tabakasını kapsamaması gerektiğini dile getirdi. 

Yapılan konuşmaların ardından trafik kazasında yaşamını yitiren sinema yönetmen Seyfi Teoman anısına "Bizim büyük çaresizliğimiz" adlı filmin gösterimi yapıldı. 

Dört gün sürecek festivalde, yarışma için başvuran filmlerin yanı sıra  Cafer Panahi’nin “ Bu Bir Film Değil” filmi Panahi ile dayanışma kapsamında özel gösterimi yapılacak. 21 filmin gösterileceği festivalde film gösterimlerinin yanı sıra düzenlenecek seminerlerde  Ali Şimşek - “Yeni Türkiye Sineması ve Alt Sınıfları görmek”,   Ömer Leventoğlu – ’’Muhalif ve Bağımsız Sinemanın Sorunları’’       Yücel Ünlü – ’’Sinemada Yeni Teknolojilerle Birlikte Film Yapmanın Demokratikleşmesi’’ başlıklı konuları sunacaklar. Ayrıca Fotoğraf Sanatçısı İhsan kaçar “Savaşın Kadınları” başlıklı projesinin sinevizyon gösterimi ve proje hakkında bir sunum yapacak. Festivalde belki bu bir ilk, karma resim sergisi de açıldı.

Burada Cafer Panahi’nin özel gösterimde gösterilecek filmi üzerine bir şeyler söylemek gerek. Bazı filmlerin bütün sırrı, hatta özeti filmin adında saklıdır. Cafer Panahi'nin bin bir  türlü oyunla İran'dan Fransa'ya kaçırılan son çalışması “Bu Bir Film Değil” tam da adıyla adına doğrudan hamle ile adının üstüne oturan  bir yapım. 
Kendisi de İranlı olan yönetmen arkadaşı Mojtaba Mirtahmasb ile bir günü paylaşmalarından ibaret olan filmde, Panahi arkadaşına üzerinde çalıştığı bir senaryoyu sohbet misali sahne sahne anlatıyor ve sonra kaçınılmaz olarak şunu soruyor: "Madem anlatılabiliyor, film yapmaya ne gerek var?"

Cafer Panahi davetli olduğu pek çok festival gibi Cannes'a da gidemedi ama  “Bu bir Film Değil”, Cannes'da gösterilmek üzere bir kekin içine saklanan USB bellek ile İran'dan Fransa'ya kaçırıldı.
Zira, İranlı yönetmen Cafer Panahi'nin film yapması, "ulusal güvenliğe karşı işlenen suçlara" ilişkin hüküm gereği tam 20 sene boyunca yasaklanmıştı. Panahi'nin mahkumiyetine yükselen sese kulaklarını tıkayan İran güvenlik güçleri daha da ileri giderek, filmin ikinci adamı Mojtaba Mirtahmasb'ın 5 Eylül'den itibaren pasaportuna el koyarak, bir yönetmene daha yurtdışına çıkış yasağı getirdi...

Festivalin Jüri başkanlığını usta yönetmen Yeşim Ustaoğlu yapıyor. Yarışma filmlerinin değerlendirilmesi sonucunda; İnci Kefali Sinema Ödülleri’nde; “En İyi Yönetmen”, “En İyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Kadın Oyuncu”, “En İyi Senaryo”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”, En İyi Film Müziği”, “En İyi Sanat Yönetmeni” dallarında ödüller verilecek. Ayrıca mansiyon özel ödülü de yer alacak.

 

 
Toplam blog
: 84
: 605
Kayıt tarihi
: 05.03.09
 
 

Konya Akşehir doğumluyum. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliğ..