Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '06

 
Kategori
Döviz / Altın
 

1 USD 1.80 YTL

Bankalararası para piyasasında dolar 1.65 YTL ile 2003 yılı nisan ayından beri en yüksek seviyesini gördü. ABD merkez bankası FED in arka arkaya gelen faiz artırımları ve Japon merkez bankası BOJ un faiz artırım sinyalleri vermesi artık paranın gelişmekte olan ülkelere akmasını durdurmak bir yana bu akımı ters döndürmeye başlayacak.

Gerçi sürec zaten başlamıştı fakat asıl onemli olan bunun nereye kadar devam edeceği ve bu durumun yaratacağı şiddetin ne kadar büyük olacağı. Modys den gelen TL karsısında doların değerinin artmaya devam edebileceği açıklaması da TL olumsuz bir gelişme oldu.

Haziran enflasyon rakamlarının yuksek gelebileceği daha once merkez bankasından bazı yetkililer tarafından da dile getirilmişti. Fakat yine de beklenenden çok yüksek gelen bir rakam yabancı yatırımcılar için bonolarda yeni satış dalgasını daha tetikleyerek 22 bileşikleri ve hatta daha yukarısını görmemize sebep olabilir. Bu durumda dolar temmuz ayında 1.80 YTL li rakamları görürse şaşırmamak gerekir. Bunu merkezin müdahalelerini de içine katarak söylüyorum.

Merkez ne zaman müdahale etmeli? Öncelikle 1.65 li seviyeler zaten piyasanın merkezden müdahale etmesini beklediği yerler olarak göze carpıyor fakat bunun etkisi ne kadar olabilir? Bence hemen hemen hiçbir etkisi olmaz! En fazla 1.61 yada 1.60 lı seviyelere kadar indirebilir ama ondan sonra piyasadan çekildiğinde alıcılar tekrar geri gelerek kısa sürede yine aynı seviyeye çıkarırlar diye düşünüyorum. Bunu geçmişte yaşanan benzeri müdahalelere dayanarak söylüyorum. Peki asıl -ana- müdahale ne zaman olmalı? Merkez gelişmeleri ve enflasyon (haziran) rakamlarını izlemeli ve ondan sonrakicari kur seviyesinden (1.70 mi olur 1.80 mi onu bugunden tabi ki bilemem)müdahale etmeli.Böylelikle hem elindeki dövizi görece ucuza satmamıs olur (1.60/1.80YTL) hemde müdahale etkinliği daha fazla olur. Yani demek istediğim daha yukarıdaki fiyat seviyelerinden müdahale etmesinin psikolojik etkisinin daha fazla ve ve de olumlu olacağını düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 11
: 2288
Kayıt tarihi
: 10.06.06
 
 

1976 İstanbul doğumluyum. İstanbul üniv. İşletme mezunuyum. Özel bir bankanın genel müdürlüğünde çal..