Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '10

 
Kategori
Fizik
 

10. Boyut

Yakın zamanda internet video sitelerinde '10. Boyut'u anlamak' ile ilgili gayet iyi hazırlanmış ancak anlaşılması bu konuda ilgisi olmayanlar için zor olan bir video bulunmaktadır. Sicim teorisi'ni de anlatmaya çalışmaktadır. Bu konuda çok da bilgim olmasa da basit bir anlatımla konuya ufak bir açıklık getirmek istedim. İlgililerin de bu konuda eleştirilerini bekliyorum.

İlk üç boyut hepimizin bildiği boyutlardır. Uzunluk, genişlik, derinlik. 4. boyut ise bu üç boyuta sahip olan başlangıcı belirli olmayan ancak 'big bang'i limit olarak kabul eden fakat sonunun olmadığı 'zaman boyut'u. Sonrasında bu boyutların kendi arasında katlanmasıyla diğer boyutlar da elde edilmektedir. Süreç 9.boyuta kadar devam eder ve bütün olasılıkları içeren bir noktaya ulaşır. 10. boyut ise;

Bir noktadan, olmayan diğer bir noktaya geçişi simgeler. Olmayan bir noktaya geçiş ise zaman boyutunun yok sayılarak ilerdeki tüm ihtimalleri görüp ona göre davranmayı gerektirir.

Tüm ihtimallere bir örnek mi? Yeşil ışık yandığı için harekete çıkan A aracı, kural ihlaliyle bağlantı yolundan gelen B aracına çarpmamak için direksiyonu kırar, çocukken annesinden dışarı çıkmak için istediği izini alamadığı için kendi çocuğuna da izin vermeyen kadının C isimli çocuğu da bu sinirle evden kaçar.

Evden kaçan C isimli çocuk markete gider ve evden çaldığı parayla pahalı bir oyuncak alır. Sokakta oynarken B aracının sürücüsünün oğlu oyuncağı çalar. C isimli çocuk onu kovalar. Kovalanan çocuk yola çıkar. Direksiyonu kıran A aracının şöförü B aracının sürücüsüne sinirlendiği için kovalanan çocuğu göremez ve çocuğa çarpar ve çocuk ölür.

B aracının sürüsünün çocuğu, kendi babasının yüzünden ölmüştür.

Esas suçlu C isimli çocuğun annesine izin vermeyen Anneannesidir. Zaman boyutunu yok saymak da Anneannenin genç iken, daha dünyaya gelmemiş torunu kazada ölmesin diye kızına dışarı çıkma iznini vermeyi düşünmesi kadar imkansızdır. Ama belki de anneannenin izin vermeme sebebi bir savaştır. Savaşın sebebi ise belkide A aracının sürücüsünün büyük büyük babasıdır.

İhtimaller uzar gider.

A aracının büyük büyük babası ise...

Tamam sustum, ihtimaller denizinde boğulmadan yüzebilme başarısı diliyorum herkese...

 
Toplam blog
: 70
: 1093
Kayıt tarihi
: 27.01.08
 
 

Çok da eskilerde olmayan bir tarihte doğdu. Kulağına ismini fısıldadılar: İsmail. İsmini büyüyünc..