Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '09

 
Kategori
Uzay
 

10.000 kişilik uzay üssü

“NASA’nın ‘Uzay Üssü Proje Yarışması’nda Toronto Northern Lisesi öğrencisi Eric Yam’ın projesi ‘Asten’ birinci oldu. Lise son sınıf öğrencisi Yam’ın projesindeki uzaya inşa edilecek üste 10.000 kişi yaşayacak; İngilizce, Çince ve Hinduca resmi dil olacak. Dünya’ya 36.000 kilometre mesafede kurulacak üste...”

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&Date=&ArticleID=935413

Projenin maliyeti 563 milyar dolar olarak hesaplanmış. Ancak, bu para harcandıktan sonra, üssün kendine yeterli olup olmayacağı belirtilmemiş. Bu para, kişi başına maliyet olarak oldukça yüksek bir nicelikte.

Bugün uzay turistleri, 20 milyon dolara Uluslararası Uzay Üssü’ne 3 günlüğüne gidiyorlar. Üs ise, 10-20 milyar dolar arası bir paraya mal oldu. Üste şu anda maksimum 50 kişi yaşayabilir durumda ama modüler mimari yapı aslında tam bir üst sınır koymuş değil..

Uzayda tekparça olarak 10.000 kişilik bir yaşama birimi kurmak rasyonel değil. Bir kaza olduğunda çok büyük bir yatırım ve binlerce yaşam yok olacak. Uzay çalışmaları hala para ve can olarak çok riskli bir aşamada.

Böyle bir üssü, uzay yerine Ay’da kurmak daha mantıklı. Çok parçalı olması ise daha da mantıklı.

Uzayda 600 gün yaşanabildi. Ay’da bu süre daha da uzayabilir, çünkü orada az da olsa yerçekimi var. Ayağını toprağa basma eğilimi, boşluktan korkmak nedeniyle değil, orada bulunabilecek değerli madenler nedeniyle.

Son olarak işin vadesi önemli. Bugün Dünya ekonomisi böyle bir projeyi 20-30 yıllığına uzun vadeli bir proje olarak madden kaldırabilecek durumda ama manen böyle bir projeye hemen hiçbir ülke girmez, çünkü UUİ konusunda büyük anlaşmazlıklar olmuştu. Ayrıca, her ülke kendi küçük projesini tek başına yapmayı yeğleyecektir.

Vade olarak ise, 10.000 kişiyi uzaya yerleştirmek şimdilik 2100’den önce pek mümkün görülmüyor. Global makro krizler bu vadeyi daha da uzatacağa benzer.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..