Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '14

 
Kategori
Siyaset
 

10 açıdan bugünkü Demirel

Demirel’i televiyonda seyrettiniz mi? Ben seyrettim. 30 Ekim 2014, saat 00.30’da Abbas Güçlü ile Genç Bakış programında Güniz Sokak’taki evinden yapılan yayın verildi. Bu eve yıllar önce girmiş ve beyefendiyle sohbet etmiştim. O gün gördüklerim ile bugün arasında hemen hemen bir fark yok. Seyrederken şu özellikleri dikkatimi çekti. 
 
1- ANALİZCİ : Osmanlı son dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti Analizlerini yaşına rağmen harika yapıyan bir dimağa sahip. 
 
2- MİMİKLERİNİ KULLANIYOR: Hemen hemen bu yaştakilerin donuk yüz ifadesini taşımadığı anlarda, hatta gülümsediği anlarda cılız da olsa mimiklerini kullanabiliyor. Ciddi derecede rahatsız olmasına rağmen ifadelerini jestleriyle pekiştiriyor. 
 
3- GİYİMİNİ ÖNEMSİYOR: Kıyafetinde özenli hali ile dikkat çekiyor. Gerek kravat iğnesi, gerekse yakasındaki Tük bayrağı ile devlet ve bayrak sevgisini yansıtıyor. 
 
4- OKUYOR: Masasındaki kitaplardan anlaşıldığı kadarıyla okumayı sürdürüyor. Dikkatle baktığımda Ortadoğu ve Atatürk kitaplarını daha çok incelediğine şahit oldum. Bu eve girdiğim zaman da kitap yoğunluğunu ve çalıştığı dosyaları bizzat görmüş ve şaşırmıştım. 
 
5- MANEVİ GÜÇLERİ ÖNEMSİYOR: Güniz sokaktaki evinin içinde yapılan yayında doğal olarak “Kır At”ı görmek mümkün. Fakat evdeki filler dikkatimi çekti. Bunun uğur ve bereket getirdiğini düşünüyorum. Hemen masanının yanındaki nazar boncuğu ise kem gözler için alınmış bir önlem olsa gerek. 
 
6- PSİKOLOJİK OTORİTER: Haşmetli bir koltukta oturuyor. Birçok lider bu tip koltuklar seçer. Böylelikle karşı tarafı etkisi altına alır. Bir lider özelliği olarak duygu kontorlünü de bu programda gördüm. Nazmiye hanımın vefatı üzerine sorulan soruya “Allah rahmet eylesin. Hayat devam ediyor. Çok üzülmemi o da istemezdi.” diyerek duygularını çok iyi bir şekilde kontrol ediyor. 
 
7- KISA KONUŞUYOR: Kurduğu cümlelerin uzunluğu dikkatimi çekti. Ortalama 5-6 kelimelik cümleler kuruyor ki en uzun cümlesi 12 kelimeyi neredeyse aşmadı. Bu sayede karşı tarafa duygularını daha net anlatabiliyor. Programda izlettirilen bir röportajda  milletvekili ve gazeteci Mustafa Balbay, Demirel’in en öne çıkan özelliğini “Hazır cevaplılık ve anlatma gücü” olarak açıklamasını da eklemem lazım. 
 
8- NET İFADELER KULLANIYOR: Cümlelerini –idi, -imiştir, -iyor, -dır gibi eklerle bitiriyor. Bunlar bir kesinlik ve bir eminlik sağlıyor. “Cumhuriyet en iyi rejimdir, vatandaşlar onu koruyacaktır” gibi sözler buna örnektir. Bilgileri sınıflandırıyor. Örneğin “Cumhuriyetin Kırmızı Çizgileri Nelerdir?” diye sorulan bir soruya “Laik Hukuk Devleti, Çağdaş Hukuk Devleti, Sosyal Hukuk Devleti” şeklinde direkt cevaplar veriyor. 
 
9- GÖZ TEMASI KURUYOR: Göz temasını sürekli koruyan bir hatip. Neredeyse Abbas Güçlü’ye sürekli bakarak, gözlerini hiç kaçırmayarak cevaplarını verdi. Gözüyle otorite kuran bir yapısı var. Bu durum birçok liderde görülebilen bir özellik. 
 
10- ARAŞTIRIYOR VE SORGULUYOR: Yakınlarıyla yapılan röportajlara da yer verilen programda Esat Kıratlıoğlu’nun sözleri dikkatimi çekti. Şöyle diyor “Demirel çok iyi soru sorardı. Bizler her seferinde bakanlar kurulu toplantısına dersini çalışan öğrenciler gibi çalışırdık. Bakanlıkların çalışmalarını bakanlardan daha iyi bilirdi.” dedi. Yani Demirel’in bir vasfı da araştırmacılığı ve etkin sorular sorması. 
 
Toplam blog
: 28
: 207
Kayıt tarihi
: 30.10.14
 
 

Akademisyen ve Siyasi Hitabet Uzmanıyım. Topluluk önünde konuşma konusunda araştırmalarda bulunuy..