Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

10 asırlık Yünüm Böğet Şenlikleri yapıldı

10 asırlık Yünüm Böğet Şenlikleri yapıldı
 

10 Asırlık Yünüm Böğet Şenlikleri


Burdur’un Tefenni ilçesi Hasan Paşa Belediyesi’nin düzenlediği şenliklerle Selçuklulardan bu yana sürdürülen 10 asırlık gelenek Yünüm Böğet (Koyun Yıkama ve Boyama), geleneksel ve tarihsel bir ritüel olarak canlandırıldı.

Hasanpaşa Beldesi Kent Meydanı'nda düzenlenen müzik şenliğine, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Hasanpaşa Belediye Başkanı Bayram Yıldız, CHP Burdur İl başkanı Süleyman Erman ve Merkez İlçe Başkanı Barış Ayten, çevre belde ve ilçelerin belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Burdur'da 10 asırlık Yünüm Böğet (Koyun Yıkama ve Boyama) geleneği, Hasan Paşa Belediyesinin düzenlediği ve çevre köylerin de katılımıyla düzenlenen şenliklerle sürdürülüyor. Büyük Selçuki devleti’nden kalma bu gelenek, Hasanpaşa belde belediyesinin katkılarıyla devam ediyor. Etkinlik kapsamında koyun sürülerinin sudan geçişi renkli görüntülere sahne oldu.

GEÇMİŞİ 1000 YILLIK BİR TÜRK ÇOBAN GELENEĞİ

Geçmişi tarihimizin Orta Asya yataklarına kadar uzanan, 9 asrı bulan Selçuklular ve Osmanlılar zamanında da devam ettirilen 1000 yıllık 'Yünüm Böğet’e katılacak koyunlar, Beydağları'ndaki bir tür taştan elde edilen kırmızı renkli boyayla boyandı. Koyunlara 'tos tos' adı verilen yarışmayla silah sesleri ve ıslıklar eşliğinde sudan geçme yarışması için deneyi gerçekleştirildi. Şafak vakti de Hasanpaşa beldesi ve çevre köylerin katılımıyla koyun sürülerinin renkli görüntülere sahne olan sudan geçirilmesi yarışı yapıldı.

ŞENLİKLERDE 15 ÇOBAN VE SÜRÜSÜ YARIŞTI

Yünüm Büğet Şenliklerinde sürüleriyle 15 çoban yarıştı. Kalabalık gruplar halinde vatandaşlar, koyunların yıkanmasını izlemek için sabaha yakın yünüm alanına geldi. Koyun sürüsü, başlarında çoban ve lider koyunlar olmak üzere şafak vakti böğet (havuz) alanında bir tepenin ardına yerleştirildi. Hakem heyetinin belirlediği sıraya göre, önlerinde çoban ile kırmızıya boyanan 'elcik' (lider) adı verilen koyunların önderliğinde, tepeden aşağıya büğete doğru hızla koşarak indiler ve dereden hızla geçmeye çalıştılar. Şafak yelinin üşütücü serinliğine rağmen çobanlar koyunlarıyla birlikte suya girdi. Ancak bazı çobanların koyunları suya girmek istemedi. Bunlar yarışı kaybettiler. Sürülerin geçişi sırasında görevliler de silahla havaya ateş ederek koyunların geçişini sağladı. Jüri üyeleri yarışmaya katılan bütün yarışmacılara ödül verdi.

YÜNÜM BÖĞET BİR YARIŞMA DEĞİL BİR GELENEK

Hasanpaşa Belediye Başkanı Bayram Yılmaz, bu yıl katılımın çok yüksek olduğunu belirttiği Yünüm-Böğet'in bir yarışma olmadığını, bir gelenek olduğunu vurgulayarak, amacın koyunların yıkanması olduğunu anlattı. Bu geleneğin Hasanpaşa'da yapılmasından çok mutluluk duyduğunu aktaran Başkan Yılmaz, "tabii ki her şeyin bir bedeli var. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu geleneğin sonunda çobanlarımızı maddi ve manevi olarak ödüllendiriyoruz. Bu ödül bütün çobanlara veriliyor. Bu konuda Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi MAKÜ Veterinerlik fakültesi’nde konuyu bilimsel olarak inceleterek tarihsel bir zemine oturmak istiyoruz. Bu külfetli gelenek için Turizm ve Kültür Bakanlığımızdan yardım da bekliyoruz" Diye konuştu.

TOPRAKLA KOYUN GERİSİ OYUN

'Toprakla koyun gerisi oyun' diyen CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, bölgenin toprağına ve koyununa sahip çıktığını anlattı. Hasanpaşalıların örf ve adetlerini yaşatmaya devam ettiklerini aktaran Milletvekili Özkan, "bugün herkes bu güzelliği görmek için burada bulundu. Çevre illerden gelenler oldu. Ulusal boyutta bir günü hep beraber yaşadık" dedi.

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..