Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '09

 
Kategori
Su Sporları
 

10 dolarlık zevk için 100 milyon dolarlık sponsor desteğini kaybetmek

10 dolarlık zevk için 100 milyon dolarlık sponsor desteğini kaybetmek
 

Michael Phelps


Michael Phelps, geçen kasım ayında South Carolina Üniversitesi’nin kampüsünde esrar içerken çekilen fotoğrafları kendisine ait çıkarsa Dünya Anti-Doping Komitesi, şampiyon yüzücüye 4 yıl men cezası verebilirmiş. Bu da onun 2012 olimpiyatlarına katılamaması anlamına geliyor ki, 1972 Münih Olimpiyatlarında Mark Spitz’e ait 7 madalya rekorunu kırmış ve 1 madalya da üstüne geçmiş bir şampiyon olarak, bu onun için çok üzücü bir gelişme olur. Tabi kaybı sadece bununla kalmıyor. Bu gelişmeyi duyan sponsor firmalar 100 milyon dolarlık desteğini çekeceğini duyurmuş ki, bu gerçekten çok büyük bit kayıp. Gerçi bundan 5 yıl önce de, 19 yaşındayken aşırı alkol aldığı için tutuklanan Phelps, 18 ay gözaltında tutulması şartıyla serbest bırakılmış ve 250 dolar cezasına çaptırılmış olmasına rağmen yaşadıklarından sanırım ders almamış olsa ki saçmalığın boyutunu bir üst seviyeye çıkarmış. Zaten ne demişler; “İnsanın kendine ettiği kötülüğü, kimse edemezmiş.”

Diğer yandan da basında çıkan haberlere göre ünlü yüzücü, “Olanlardan dolayı özür dilerim!” şeklinde konuşan yapan Phelps için, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden (IOC) ise "Phelps'in kamuoyundan özür dilemiş olması, samimiyeti için yeterli bir kanıttır." açıklaması geldi. IOC sözcüsü Moreau da, "Samimiyetinden şüphe duymadığımız Phelps'in bu davranışının, gençlere örnek teşkil edeceğini düşünmek için bir neden bulunmamaktadır." diye konuşmuş. Bakalım son pişmanlık fayda edecek mi?

Michael Phelp kimdir? Kısaca tanıyalım.
30 Haziran, 1985 Baltimore doğumlu Amerika’ lı yüzücü, Michael Phelps. 1.93 cm boyunda 91 kg. ağırlığında suda bir balık kadar hızlı yüzebilen bir adam. Çocuk yaşta hiperaktivite rahatsızlığının tedavisi için yüzmeye yönlendirilmiş ve fiziki farklılığının yüzmede ona avantaj sağladığını fark ederek bu konuda kendini geliştirmiştir. Dolaşım sistemi ve damar yapısı normal insanlardan daha farklı. Kulaç uzunluğu boyu ile orantılı olması gerekirken 7 cm. daha fazla. 10 yaşında kendi yaş kategorisinde Amerika rekoru kırdı. İlk uluslararası performansını 2000 yılında Sydney Olimpiyatları' nda sergiledi. Madalya kazanamasa da, 200 metre kelebekte finale kalarak yarışmayı 5. olarak tamamladı. Olimpiyatları'ndan 5 ay sonra 200 metre kelebekte dünya rekoru kırarak yüzme tarihinde dünya rekoru kıran en genç yüzücü oldu. 2004 yılında Atina Olimpiyat Oyunları 'ında 6 altın, 2 bronz madalya kazandı. Ayrıca, 2 dünya rekoru, 3 olimpiyat rekoru ve 2 Amerikan rekoru kıran yüzücü, 1980'de Alexander Dityatin'in bir olimpiyatta en fazla madalya alan kişi rekorunu paylaştı. Uzun kulvarda 200m kelebek, 400m bireysel karışık, 200m bireysel karışık, 200m serbest dünya rekorlarının sahibi oldu. Olimpiyat oyunlarında aldığı 14 altın madalya ile olimpiyat tarihinin en çok altın alan sporcusudur. Toplam da 37 madalyası vardır. Yüzmede bu kadar başarılı olması Mark Spitz’ in rekorunu kırabileceğini gündeme getirdi. Mark Spitz 1972 Olimpiyatlarında 7 altın madalya kazanmış ve bir olimpiyatta en çok altın madalya kazanan sporcu olmuştu. 2008 Pekin Olimpiyatları' nda adeta bir ilke imza attı. Kazandığı 8 altın madalyanın yanında 8 de rekor kırdı: 7 dünya rekoru, 1 olimpiyat rekoru. Bazıları bu kadar rekoru kırabilmesinin tek nedenini Speedo' nun yeni çıkardığı Lazer mayoya bağlasalar da, söylemek gerekir ki bir olimpiyatta 8 defa birinci olmak her yüzücüye nasip olmaz.
Haydi hayırlısı…

 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..