Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

22 Kasım '10

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

10 Kalemde Alzheimer Hastalığı

10 Kalemde Alzheimer Hastalığı
 


İnsan yaşlandıkça belleğinde meydana gelen bazı değişiklikler normal olarak karşılanabilir... Lâkin, bir gün siz de kendinizi, bir eşyanızı nereye koyduğunuzu, telefon numaralarını, yeni tanıştığınız kişilerin adlarını ya da daha yeni okuduğunuz bir kitabın ismini hatırlamaya çalışırken bulabilirsiniz!..


Bütün bu olaylar aslında yaşlanmanın getirdiği süreçte doğal olarak ortaya çıkar. Önemli olan, hafızanızı geliştirip güçlendirmeye ve korumaya yönelik aktiviteleri (bulmaca çözmek, zekâ oyunları oynamak, kitap okumak gibi) yeterince yaparak beyninizi işlevsel tutmaktır...


Alzheimer hastalığında meydana gelen bellek sapmaları ise bu kadar basit değildir. Hastalar; iletişimde, öğrenmekte, düşünmekte büyük güçlükler yaşarlar. Bir müddet sonra bu problemler baş edilemez bir hal alır ve hastanın işini, sosyal aktivitelerini, aile yaşantısını etkileyecek duruma gelir...


İşte, Alzheimer hastalığı için 10 uyarıcı işaret :


1) İlerleyici ve ağır bellek kaybı en önemli ve en sık görülen işaretlerden birisidir.
Yaşlandıkça randevuları, isimleri ya da telefon numaralarını biraz unutmanız doğaldır. İlerleyici bellek sorunu yaşayan kişiler ise çok sık unuturlar ve bir daha hatırlayamazlar.


2) Alzheimer hastaları gün içerisinde hatırlamak zorunda kalmadığımız ve yaşamımızın parçası olan olağan bazı aktiviteleri yaparken güçlük çekerler. Örneğin; çok iyi bildikleri bir yemeğin nasıl hazırlanacağını, hep uğraştıkları ev işlerini veya uzun süredir yaptıkları herhangi bir hobiyi unutabilirler.


3) Kimi zaman herkes doğru sözcüğü bulmada güçlük çekebilir. Lâkin bir Alzheimer hastası çok basit kelimeleri dahi unutup, bu sözcüklerin yerine anlamsız kelimeler koyar. Konuştuklarını ya da yazdıklarını anlamak zordur. Örneğin; "diş fırçası" kelimesini hatırlamakta güçlük çekiyorsa, bunun yerine "ağzım için kullandığım eşya" diyebilir.


4) Haftanın hangi gününde olduğunuzu ya da o anda nereye gittiğinizi unutmak bazen doğaldır. Fakat Alzheimer hastaları, yaşadıkları sokağı, nerede olduklarını, oraya nasıl geldiklerini unutup eve nasıl geri döneceklerini bilemezler.


5)
Hiç kimse her zaman mükemmel bir yargılama ve duruma göre davranma yetisine sahip olamaz. Ancak Alzheimer hastaları hava durumunun farkında olmadan ılık bir günde kalın giysiler giyebilirler, çok soğuk bir havada ise kısa kollu bir gömlekle dolaşabilirler. Bellek karmaşası ve sorunu yaşayan çoğu kişi, para konusunda da kâfi derecede bir karar yeteneğine sahip değildir. Alışveriş yaparken, evdeki küçük aletlerini tamir ettirirken ya da bir ürün satın alırken gerekenden çok fazla paralar ödeyebilirler.


6)
İşler çok karışık olduğu zaman bir not defteri kullanmak pek çok şeyi basitleştirebilir. Alzheimer hastaları ise bu deftere baktıklarında numaraların veya adreslerin, bilgilerin, notların ne anlama geldiğini ve bunlarla ne yapacaklarını bilemezler. Ani ve beklenmedik karar anlarında bu sebeple çok önemli sorunlar yaşarlar, yanlış kararlar verir ya da kararsız kalırlar.


7)
Herkes anahtarını ya da cüzdanını kaybedebilir. Alzheimer hastası olan bir kişi bu eşyaları değişik yerlere koyar ve sonrasında da nereye koyduğunu unutur. Örneğin; buzdolabına ütüyü koyabilir ya da şekerliğin içerisinde kol saatini unutabilir. Daha ileri dönemde ise bu eşyaların ne işe yaradığını da hatırlayamaz.


8) Hepimiz zaman zaman ruh dalgalanmaları yaşarız değil mi?.. Alzheimer hastalarında ise ruhsal dalgalanmalar sık sık yaşanır. Hiçbir sebep olmasa dahi aniden öfkelenebilirler.


9)
İnsanların kişilikleri yaşla birlikte farklılık gösterir. Bazı yaşlı bireyler daha depresif, sakin veya huysuz olurken; bazıları da neşeli, aktif ve dışadönük olabilir. Alzheimer hastalarında ise durum farklıdır. Aile üyelerine karşı bile daha karmaşık, şüpheci, kızgın ya da korkak bir kişilik sergileyebilirler. Bunlar sıklıkla beklenmedik ve kontrolü zor kişilik değişimleridir.


10) Yaşlandıkça ev işlerinden, çalışma hayatından ya da sosyal aktiviteler ve zorunluluklardan yorgun düşmek normaldir. Lâkin bir Alzheimer hastası çok pasif olabilir. Televizyon karşısında saatlerce oturabilir, gereğinden fazla uyuyabilir ya da yapılması gereken ve normal olan günlük aktiviteleri yapmak istemeyebilir. Bu tür olaylara karşı ani tepkiler gösterir.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..