Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

10 konuşma gurusundan diksiyon taktikleri

10 konuşma gurusundan diksiyon taktikleri
 

Merhabalar Sevgili Milliyet Okurları;
Ayyy yok ya ciddi olamıycam. Şimdi, bizim karne zamanı ya, ders işlenmiyor, aslında karne zamanı veliler öğrencilere nasıl davranmalı, ne yapmalılar diye bir blog yazacaktım ki henüz yeterli bilgiye sahip değilim. Bu yüzden bir dergiden edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmaya hazırım.

Nedir diksiyon? Bildiğim kadarıyla güzel ve etkili konuşma sanatı. Bu aralar buna taktım kafayı. İnternette bunları araştırıyorum. Geçenlerde okuduğum bir dergide bir yazarımız böyle bir konuya yer vermiş. Hoşuma gitti, sizlere de aktarmak istiyorum.

1.Floyd Abrams(Cuhill Gordon Hukuk Bürosu Avukatı)
Çok fazla konursanız sıkıcı olursunuz ve tekdüzeliğe düşersiniz. Konuşmanızı iki kişinin arasında geçen dialoglara benzetin. Böylece jargon derdinden kurtulmuş olursunuz. (Jargon: Kelimeleri yerinde kullanamamayla oluşan anlamsız ve anlaşılmaz, karışık konuşma)

2.Ari Fleischer(Eski Beyaz Saray Basın Sekreteri)
Konuşmanızı gazetelerin manşetten verdikleri haberlerde kullandıkları dile benzetin. Konuşmanıza ileriye dönük tahminler ekleyin, karşıtlık ilkesini kullanın ama gerçekçi araştırmalarla bunu destekleyin. Eğlendirici olun. Kalabalığa ulaşmak için gerekirse kendinizi aşağılayan anekdotlara başvurun. Uzun konuşmayın.40 dk sonrası sıkar

3.Erin Gruwell(Özgür Yazarlar Derneğinin Kurucusu)
Salonda en çok sıkılmış görüntüsü veren kişiye odaklanın. Bu kişiyi canlandırabilirseniz geri kalan seyirciler de domino taşları gibi dökülecektir.

4.Jim Gill(Bryan Cave Hukuk Bürosu Avukatı)
Mizah her zaman geçerli bir yol fakat taşı gediğine oturtmalısınız. Pot kırarsanız bir daha toparlamanız çok zor olur.

5.Richard LaGravenese(Yönetmen ve Senaryo Yazarı)
Konuşmanızı kağıda yazarak sahneye kitabp gibi çıkmayın. Ufak notlar alıp daha çok doğaçlama yapın.

6.Jack LaLanne(92 Yaşındaki Fitness Gurusu)
Bir konuya çok inanıyorsanız o zaman onu seyirciyi canlı tutarak ve inandırıcı şekilde aktarabilirsiniz.

7.Bob Kerrey(Eski Nebreska Valisi)
Konuşmanız sırasında kendinizi çok fazla kaptırmayın. Aralarda duraklayın yoksa seyirciler aceleniz olduğunu düşünerek onları ciddiye almadığınızı sanabilirler.

8.Dick Rudder(Baker&McKenzie Hukuk Bürosu Avukatı)
Konuşma esnasında sık sık sizi dinleyenlerin arasına karışıp onlara sorular sorarak odanın dinamiğini değiştirin. Aam sakın sabah saatlerinde şaka yapmayın. Çünkü henüz yeterli kafeini alamadıkları için bunu kaldıramayabilirler.

9.Kate White(Cosmopolitan Genel Yayın Yönetmeni)
Konuşmanıza birlmeştirici bir teması olan etkileyici bir hikayeyle başlayın.

10.Tom Peters(Tom Peters Şirketinin Kurucusu)
Konuşmaya başlamadan önce Kenedy'nin "Dünyayı değiştirecek şeyler söylemeyecekseniz çenenizi kapalı tutun." sözünü hatırlayın.

Eveettt bu kaadarr... Diksiyon derslerimizin sonuna geldik. Tabi bunlar tecrübe sahiplerinden alıntı olduğu için daha etkili bir iz bırakmıştır fakat daha fazla bilgileri int. sitelerinden edinebilirsiniz.

Şimdilik hoşçakalın... Eeee malum karne günü yaklaştığından biraz heyecan var, bu yüzden yazı eğlenceli olmayabilir. Her ne kadar sürç-i ihsan ettiysek affola...

 
Toplam blog
: 29
: 791
Kayıt tarihi
: 01.11.07
 
 

1990 İstanbul/ Üsküdar doğumluyum. Şu anda lise öğrenimi görmekteyim. Kendimi kişisel gelişim konusu..