Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

10 milyar dolar/Kullanılmayan, eski, hurda makine, araç, gereç her türlü eşyanın değerlendirilmesi

10 milyar dolar/Kullanılmayan, eski, hurda makine, araç, gereç her türlü eşyanın değerlendirilmesi
 

Sahipleri ya da devlet, kim değerlendirirse değerlendirsin; sonuçta ülke ekonomisi kazanacak.

İddia ediyorum; ülkemizde böyle bir kapasite var. İnsanların yanlışı şurada. Bu tür materyalleri “hurda” diye tanımlanacak şekle geldiği zaman hurda olarak değerlendiriyorlar.

“Kullanmadığınız her şey hurdadır” İleride lazım olur, kullanırız. Boş laf. Türkiye’de  “ileride lazım olur” dediğimiz ne varsa paslanmış, çürümüş, hurda olarak bile işe yaramamıştır.

Torba yasa gibi bir düzenleme yapılır. Bütün ülkede herkesin elinde “kullanılmayan, eski, hurda makine, araç, gereç ve her türlü eşya” cinsinden materyalin değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması milli bir dava olarak meclisten kanun şeklinde geçirilebilinir.

Bedeli devlete değil, kimin elindeyse ona; hem kişiler üç beş kuruş (toplamda 10 milyar dolar) kazanırlar hem de bu kadar değer paslanıp çürümez. Ayrıca yani totalde ekonomimize 10 milyar dolar gibi bir kaynak girer.

Nasıl yapılacağı, nasıl değerlendirileceği konunun uzmanlarının araştırma ve incelemelerinin sonucunda kararlaştırılır. Tabii ki kolay değil; ama bu kadar parayı da bedava vermezler herhalde. Ayrıca işsiz insanlarımıza da böyle bir kaynağın ekonomiye kazandırılması nedeniyle iş imkânları doğar.

Cidden böyle bir kaynak var mıdır diye soranlar kendi küçücük evlerinde bile “kullanılmayan, eski, hurda makine, araç, gereç ve her türlü eşya” materyal gurubuna giren malzemeler olduğunu göreceklerdir. Bütün Türkiye’yi düşündüğünüzde… Yalnız burada ısrarla söylediğimiz şey “hurda” değil, kullanılmayan, kenara bırakılmış, depoya atılmış, evin işyerinin fabrikanın bir köşesinde “ bir gün” lazım olur diye koyduğumuz az ya da çok paraya çevrilecek (2 lira etsin sorun değil) aklınıza gelebilecek her şey anlaşılmalıdır. Ve mantık şu: Kullanılmayan eşya hurdadır.

Bunları bir gün kullanırız diye boşuna düşünmeyin; ben kullanıldığını görmedim. Yani elbette araç, gereç, makine ya da eşya olarak değil demir, bakır, ahşap, kâğıt vs madde olarak…

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..