Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '22

 
Kategori
Genel Sağlık
 

10 soruda sünnet

Sünnetin kim tarafından, hangi koşullarda yapıldığı çok önemli. Uzmanlar; sünnetin bir sağlık kuruluşunda, uygun ortam ve aletlerle, çocuğun mahremiyet hakkına saygı göstererek, cerrahi tekniklerle gerçekleştirilmesini öneriyor.

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Yanaral ile sünneti, sünnet için ideal yaşı ve uygulama yöntemlerini konuştuk.

Sünnetin sağlık açısından yararları nelerdir?

Sünnet, idrar yolu enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyucudur. Sünnetli erkeklerde HPV virüsü daha az sıklıkta görüldüğü için HPV’nin yol açtığı penis kanserinden, bu erkeklerin eşlerini de rahim ağzı kanserinden korur. Yine sünnetli erkeklerde HIV enfeksiyonu yani AIDS daha az sıklıkta görüldüğü gösterilmiştir. Sünnetin sağlık açısından yararları şu şekildedir; daha kolay hijyen, idrar yolu enfeksiyonu riskinde azalma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskinde azalma, penis cilt problemlerinin önlenmesi, penis kanseri riskinin azalması. Özellikle böbrek ve idrar yollarında bozuklukları olan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için erken dönemde sünnet önerilmektedir. 

Sünnet için ‘ideal yaş’ var mıdır?

Sünnet için tıbbi bir gereklilik varsa her yaşta yapılabilir. Ancak tıbbi bir gereklilik yoksa bu cerrahi işlemin çocuk için en uygun zamanda ve koşulda yapılması gerekir. Çocukların cinsel kimliğini fark etmeye başladığı 2-6 yaş arasında uygun olmayan şartlarda gerçekleştirilen sünnetin psikolojik olumsuz etkilenmelere yol açabileceği düşünülmektedir. Bu yaş aralığında çocukların lokal anestezi altında sünnet yapılması önerilmez. 2-6 yaş arasında mümkünse genel anestezi altında, diğer yaşlarda ise lokal veya genel anestezi altında yapılabilir.

Yeni doğan döneminde bebeklerin penisin kök kısmı yağlı olduğu için penis bu yağ doku içinde gömük durup, bu çocuklarda sünnet derisinin boyunu ayarlayıp sünneti yapmak tecrübe gerektirir.

Yeni doğan sünneti çocuk açısından avantaj sağlar mı?

Yeni doğan döneminde yapılan sünnetin cerrahi işlemin kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve psikolojik travma oluşturmaması gibi avantajları vardır.Sünnetin sağlık açısından saydığımız avantajları en fazla yeni doğan döneminde yapılan sünnetlerde görülür. Sünnet yaşı arttıkça bu avantajlardan daha az faydalanılmış olunur. 

Sünnet neden hastane ortamında yapılmalı?

Sünnetin basit bir işlem olarak görülmesi, hatalı sünnet riskini de beraberinde getirmektedir. Uygun olmayan şartlarda yapılan sünnet, yara yeri enfeksiyonu, kanama ve penis yaralanmaları gibi pek çok komplikasyona yol açabilir. Bunların sonucunda kötü iyileşmeye bağlı kozmetik sorunlar ve penis işlevini bozan fonksiyonel sorunlar nedeni ile cinsel fonksiyon bozukluğu ve psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir.Sünnetin sağlıklı bir şekilde sonuçlanabilmesi için ameliyathane şartlarında, temiz ve steril koşullarda cerrahi müdahale ile yapılması gerekir. 

Lokal anestezi mi genel anestezi mi tercih edilmeli?

Çocukların cinsel kimliğini fark etmeye başladığı 2-6 yaş arasında sünnetin psikolojik olumsuz etkilenmelere yol açabileceği düşünülere;k bu yaş aralığında lokal anestezi altında sünnet yapılması önerilmez. 2-6 yaş arasında mümkünse genel anestezi altında, diğer yaşlarda ise lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. İdeal sünnet için işlemin ameliyathane şartlarında yüzeyel veya derin anestezi altında titizlikle yapılması en uygunudur.

Sünnetin farklı uygulama teknikleri var mı?

Sünnet; cerrahi yöntem, lazer veya koter yöntemi, çan yöntemi gibi farklı yöntemler ile uygulanabilir. En sık uygulanan, güvenli, yan etkileri en az olan yöntem cerrahidir. Cerrahi yöntem klasik olarak sünnet derisinin cerrahi yoldan kesilerek uçların estetik ve emilebilir dikişler kullanılarak birbirine dikilmesi şeklinde yapılır.

İyileşme süreci nasıldır, çocuğun dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Cerrahi yöntemde ayrıca bir pansuman veya dikiş alınması gerekmemektedir. 2-3 gün süre ile ağrı kesici ve krem tedavisi uygulanır. Ameliyathanede steril şartlarda yapılan sünnet sonrası antibiyotik kullanımına gerek yoktur.

Hatalı sünnet nedir ve düzeltilebilir mi?

Sünnette penis başı kesilmesi, idrar kanalının zarar görmesi, kısa deri bırakılması, peniste yanıklar, kozmetik olarak kötü görünüme sebep olan dikiş köprüleri ve yara izleri gibi hatalar görülebilmektedir.

Sünnet hataları yeni bir cerrahi müdahale veya ilaç tedavileri ile düzeltilebilir. Ancak doku kaybı ve yanık durumlarında ikinci işlemlere rağmen normal bir penis görünümü elde etmek zor olabilir.

Sünnet sırasında ya da sonrasında komplikasyon gelişebilir mi?

Derinin fazla ya da az bırakılması, kötü iyileşme dokusu oluşması, kanama, enfeksiyon, şekil bozuklukları ve idrar yolunun zarar görmesi gibi hasarlar karşılaşılabilecek komplikasyonlardır.

Halk arasında doğuştan sünnetli ya da peygamber sünnetli olarak bilinen hipospadias durumu nedir?

Hipospadias (doğuştan sünnetli, yarım sünnetli, peygamber sünnetli) idrar deliğinin normalde olması gereken yerde değil, penisin daha aşağısında olması durumudur.Bu durum mikrocerrahi yöntemle düzeltilmesi gerekir. Bu ameliyat esnasında sünnet derisi de kullanılmaktadır. Dolayısıyla hipospadiası olan çocuklara kesinlikle sünnet yapılmamalıdır.