Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '17

 
Kategori
Kitap
 

10 Tarihi Roman Önerisi

10 Tarihi Roman Önerisi
 

Tarih okuduğumdan olsa gerek sıklıkla bana tarihi roman önerisi soran arkadaşlarım için hazırladığım 10 tarihi roman önerim hazır.


1. Gazi Paşa: Atilla İlhan'ın ne yazık ki basıldığını göremediği son romanı Gazi Paşa... Gerçek karakterlerden yola çıkarak kurgulanmış,sizi o atmosferin bir parçasıymış gibi hissettiren tarih kitaplarından tanıdığınız isimlerin dünyasına ve kurtuluş savaşı dönemine yolculuğa çıkaran, bir roman eğer okumadıysanız mutlaka öneririm.

2. Cengiz Han  Gümüş Moğol Kurdu:Tarihin en etkileyici askeri anlamda 3 büyük dehasından biri kabul edilen dönemin bilinen coğrafyasının üç de ikisinin hakimi, Cengiz Han hakkında yazılmış kurgu kısmı yoğunlukta olsa da akıcı bir dilli olan bir roman. Yazarı Göksagun Eraltay'ın Cengiz Han hakkında başka bir kitabı daha var.

3. Gazi ve Fikriye: Hıfzı Topuz'un kaleminden üzerinde çokça spekülasyon yaratılan Kurtuluş Savaşı ekseninde  Fikriye hanım ve Gazi Mustafa Kemal ilişkisi aslında ilişki demek bile doğru değil tek taraflı bir aşk ve aşka duyulan saygının yarattığı ilgi ve trajik sonu anlatan bu romanda, gerçeğe çok yakın ve oldukça güzeldir.Özellikle romanın sonuna konulan albüm şahane.

4. Semerkant: Amin Maoluf'un baş yapıtı.Selçuklu dönemi Nizammülmülk,Hassan Sabah ve Ömer Hayyam'ın kesişen hayatları,Hayyam'ın rubaileri karakterlerin şahaneliği ve iç içe geçen iki zamanlı harika bir roman.1072 de başlayan hikaye 1912 de son buluyor.

5. Ramses Serisi : Christian Jacq tarafından kaleme alınan 5 kitaplık seri oldukça güzel size Mısır ve Ramsesi sevdirecek ilginç bir seri ancak yazdıklarının gerçek mısır tarihi ile ilgisinin olmadığını unutmayın. Ramses ile Musa arkadaş olmaları, ya da ahit sandığı gibi kısımlarının oldukça fantastik öğeler içerdiğini de söylemem lazım.

6. Kilit : Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun Selçukluların kuruluşu sonrası Çağrı ve Tuğrul Bey ekseninde yaşananları konu aldığı Alparslan'ın çocukluk dönemi ve Peçenekler kısmı özellikle Balçar'ın hikayesi ile renklenmiş okuması keyifli bir roman.

7. Limon Ağacı: Sandy Tolan'ın yazdığı 6 gün savaşları sonrasında İsrail de geçen Müslüman ve Yahudi kimliklerine sahip iki insanın Dalia ve Beşir'in ve ailelerinin öyküsü.Barışın devletler,toplumsal kodlamalarla değil tüm kimliklerinden sıyrılmış insanların kalbinde yeşerebilecek bir duygu olduğunu düşündüren harika bir roman.

8.1473: Yazarı Bedia Ceylan Güzelce'nin ilk romanı olma özelliğini taşıyan Fatih ile Akkoyunlu Sultanı Uzun Hasan Otlukbeli savaşını iki kirpinin gözünden anlattığı son derece güzel betimlemeleri olan bir roman "Düşünmek aşka kıvam verir. Düşünürdüm ben onu, şimdi olduğu gibi yanımdayken bile"

9. Elizabeth Altın Çağ : Tasha Alexander'ın yazdığı 1.Elizabeth dönemini anlatan sürükleyici bir dille kaleme alınmış oldukça güzel bir roman hala saygı duyulan gelmiş geçmiş dünyanın belkide en güçlü kraliçesinin ülkesi ve inandıkları uğruna giriştiği mücadelesinin öyküsü.

10. Nietzsche Ağladığında: İrvin D.Yalom'un en beğenilen romanı.19.da geçen henüz kimsenin tanımadığı bir filozof ve dönemin en popüler doktorunun kesişen öyküsü oldukça etkileyici psikolojik alt yapısı ve kurgusu sağlam bir roman aynı zamanda son önerim.


Evet 10 tarihi roman önerisi dışında aslında dahası da var ama o bir başka listere göz atmak için http://www.elifsel.com/

 
Toplam blog
: 16
: 2691
Kayıt tarihi
: 23.11.17
 
 

Tarih mezunu...belkide bu yüzden manga okurken, anime izlerken dinlenen, bulunduğu coğrafyadan pe..