Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

10 Temmuz Salı

10 Temmuz Salı
 

Bugünkü gazete manşetlerinde güne damgasını vuran iki haber var. Biri OKS sonuçlarının açıklanmasıyla ilgili. Yüzbinlerce öğrencinin merakla beklediği sonuçlar açıklandı.

Son anda iptal edilen bir soru, OKS birincisini de değiştirdi.

Her zaman olduğu gibi yine çalışanlar kazandı. Birinci Fatih Özkan, oyun, televizyon, bilgisayar gibi zaman alıcı şeylerden fedakarlık yaparak bu başarıyı elde ettiğini söyledi.

Kazanan bütün öğrencileri tebrik ederken kaybedenlere de geçmiş olsun diyorum.

ANADOLU ASLANLARI (Akşam). OKS’de roller değişti. Doğu ve Güneydoğu’dan 8 öğrenci ilk ona girdi. İstanbul 43. sırada.

ONLAR DA TÜRKİYE’NİN ÇOCUKLARI (Bugün). Yüzbinlerce öğrenci ve ailelerinin beklediği OKS sonuçları açıklandı. İhlas Koleji öğrencisi Fatih Özkan 500 tam bpuanla iki türde birinci oldu.

27 BİN ÖĞRENCİ SIFIR ÇEKTİ (Cumhuriyet). OMS sonuçları açıklandı. Tüm puan türlerinde en başarılı il Burdur oldu.

MEGAKÖY OKULLARI (Milliyet). Türkiye’nin en iddialı okullarının bulunduğu İstanbul, Ankara ve İzmir’de öylesine başarısız okullar var ki, OKS sıralamasında bu üç büyük kent Anadolu’nun gerisinde kaldı.

ADAM OLACAK ÇOCUK (Posta). İki yaşında okumayı öğrenen Fatih Özkan OKS’de tüm soruları doğru yanıtlayarak birinci oldu.

SIFIRCILARIN SAYISI 49 BİN AZALDI. (Radikal). 99 soru üzerinden değerlendirilen OKS sınavlarının birincisi İstanbul’dan çıktı. En başarılı il Burdur. 106 bin öğrenci 160 puan barajını aşamadı.

OKS’NİN FATİHİ (Star). İstanbul’dan Fatih Özkan tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puanla şampiyon oldu.

BAŞARI TER KOKAR (Takvim). OSK’de tüm soruları doğru yanıtlayarak Türkiye birincisi olan Fatih Özkan sırrını çok çalışmak olarak açıkladı.

2 YAŞINDA OKUDU, 14’ÜNDE BİRİNCİ OLDU (Yeni Şafak). OKS’de 99 soruya doğru cevap vererek 500 puanla birinci olan Fatih Özkan okumayı iki yaşında TV izleyerek öğrenmiş.

İPTAL EDİLEN SORU OKS BİRİNCİSİNİ DEĞİŞTİRDİ. (Zaman). Bu yıl OKS sonuçlarına iptal edilen soru damgasını vurdu. Bütün soruları doğru yaparak birinciliği göğüsleyen Fatih Özkan’ın sayılmayan soruyu yanlış cevapladığı ortaya çıktı.

*****

Diğer haber ise siyasetle ilgili. Ancak biraz garip bir tarafı. Hangi açıdan ele alınıp incelenmeli bilemiyorum. Siyasi partiler iktidara gelmek için kurulurlar ve binin için çaba harcarlar. O partiyi ülkeyi yönetecek güçte bulanlar da o partiyi iktidara getirmek için oylarını ona verirler.

Oysa Türkiye’de elit ve zengin bir kesim, oyunu CHP’ye verecekmiş ama, asla CHP’nin iktidara gelmesini istemiyormuş. Bunun adına ne diyeceğimizi ben bulamadım.

Bu konuyla ilgili yazdığım bir blogda konuyu daha değişik açılardan ele almaya çalıştım. http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=51299

BEYAZ TÜRKLER’İN KAFASI İŞTE BU KADAR KARIŞIK (Radikal). İş dünyasından bir grubun yaptığı toplantıdan çıkan sonuç ilginç. Hepimiz CHP’ye oy vereceğiz ama hiçbirimiz CHP’nin hükümet olmasını istemiyoruz.

ZENGİNLER KİME OY VERECEK (Vatan). Financial Times yazarı Vincent Boland, seçkin iş çevrelerinin AKP’ye bakışını anlatırken ilginç bir tespit yaptı.

İSTANBUL’UN ELİTLERİ CHP’YE OY VERECEĞİZ AMA İKTİDARA GELMESİN (Zaman). İngiliz Financial times gazetesi 22 Temmuz seçimleri öncesinde İstanbul’daki finans çevrelerinin nabzını tuttu. Elit ve seküler kesim CHP’ye oy verme eğiliminde ama CHP’nin iktidara gelmesini istemiyor.

*****

Orman yangınları hepimizin ciğerini dağladı. Orman bakanı Osman Pepe, yanan her ağacın yerine 25 fidan dikileceğini belirterek olayın üstüne ciddiyetle eğildiklerini anlatmaya çalışıyordu ama, Bodrum’un eski halini alması bir hesaba göre 30 yıl sürecek.

Birbiri peşi sıra yangınlar devam etti. Havaların da aşırı sıcaklığı bahane edilerek önümüzdeki günlerde buna benzer haince yangınlarla karşılaşmamız mümkün.

Hiçbir konuda, ne tedbir anlamında ne tedavi yönteminde elbirliğiyle hareket etmeyi öğrenemedik. Vatandaşlık bilincimizin gelişmesi için bir şeylere ihtiyacımız var.

YANGINA KARŞI KIRMIZI ALARM (Radikal). Bodrum’da önceki akşam Ortakent-Yahşi beldesinde yangın çıktı. Söndürme çalışmalarına tatilciler de katıldı.

YANAN HER AĞACA KARŞILIK 25 FİDAN DİKİLECEK (Zaman). Çevre ve Orman bakanı Osman Pepe, bu yıl kaybedilen her ağaca karşılık 25 fidan dikileceğini açıkladı.

*****

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçimden sonra cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda uzlaşmaya daha da önem vereceğini açıklaması, kimilerine göre istikrar ve güvenin bir parçası olarak Borsa’yı uçurdu. Bu arada Erdoğan Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin azaltılması, başbakanlık yetkilerinin çoğaltılmasından söz etti.

Bazıları ise Erdoğan’ın bu demecine kuşkuyla yaklaştı. Deniz Baykal ise daha da ileri gidip uzlaşma için isim vermek de yetmez deyip bir hamle daha yaptı.

Geçtiğimiz dönemde parlamento’da 353 milletvekili olan Ak Parti’ye cumhurbaşkanı seçtirmeyen Baykal, seçim sonrası da zorlaştırıcı tavırlarına devam edeceği sinyalini verdi.

Siyaset dışından birini seçmek gibi alternatiflerden bahseden Baykal’ın, kendi düşüncesini kabul ettirmeye çalışmasının nasıl bir uzlaşma biçimi olduğunu anlamak mümkün değil.

Anlaşılıyor ki. Uzlaşmadan anlaşılan hâlâ “benim dediğim olsun” mantığı…

ŞANSÖLYE MODELİ (Akşam). Başbakanın Akşam’a manşet olan köşk için uzlaşırım sözü gündemi değiştirdi. Şimdi Erdoğan’ın kafasındaki modeli açıklıyoruz. Avusturya’daki şansölye sistemi…

UZLAŞMA ÇARKI (Cumhuriyet). Erdoğan Cumhurbaşkanını tek başına seçemeyeceğini görünce ağız değiştirdi.

FEDAKÂRLIK YAPIP DIŞTAN SEÇELİM (Hürriyet). Baykal başbakan Erdoğan’ın Çankaya uzlaşması teklifine karşı teklifle cevap verdi. Cumhurbaşkanlığı seçimi toplumu çok böldü. Bir dönem için siyaset dışından birini seçelim.

ÇANKAYA PAZARLIKLARI (Radikal). Erdoğan Çankaya için tek aday dayatmayız derken, Baykal isim değil, taşıyacağı kriterler önemli dedi.

KÖŞK İÇİN SON SÖZ DAYATMAYLA OLMAZ (Star). Erdoğan köşk için uzlaşırız ama, azınlığın dayatmasını kabul etmeyiz, dedi.

İSTİKRAR BEKLENTİSİ BORSA’YA 50 BİN REKORUNU DA KIRDIRDI (Zaman). 22 Temmuz seçimlerinden tek parti iktidarının çıkacağı beklentisi piyasaları coşturdu.

*****

Seçim derdiyle geçim derdinin içiçe geçtiği olaylar insanın tüylerini diken diken ediyor. Oy toplamak için partilerin harcadığı para trilyonları bulurken, bazı muhtaç vatandaşlar, sağlık için gerekli parayı bile bulamıyorlar.

Yedi yaşında ilik hastası bir çocuk, ablasından ilik nakli yapılıp hayatının kurtarılması için ameliyat parasının denkleşmesini bekliyor.

SAMET ÖLMESİN (Takvim). Samet’in 3 kardeşi kronik ilik hastalığından öldü. Eğer acil ilik nakli yapılmazsa 7 yaşındaki çocuk da ölecek. Talihsiz yavru acıarımı dindirin diye yalvarıyor.

ACILARIMI DİNDİR ANNE (Yeni Şafak). Uygun ilik bulunamadığı için küçük yaşlarda iki kardeşini kaybeden Samet ablasından ilik alabilmek için ameliyat parası bulunmasını bekliyor.

*****

Son zamanlarda kapkaç olayları gündemden düşmez olmuştu. Seçimlerde bile bazı partiler kendileri geldiklerinde kapkaçın sona ereceğini söylemeye başladılar.

Bu konuyla ilgili iyi haberler var. Yakalanan çete elemanları umulmadık şekilde servet sahibi çıkarken, bir çetenin yakalanmasıyla son günlerde şikâyetler de iyice azalmış.

VİLLADA YAKALANDI (Sabah). Kapkaççı çift Silivri’de milyon dolarlık havuzlu villada yakalandı. Bir başka kapkaççının da oteli çıktı.

KAPKAÇ HIRSIZLIK BIÇAK GİBİ KESİLDİ (Vatan). Polisin Hacıhüsrev operasyonu sayesinde İstanbul üç gündür rahat.

*****

Takvim gazetesinde her gün Fenerbahçe’nin yeni bir transfer haberinin yer aldığını söylemiştim. Bugünkü Takvim’de ise Fatih Tekke ile ilgili bir haber var. Transfr sanki tamamlanıyormuş gibi.

Öte yandan Fener’in eski kalecisi Rüştü, Fenerbahçe ile ilgili demeçlerine devam ediyor. Süper kupa karşılaşmasında takımının Feneri yenip kupayı alacağından söz ediyor. Geçen yıl Galatasaray’ı yenerek bu kupayı Beşiktaş kazanmıştı.

FENERİ YENİP KUPAYI ALIRIZ (Sabah). Eski Fenerbahçeli yeni Beşiktaşlı Rüştü süper kupayı Fenerbahçe’yi yenerek alacağız, dedi.

FATİH TEKKE FENERLİ GİBİ (Takvim). Fenerbahçe7nin teklifini kabul eden yıldız oyuncu Trabzon’dan gelecek tepkilerden korkuyor.

*****

Gazetelerdeki günün diğer manşetleri de şöyle:

KADIN BAKANI OLMAK İSTERİM (Akşam). Şaka değil… GençParti İstanbul adayı Tatlıses’in hayali kadın ve aileden sorumlu devlet bakanlığı…

BAYTAHRİK SINIRI AŞTI (Bugün). Osman Baydemir Roj TV’de stüdyo konuğu oldu. Terör örgütü diyemediği PKK’dan silahlı Kürt muhalefeti diye söz etti.

GENÇLİĞİM EYVAH (Akşam). Türkiye’de her 12 gençten biri çete üyesi. Her 10 gençten biri delici kesici alet, 20 gençten biri de ateşli silah taşıyor.

GARİBANA SEÇİM RÜŞVETİ (Güneş). İktidar sandığa 12 gün kala muslukları sonuna kadar açtı. Kömürden sonra kapı kapı gıda paketi dağıtmaya başladı.

MEYDANI BOŞ BULDU (Güneş). Devletin belediye başkanı Roj TV’ye çıkıp PKK’yı övdü.

TÜRKÜZ BİZ YAPARIZ (Posta). İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan ve dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alan Doğa Tarihi Müzesi’nde Kıbrıslı Türk işadamı Nidai Peri kızını evlendirdi. 65 milyon yıllık dinazor fosilinin altında davul zurna çalındı, düğün yemeği yenildi.

İPTEN KURTULDU İDAM DESTEKÇİSİ (Sabah). Cinayetten idamla yargılanan ve seçimde MHP’nin İstanbul adayı olan Atila kaya, bazı suçlar için idam gelmeli, diyor.

SABİHA GÖKÇEN LİMAK GRUBUNUN (Sabah). Limak 1 milyar 932 milyon euro ile Sabiha Gökçen ihalesini aldı.

İSVİÇRELİ AVUKAT ELE VERDİ (Star). Uzanlar’ın Avrupa’daki kara para trafiğini ortaya çıkaran ihbarı ailenin İsviçredeki şirketlerini yöneten avukatı yaptı.

140 BİN ASKERİN GÖLGESİ BİLE YETTİ (Vatan). Irak’ın Kürt dışişleri bakanı Hoşyar Zebari Türkiye’nin sınıra yaptığı dev yığınak sonrası ağız değiştirdi.

HORTUM PARASI YATA KATA (Yeni Şafak). Uzanlar’ın İsviçre’ye kaçırdıkları paralarla özel uçak kiraladıklarını, helikopter, yat ve Amerika’da 3 lüks daire aldıklarını gösteren belgeler bulundu.

MUCİZE GENÇ TABURCU OLDU (Yeni Şafak). Yoğun bakımdayken yaşam destek makinesinin fişi çekildiği anda hayata dönen Hamdi Mantar, annesine yürüyereke gitti.

YÜZDE 44.6 İLE İKİNCİ AK PARTİ DÖNEMİ (Yeni Şafak). Uluslar arası finansal danışmanlık şirketi Raymond James’in yaptırdığı anketten tek başına Ak Parti iktidarı çıktı.

Yarın yeniden beraber olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..