Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '08

 
Kategori
Kültürler
 

10 yaşındaki gelin

10 yaşındaki gelin
 

Yemenli küçük gelin Yomıurı gazetesinden alınmıştır


Ülke Yemen... Baba işşiz ve iki karısı ve iki karısından 16 çocuğu var. Neyine güvendi? Doğan çocuk kısmeti ile gelir diye mi düşündü acaba? Çocuk bir yana iki karısı var. Aklından zoru vardı galiba.

Yemen de kızlar için evlilik yaşını 15 olarak belirlemiş yasalar ama dinleyen kim? Baba belli ki çocuklarından kurtulmak istiyor. Diger ülkelerde yaşitları kızlar yaşları gereği oyunları oynayıp arkadaşları sohbet ederken o babasının zoru ile 30 yaşındaki adamla evlendirir kızını. Kızını kandırır aklı sıra. "Onunla birlikte yatmak zorunda değilsin. O seni büyütecek. Evlendiği adam erişkin olmadan cinsel ilişkiye girmeyeceğini söyler ama sözünü tutacak kadar dürüst ve sabırlı değildir. Olması da beklenemez , degil mi ?

Ancak eşi olan adam döver birlikte olmak istemediği için. Dayanamaz küçük bedeni sorunu anlatır ana babasına. Yardım etmeyi reddederler. Baba her ne kadar kızı için o adamdan para almadığını söylerse de yalan olduğunu düşünüyorum. Kızın teyzesi devreye girer onun avukat tutması ıçin para verir. Insan hakları için uğraş veren avukat boşanma davasını alır ve kızın boşanmasını gerçekleştirir.

Küçük kızın isteği okula gidip eğitim görmek ve avukat olmakmış. Döndüğü yer baba evi... Ona yardımı reddeden, kendi yaşının üç katındaki adamla evlenmeye zorlayan babaevine. Gelecekte benzer sorunlarla karşılaşmaması dileğim ama ümitli değilim.

Kendi ülkemizde benzer sorunlar yok mu sanki.

Burada ise durum daha da farklı. Kimse kimseyi evlenmeye zorlamıyor ama cinselliği ilkokulun son yılarında bile yaşayanların olduğu bir gerçek. Orta okul ve lise öğrencileri ise sırf istedikleri marka çantayı vs almak için yaşlı adamlarla bile birlikte oluyorlar.

Bir yanda evliliğe zorlana küçük kızlar diger yanda para için benzer yaşlarda kendilerine olan saygınlığı yitiren gençler.

Üzgünüm :((

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..