Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '13

 
Kategori
Güncel
 

10 yıl tutukluluk süresi 'hukuka aykırı' idi; Anayasa Mahkemesi bugüne kadar nerede idi?

10 yıl tutukluluk süresi 'hukuka aykırı' idi; Anayasa Mahkemesi bugüne kadar nerede idi?
 

10 yıl tutukluluk süresi ‘hukuka aykırı’ idi; Anayasa Mahkemesi bugüne kadar nerede idi?

Anayasa Mahkemesiterör suçlarında 10 yıla kadar tutuklama süresini hukuka aykırı bulup 5 yıla indirdi.

Anayasa Mahkemesi hükümete en fazla 5 yıl tutukluluk süresi öngören yeni bir yasa çıkarması için bir yıl süre verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin bu hiç beklenmedik kararını hepimiz büyük bir coşkuyla karşılarken; başta Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ olmak üzere AKP kurmayları şaşkına döner ve alınan kararı ‘nalıncı keseri gibi kendine yontar.’

Başta Bekir Bozdağ olmak üzere hep bir ağızdan  laf ebeliği yaparlar, her zaman olduğu gibi ‘Hukuk’u ayaklar altına alırlar.

Anayasa Mahkemesi’nin kararları TBMM, Yargı, T.C. Hükümeti ve tüm kamu kurumlarını bağlıyor, ve bu kararlara uyulmasını zorunlu kılıyor.

Başta yanlı medya ve AKP’ye yakın hukuk çevreleri konuyu o kadar hafife aldılar ki; Anayasa Mahkemesi’ni hapishanelerin toplu boşalmasına yol açmakla suçlamaktadır

Diğer yanda ‘zaman’ kavramının oldukça önemli ‘parametre’ olduğu Hukuk’ta onlarca çok sayıda tutuklu olduğu biliniyor olmasına rağmen; Anayasa Mahkemesi neden bu kadar geç10 yıl tutuklama süresini hukuka aykırı bulup 5 yıla indirdi?

Brezilyalı diktatör Getulio Vargas’ın “Arkadaşlarım için her şey, düşmanlarım için hukuk” sözleri kulaklarımı çınlatmaktadır.

Eğer Hukuk, toplumsal düzeni ve birlikteliği sağlayan normlar ise;‘adil bir hukuk’ anlayışı ile bu ‘birlikteliği’ sağlayabiliriz  

Dolayısıyla hukuk amacından saptırılmamalı ve siyasal, inanç, düşünce ve fikirlerinden dolayı bireyin doğuştan var olan haklarını göz ardı yapmak, hatta yok saymak Orhan Gençebay’ın ‘Adaletin bu mu?’ arabeskini anımsatır.

Tevekkül içinde geç de olsa Anayasa Mahkemesi ‘görev tanımını’ yerine getirdiği için ‘şükretmek’ zorunda mı bırakılıyoruz?

10.07.2013, Türkiye       

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..