Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '16

 
Kategori
Güncel
 

10 ayda şehit sayımız 532, yetim 513, sivil kayıp 228

10 ayda şehit sayımız 532, yetim 513, sivil kayıp 228
 

akademiportal.com'dan...


Yeniçağ, “7 Haziran” dolayısıyla son yılın terörle mücadele raporunu yayınlamış.

Gazete, son bir yılın diyor ama bildiğiniz gibi terör ve terörle mücadele, 7 Haziran 2015 seçimlerinden hemen sonra başlamadı. O tarihten bir buçuk ay sonra 24 Temmuz’da başladı. Yani rapor 10 aylık bir dönemi kapsıyor.

10 ay içinde 532 şehit!

Söz konusu dönemi hep birlikte yaşadık… Hemen hemen her gün şehit haberi aldık. Gün başına ortalama 2 şehit düşüyor.

Şehitlerin 337’si asker, 182’si polis, 13’ü korucu. 513 çocuk yetim kaldı.

Şehit sayısına, şehirlerdeki bombalı saldırılarda ölen siviller dâhil değil. Diyarbakır, Suruç, Ankara (3), İstanbul (2) terör saldırılarında hayatını kaybeden sivil sayısı 228.

Söz konusu dönemde 4,571 PKK’lı öldürülmüş, 716 terörist de yakalanmış. Sokağa çıkma yasakları sebebiyle 1 milyon 300 bin vatandaş etkilenmiş, 362 bin öğrenci eğitimden mahrum kalmış.

x   x   x

Böylece, şehit sayısı, sivil can kaybı ve “etkisiz hale getirilen” terörist sayısı kayıtlara geçirilmiş oldu.

Raporda başka dikkat çeken ayrıntılar da var… Bunlardan biri Hakkari-Dağlıca Tabur Komutanlığı’na ait: Son 10 aylık dönemde, taburun iki komutanı da şehit düşmüş… Tankçı Yarbay İhsan Ejdar ve Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan. Daha pek çok rütbeli asker ve polis müdürleri var fakat arka arkaya iki komutanını birden şehit veren başka bir birlik yok. Önceki yıllarda da, bu kadar kısa süre içinde arka arkaya iki komutanını şehit veren birlik duymadık. Sınıra çok yakın olan bu birliğin, tekrar tekrar hedef seçilmesi şaşırtıcı değilse de 10 ay gibi kısa bir süre içinde iki tabur komutanını birden şehit vermesi bana çok çarpıcı ve düşündürücü geldi. Saldırı dış destekli ve çok yoğun, tedbir, takviye ve tahkim yetersiz gibi gözüküyor.

x   x   x

Ramazan sonrası başlayıp Ramazan başlarken bitti

Suruç katliamı, 2015 Ramazan Bayramı’nın tam ertesi günü, 20 Temmuz’da meydana gelmişti. Onu takip eden günlerde PKK terör örgütünün saldırıları ve güvenlik güçlerinin mücadelesi başladı.

Çeşitli il ve ilçelerdeki sokağa çıkma yasakları ve operasyonların bittiği ise geçen hafta içinde, tam da 2016 Ramazan’ı girerken açıklandı.

Terör örgütüne büyük darbe vurulduğu artık eylem yapamayacak hale geldiği bildirildi.

Şehitlerimizi ve sivil kayıplarımızı rahmetle anarken, inşallah böyle bir “10 ay” bir daha hiç yaşamayız diye dua ediyorum.

x   x   x

Bize huzur yok

Yazıyı bitirdikten sonra İstanbul, Aksaray-Vezneciler’de bir patlama olduğu haberi geldi. Polis aracına yapılan saldırıda yaralılar olduğu bildirildi. Belli ki bize rahat vermeyecekler.

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..