Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

11 Eylül BIST 100 teknik analizi

11 Eylül BIST 100 teknik analizi
 

BIST100


DÜNKÜ ANALİZ
Dünkü analizimde, BIST 100 endeksinde hemen tüm göstergeler tarafından yükselişin desteklendiğini belirterek, endekste yaşanan bu atağının devam edebilmesinin işlem hacmindeki artışın sürmesine bağlı olduğunu yazmıştım. Bunun yanında işlem hacminde yaşanacak zayıflıkta ise endeksin alçalan trend direncine yaklaştıkça kâr realizasyonu olasılığını artıracağını belirtmiştim. Ayrıca hala geniş konumda olan Bollinger Band’ın ise sert hareketlere müsait bir zemin hazırladığı da göz önünde bulundurulmalı ve açılacak riskli pozisyonlarda mutlaka stoploss seviyelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtmiştim.
 
NE OLDU?
Güne alımlarla 70,500 seviyesine yakın başlayan ve 71,000 direncine yönelen BIST 100 endeksi ikinci seans alımların artan işlem hacmiyle desteklenmesi endeksin 72,000 direncine yönelmesini sağladı. Gün içerisinde 70,369 ile 71,952 seviyeleri arasında hareket eden endeks günü yüzde 3,01 yükselişle 71,787 puan seviyesinden tamamladı. 
 
TEKNİK GÖRÜNÜM
Cuma günü 67.000 direncini yukarı yönde kırarak haftaya yükseliş eğilimi ile başlayan ve sıralı dirençleri tek tek kıran endeksin dün sert bir alış dalgasıyla gün içi gördüğü en yüksek değerden kapanış yapması olumlu görünümü desteklemektedir. Bunun yanında dünkü hareketin para girişi ve artan işlem hacmi artışı ile onaylanmasına ek olarak endeksin 15 Ağustos’tan buyana üzerinde kapanış gerçekleştiremediği 22 günlük hareketli ortalamasını aşması ile önceleri tepki alımlı şeklinde yorumladığımız bu yükselişin, kısa vadeli trende dönüşme olasılığını artırmaktadır. Bu noktada para girişinin ve işlem hacminin yükselmeye devam etmesi yeni trendin güç kazanmasına destek verecektir. Ancak, endeksin son üç işlem gününde yüzde 8’in üzerindeki ve 5.000 puanlık getirisinin kâr satışlarına zemin hazırladığı da unutulmamalıdır. 
 
TEKNİK GÖSTERGELER
Cuma günü başlayan hareket sonrası endekse destek verici bir görünüm sergileyen kısa vadeli teknik göstergelerdeki yükseliş eğiliminin dünkü hareket sonrasında hız kazandığı ve bazı göstergelerin aşırı alım bölgesine girdiği görülmektedir. Bu göstergelerden CCI hızla aşırı alım bölgesine girerken William’s R’ın da zirve seviyelerini test ettiği görülmektedir. Stokastik ise dik bir eğimle aşırı alım bölgesi referans direncine hızla yaklaşmaktadır. Bu durum zaman zaman piyasada düzeltme yaşanmasına neden olabilir. 
Ancak trendin gücü ve devamı bakımından takip ettiğimiz Momentum’un Mart ayından bu yana içinde hareket ettiği alçalan kanalını dün aşması ve endeksle uyumlu hareketi düzeltmelerde endeksin güçlü konumunu sürdürmesine yardımcı olacaktır.
Orta vadeli göstergeleri incelediğimizde ise MACD Ağustos başından bu yana üzerine çıkamadığı tetik çizgisini yukarı kırıp alım sinyali verdiği ve TRİX’in de bunu onayladığı görülmektedir. 
Diğer taraftan Bollinger Band’ın hala oldukça geniş konumunu sürdürmesi ise gün içi sert hareketlere neden olmaya devam etmektedir. 
 
Toparlayacak olursak;
Her ne kadar son yaşanan hareket ile birlikte endeksin kısa vadeli yükseliş trendi içerisinde olduğunu kabul etsek bile, gerek bazı kısa vadeli göstergelerin aşırı alım bölgesine girmesi gerekse son üç işlem gününde yaşanan yüksek prim endeksin kısa vadeli düzeltme hareketine zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle yeni pozisyon açılması noktasında ve mevcut pozisyonlar için yaşanabilecek geri çekilmelere karşın dikkatli olunması gerekmektedir. 
 
Endekste yaşanacak olası düzeltme hareketlerinde grafikte beyaz çizgi ile gösterilen kısa vadeli trendin üzerindeki seyri izlenmeli hareketin devamı için ise işlem hacmindeki yüksek seyrin korunarak, para girişinin devam edip etmediği izlenmelidir.
 
Bu noktada kısa vadeli bu yükseliş hareketinin vadesinin uzun olması açısından kısa vadeli düzeltmelerin uygun olacağı ve mevcut hareketin ise nispeten daha kademeli olması gerçekleşmesi gerekmektedir. 
 
Destekler: 70,700 seviyesindeki alçalan trend desteği ile 70,000 – 69,700 bandı
Dirençler: 72,000 – 73,000 – 73,500
 
Bol şans
Esra YILMAZ
 
endeks
 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..