Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '17

 
Kategori
Sinema
 

11. Sinema-Tarih Buluşması Son Günü "Abla", Üç Film Görür: Herşey Yoluna Girecek, Şafağın Sınırı...

11. Sinema-Tarih Buluşması Son Günü "Abla", Üç Film Görür: Herşey Yoluna Girecek, Şafağın Sınırı...
 

Dünyanın Durduğu Gün, 1951 film afişi


Dünya Festivalleri bölümünden, Herşey Yoluna Girecek, 2007 Polonya yapımı: Tomasz Wiszniewski yönetiminde, Robert Wickiewicz, Adam Werstak, İzabela Dobrowska...'nın oynadığı film, alkolik babasının ölümünden sonra, hafif zihinsel özürlü ağabeyi ve kanserden ölmekte annesi ile yaşayan 11 yaşındaki Paulie'nin, annesiyle ilgili bir mucize yaratmak üzere Siyah Meryem'e "koşarak" yaptığı, bir çeşit hac yolculuğunu anlatır. Koşuculukla ilgili yeteneğini keşfeden, TV sunucusu eşinden ayrılmış alkolik beden eğitimi öğretmeni ile birlikte, oğlanın karnını doyurmak için yaptığı küçük hırsızlıklar, öğretmenin sarhoşluklarıyla sürdürdükleri koşuya TV programlarıyla yönelen ilgi, annenin, sağ çıkamadığı ameliyatı için fon yaratır. Paulie, yolu üzerinde kendisini alkışlayan köylülerin yanısıra, "ben annem için koşuyorum, para için değil" diyerek reddettiği, enerji içeceği markası yazılı tişört ve kasketle koşması karşılığında 7000 dolar öneren, aldığı olumsuz yanıt karşılığında da "yeni Polonya'yı böyle inşa edemeyiz" diyen iş adamıyla karşılaşır. Bir "hedef"in yaşama katığı anlam üzerine güzel, incelikli son derece de gerçek bir fim.

Fransız Kültür Merkezi'nden çıkıp aşağı, denize doğru inen "abla" ile arkadaşı, girişinde, poposunu sıcak cama dayamış kapkara sevecen bir kedinin ikamet ettiği Cinebonus G-Mall'a varırlar. Dünya Festivalleri bölümünden, bu kez bir Fransız filmi, Şafağın Sınırı: 2008 Fransa yapımı siyah beyaz filmin oyuncuları, yönetmen Philippe Garrel'in oğlu Louis Garrel, Laura Smet, Clementine Poidatz... Kocası uzakta yalnız güzel aktris, fotoğrafını çeken adama âşık olur, ilişkileri sürerken yaşadıkları ayrılığa katlanamayan kadının intiharı üzerinden bir yıl geçmişken fotoğrafçı, yaşamına giren bir başka kadınla evlenmeye niyetlenir ama aynada yüzyüze geldiği, halâ sevdiğini anladığı eski sevgili onu rahat bırakmaz, adam suçluluk duygusu etkisiyle nikâh günü canına kıyar. Değil izleyiciye, kendilerine bile açılamayan, ketum karakterlerin sürüdüğü ağır tempolu film, "abla" ve kız kardeşinin "tipik Fransız filmi" dedikleri, refah toplumlarının "Allah başka tasa vermesin! sineması" şeklinde sınıflandırdıkları türden...

Üçüncü film festival dışı, kızının çok beğendiğini söylediği, bilimkurguya bayılan "abla"nın boşveremeyeceği bir vizyon filmi; Dünyanın Durduğu Gün. 1951’de Robert Wise'ın çektiği, Dünya liderlerini uyarmak niyetiyle Washington D.C.’ye inen, uzaylı Klaatu’nun dev robot bodyguardı Gort’un yardımıyla mücadelesini anlatan film, zaman içinde bir klâsiğe dönüşmüş. 2008 ABD yapımı, senaryoyu Edmund H. North ile David Scarpa ile birlikte yazmışlar, yönetmen Scott Derrickson, oyuncular, Keanu Reeves, Jennifer Connelly, -kızından Will Smith'in oğlu olduğunu öğrendiği- Jaden Smith, John Cleese, Kathy Bates... Günümüzden 28 yıl önce Dünyaya inip bir insandan aldıkları DNA ile kopyaladıkları -insan görünümüyle bile yeterince korku yaratan- uzaylı, ışıktan bir küre içinde, ekonomisi, neredeyse tümüyle korkuya dayalı Korku İmparatorluğu'nun başkenti Newyork'un Central Park'ına iner. Dünyayı, -insanı değil- insandan kurtarmaya gelmiş Uzaylı, niyetini anlayan silahlı güçlerce tıkılıp sorgulandığı üsten, bilme merakı korkusuna üstün gelen bir biyoloğun yardımıyla kaçar. Küreler, Nuh'un Gemisi gibi, Dünyadan canlı örnekleri toparlarken, uzlaşmanın imkansız olduğunu düşünen Uzakdoğulu formundaki diğer uzaylı ile bağlantıya geçen, insanoğlunun yıkıcılığı yanısıra, sevgiyi hakeden güzellikler de barındırdığına dair şüpheye düşen Klaatu (Keanu Reeves), artık kuş cıvıltılarının duyulabildiği harika finalde, Dünyayı, tüm enerjisini dondurup, yeni bir başlangıçta bırakarak gider.

Edmund H. North kitabında, Din kitaplarında, mitolojide tekrarlanıp duran, bir felaketle yokoluş öykülerinden farklı olarak, "abla"ya Kryon kitaplarında okuduğu, toplu yokoluş yerine, insanın kendi iradesiyle geleceği, -bağlı olarak geçmişi değiştirebileceği-, manyetik kutupların -geçmişte Dünyanın defalarca yaşadığı gibi- altüst oluşunu hatırlatan, insana "son bir şans" verilmesi temasını işler.

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..