Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '15

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

11. Uluslararası Kapadokya Şiir Etkinliği ve Ayşe Paslanmaz

11. Uluslararası Kapadokya Şiir Etkinliği ve Ayşe Paslanmaz
 

 

"Ben insan severim, ayrım yok bende
Kardeş diyor isem, bil be arkadaş!
Nifaka, fitneye karın tok bende
İnsanca yaşama gel be arkadaş!”

                    Bekir Akbulut

         “Güzellik sınır tanımaz.”

                   Yunus Emre

“Toplumu törenler, bireyi müzik eğitir.”

Shelley

 

 

"Nereye giderseniz gidiniz ama tüm kalbinizle gidiniz.”

Konfüçyüs

Çok unvanlı özelliğini bir kez daha kanıtlayan gönül insanı Ayşe Paslanmaz’ın yüksek performanslı ve uluslararası düzeyli çabasıyla ‘11. Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni’ni “Makedonya Kültür ve Dostluk Gecesi’ ne dönüştüren organizesi, geniş yelpazede yayılarak başarıyla sergilendi!  Yetkin çevrelerce de takdire değer bulundu! 

9-12 Nisan 2015 günlerine sığdırılan 11. Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni'ne Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İvanov ve kalabalık Makedon heyeti ile Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva,  Kıbrıs ve Rusya temsilcileri yanı sıra yurtiçinden çok sayıda çağrılı şair ve yazarların katılımıyla ilimdeki sanat rüzgârı esintisi, soğuk ortamda içimizi ısıttı! 

Ayrıca BİR SEVDADIR BALKANLAR adlı kitabıma aldığım aşağıdaki sözcükler, coşku coşku beynimde esti! 

Kültür dediğimiz zaman; insan cemiyetinin, devlet hayatında düşünce hayatında, iktisat hayatında yapabileceklerinin toplamını kastediyoruz ki, uygarlık da bundan başka bir şey değildir.”    M. Kemal Atatürk,1929 

Kendisi de Makedonya kökenli olan, Türk ve Müslüman olmanın övüncünü benliğinde duyan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir başka değerlendirmesiyle: “Muhacirler, kaybedilmiş topraklarımızın milli hatıralarıdır.”  

09. Nisan 2015

Kültür Bakanlığı Halk şairi ve Ürgüp FM'in sahibi iş kadını Ayşe Paslanmaz'ın  'Yaşa Sevdiğim' ve Azerbaycan Milletvekili Dr. Ganire Paşayeva'nın  'Âşık Oldum Sana Nevşehir'  kitaplarının tanıtımı Topuzlu Han'da gerçekleşti. 

http://blog.milliyet.com.tr/ayse-paslanmaz-dan-yasa-sevdigim/Blog/?BlogNo=458676

10 Nisan 2015

Uçhisar Belediyesi Meclisinin kararıyla Makedon Cumhurbaşkanı İvanov, ‘Üsküp Sokağı' nın törenle açılışını yaptı. Konuk Cumhurbaşkanı ve katılımcılar, Derinkuyu yer altı kenti, Göreme Açık Hava Müzesi, Kiliseler, Güvercinlik Vadisi, Paşa Bağları ve Üç Güzeller'i görerek yöreye olan hayranlıklarını belirttiler! 

Göreme BKG Mağaza Grup Müdürü Nursen Durmuş, çayımızı söyledi ve padişah giysili fotoğraflarımızın çekilmesini sağladı. Çevrenin gezilmesi sırasında ayaz insanın yüzünü ekşitti. Ne ki şair Dr. Nedim Uçar'ın ödül alan dizeleriyle onu da savuşturduk:

 

“Kalmadı dünyada derdimi bilen,

 Güneşin guruba daldığı yerde.

 Bulunmaz gözümün yaşını silen,

 Rüzgârın yorulup kaldığı yerde.”

 

Akşam, Nevşehir Kapadokya Kültür Merkezi’nde gerçekleşen 11. Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni 'Makedonya Kültür ve Dostluk Gecesi’ görkemli oldu. Programın sunuculuğunu arkadaşımız Kelami Akdemir başarı ile yürüttü! 

Protokolün yanı sıra Nevşehir halkının ilgisi, (başka illerden katılanlarca) takdire değer bulundu! İlin valisi Mehmet Ceylan, konuşmasında:“Yüzyıllar boyunca uygarlıkların dil, din, ırk demeden gelip yerleştiği; barış içerisinde yaşadığı, Türk misafirperverliğinin derinden hissedildiği bir turizm cenneti olmayı başarmış olan bu eşsiz topraklarda, ülkemizin önemini gözler önüne sererken yerli ve yabancı tüm insanların tutkusu haline gelmeyi hak etmiş vatan toprağı Kapadokya'da; Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti arasında kardeşliği, dostluğu pekiştirecek böyle bir gecede bulunmaktan büyük onur duyuyorum!”  dedi. 

Kapadokya Şiir Şöleni’nde arkadaşımız Şair Ahmet Selçuk İlkan'ın şiir dinletisi ilgi gördü ve yoğun salkış topladı! Sonrasında Azerbaycan, KKTC, Rusya ve Makedonya'dan şairlerin şiirlerini seslendirmeleri izlendi. İzlence Ohri doğumlu Tenor Şakir İlyasoğulları ve piyanist Kaya Güç'ün nefis konserleriyle sonlandı. 

                http://blog.milliyet.com.tr/ohri-cayirinda-bir-dilber/Blog/?BlogNo=240413

K.K.T.C. Magosa Milletvekili Dr. Arif Albayrak ve K.K.T.C Kültür ve Spor Bakanlığına Bağlı Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp ile program süresinde yana yana oturduk ve söyleştik. Tanışmanın mutluluğunu yaşadım!      

11 Nisan 2015

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi senatosunun aldığı kararla; RektörProf. Dr. Filiz Kılıç tarafından Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İVANOV’a fahri doktorluk unvanı verilerek giydirme işlemi gerçekleşti. Öğrencilere konferans veren Cumhurbaşkanı İvanov, Kapadokya'nın insanlık adına iyilik odaklı tarihsel geçmişinden söz etti. Hangi din olursa olsun, amacın iyi insan olmak hedef ve adabına yaraşır izler bırakmak olduğunu da vurguladı. 

Aynı gün akşamı Dedemen Otel’de Rifat Çakır’ın başarılı sunuculuğunda ve müzik eşliğinde şiir dinletisi gerçekleşti. Katılımcılar, şiirlerini seslendirdiler.  Sevgili Paslanmaz, Onur Belgesi ve özel hazırlanan özgün çini tabakları armağanladı! Eğlence ve pasta kesimi sonrası etkinlik noktalandı. 

12 Nisan 2015

Hazırlanmış olan Şölen Programı içeriğine göre; kahvaltı sonrası vedalaşmalar… Ardından dönüş yolculuğu… 

Etkinliğe çağrılı olan Makedon konuklar ve yazarlar:

Makedonya Struga Şiir Akşamlarıyla eşgüdüm içerisinde gerçekleştirilen 11. Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni’ne; Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İVANOV, Makedonya Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Furkan ÇAKO, Makedonya Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Boris JOSİFOVSKİ, Genel Sekreter Yardımcısı ve Protokol Şefi İ. MASALKOVSKİ, Dış Politika Başdanışmanı Darko KOSTADİNOVSKİ, Dış Politika Danışmanları Rima SAFİTLİ ve İsmail ALİJİ, Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Martin GEORGİEV, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Fuat HACIEYÜP, Makedonya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Shpresa JUSUFİ, Struga Şiir Akşamları Başkanı Slave DİMOSKİ ve Struga Şiir Akşamları Müdürü Mite STEVASQİ ile bilim sanat ve edebiyatçılardan oluşan kalabalık bir kurul katıldı. Yüzü aşkın sayıda şair yazar sanatçı katılımcılar üç gün boyunca Kapadokya’da  ağırlandılar. 

Etkinliğe yurt dışından başka katılanlar:

Azerbaycan Milletvekili Dr. Ganire PAŞAYEVA, K.K.T.C Magusa Milletvekili Dr. Arif ALBAYRAK, T.C Başbakanlık Müşaviri Hamdi ŞENGEL, K.K.T.C Kültür ve Spor Bakanlığına Bağlı Kültür Dairesi Müdürü Nilay TUNÇALP, Yunus Emre Enstitüsü, K.K.T.C Meclisi Kültür Sanat Danışmanı Mustafa HASTÜRK,  Kerkük’ten Şemsettin KUZECİ, Kıbrıs’tan şair Beste SAKALLI, Rusya’dan şair Yuruslan BOLATOV, Makedonya’dan Sande STOJCESKİ, Bratislav TAŞKOVSKİ, Adnan İDRİS, Fahri ALİ, Rabia RUŞİD, Hüsrev EMİN, Leyla ŞERİF… 

Türkiye’den katılan şair ve yazarlar:

Yahya AKENGİN, Abdullah SATOĞLU, Osman BAŞ, Dr. Nedim UÇAR, Eğitimci yazar Ali ÖZKANLI, Eğitimci yazar Muhsin DURUCAN, Şair Bekir AKBULUT, Cengiz KAYMAZ, Ebru ELMASKESER, Gaye Dilek GEZER, Mehmet Metin BAŞ, Yasemin Meydan YEŞİLHİSAR, Nilüfer Açılan YILDIZ ve yurdumuzun çeşitli illerinden şair yazar sanatçılar şölende yer aldılar. 

İçten dostlar tanıdım. İşte onlar:

Bektaş Tanrıverdi (Kültür Turizm ve Kalkınma Federasyonu Genel Başkanı), Ali Tanrıverdi,  Ali Rıza Selmanpakoğlu (Hacıbektaş Belediye Başkanı), Feyzullan Sümen, Dr. Arif Albayrak, Nilay Tunçalp, Nursen Durmuş (Göreme BKG Mağaza Grup Müdürü), Mesut Çökek(Göreme BKG Mağaza Fotoğraf Sanatçısı), Birgül Sevil Tekinay, Meslektaşım Kaşif Kani Ertürk, Firuza Takiyeva, Şahin Gültekin, Yasemin Meydan (Birleşen Yürekler Derneği Genel Başkanı), Prof. Dr. Filiz Kılıç (Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü), Hüsrev-Leyla Şerif Emin (Üsküp Köprü ve Kardelen Dergisi Sahipleri), Nevşehir’den öğrencilerimiz; Mustafa Arı, Ayşegül Değerler, Beytulllah Küçüktüfekçi ve Gülsüm Küçüktüfekçi...

Ayşe, g g elmek isteyenlere 'hayır!' diyemedi. Ben de gelmek istiyorum, diyenler de katıldı. Bir mozaik oluşturdu. Kolay değil çok sayıda kişiyi barındırmak!  O, konuklarına 180 derece  kucak açarak  ağırladı!

Madem ki şiir şöleni gerçekleşti, Kapadokya Şairler Yazarlar Birliği Derneği Başkanı Ayşe Paslanmaz’ın anlamlı şiiri ile yazımı   noktalıyorum: 

                         Gitme

Gel gitme biriciğim, seni bak el ederler,
Sen altınsın demezler ansızın pul ederler.

Sen elleri bilmezsin, peşine kurtlar düşer,
Farkında olamazsın, biri kuyunu eşer.

Ağzını açamazsın, öyle bir sustururlar,
Değerini bilmezler, sana kan kustururlar.

Yaşatmazlar bir tanem, canına usanç düşer,
O yıldız gözlerine, belki bir utanç düşer.

Gitme bir tanem gitme, ne acı bu kararlar,
Sen tazecik fidansın, seni fazla yorarlar.

O ipek saçlarını, sıvazlayıp tararım,
Sen ne söylersen söyle, yine seni ararım.

Bir gün tökezler isen, ellerinden tutarım,
Ne bir sitem ne bir ah, canına can katarım.

Sen ki benim gözümde, yaşamımın kaynağı,
Görmezsem dayanamam, ruhumun dayanağı.

Kıymetini bilmezlerse, en derinden kanarım,
Sana bir zarar gelse, bu dünyayı yakarım.

Gitmek çok kolaydır da, zor olansa kalmaktır,
İşin özü odur ki, hep fedakâr olmaktır.

Gel gitme biriciğim, seni bak el ederler,
Sen altınsın demezler, ansızın pul ederler.

 

                     Ayşe Paslanmaz

 

 

NOT: İlgili fotoğraflar, aşağıda slâyt görünümlü izlenebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..