Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '15

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

11. Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni'nde Makedonya Esintisi

11. Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni'nde Makedonya Esintisi
 

   “Kültür dediğimiz zaman; insan cemiyetinin, devlet hayatında düşünce hayatında, iktisat hayatında yapabileceklerinin toplamını kastediyoruz ki, uygarlık da bundan başka bir şey değildir.”    ATATÜRK,1929 

Kendisi de Makedonya kökenli olan, Türk ve Müslüman olmanın övüncünü benliğinde duyan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir başka değerlendirmesiyle: “Muhacirler kaybedilmiş topraklarımızın milli hatıralarıdır.” 

 


10-12 Nisan-2015’te Nevşehir’de yankı yankı ses getirecek olan 11. Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni’nin “Makedonya Kültür ve Dostluk Gecesi”ne dönüşeceği, açıklaması yapıldı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı halk şairi, Uluslararası Kapadokya Şiir Şölenleri Organizatörü ve Ürgüp FM yönetim kurulu başkanı Ayşe Paslanmaz, geçtiğimiz aylarda Makedonya’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Makedonya’da üç gün süreyle misafir edilen ’’Peri kızı‘’ mahlaslı, Şair Ayşe Paslanmaz, Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İvanov tarafından da Cumhurbaşkanlığı makamında kabul edildi.
Ayşe Paslanmaz ziyaretinde; Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İvanov’ya “Yaşa Sevdiğim” adlı şiir kitabını ve Kapadokya yöresine ait özel işlenmiş seramik tabağı armağan etti. 

Paslanmaz, Nevşehir’de gerçekleşecek olan  ‘11.Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni’ni “Makedonya Kültür ve Dostluk Gecesi’’ olarak düzenlemek istediğini, bu nedenle Makedonya Cumhurbaşkanını ve beraberinde katılacak kurulu Kapadokya’ya davet etti. 

Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İvanov, davet edilmekten çok memnun kaldığını, ”Makedonya kültür ve dostluk gecesi” yapılmasından da son derece mutluluk duyacağını söyledi. 

Paslanmaz’ın Türkiye’ye dönüşünün ardından 21 gün sonra Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İvanov, resmi nitelikli bir mektup göndererek 11. Kapadokya Şiir Şöleni “Makedonya Kültür ve Dostluk Gecesi” programına katılacağını bildirdi.

                            Makedonya Cumhurbaşkanlığından Ayşe Paslanmaz’a resmi mektup: 

                                                                                                                                  Üsküp,16.12.2014                                                   

 Sayın Ayşe Paslanmaz 

Kapadokya Şairler ve Yazarlar Birliği Başkanı 

Öncelikle sizi en derin saygılarımla selamlıyor, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Dr. Gjorge İvanov’a ilettiğiniz, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ve Nevşehir Valiliği’nin himayelerinde, Struga Şiir Akşamları işbirliğinde, 2015 yılının Nisan ayında düzenleyeceğiniz uluslararası ve geleneksel 11. Kapadokya Şiir Şölenin’e ilişkin davet mektubunuz için teşekkürlerimi iletiyorum.

Bu fırsattan yararlanarak Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki geleneksel ve dostane ilişkilerin daha da geliştirilmesi yönündeki temennilerimi bir kez daha yineliyorum. Ülkelerimiz arasındaki bu dostane ilişkiler kültürel işbirliğinin daha da gelişmesine de olumlu katkılar sağlamaktadır. Biz de bu kültürel işbirliğinin daha da derinleşip gelişmesine yarar sağlayacak her türlü girişim ve faaliyeti mümkün olduğunca desteklemeye çalışmaktayız.

Bu desteğin somut bir göstergesi olarak Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Dr. Gjorge İvanovun 10 Nisan 2015 tarihinde akşam saatlerinde bu önemli şiir şölenine katılım sağlayacağını büyük bir memnuniyetle bildirmek istiyorum.

Ziyaret ile alakalı her türlü detay için Cumhurbaşkanlığımızın Dış Politika biriminden Sayın İsmail ALİJİ ile irtibat kurabilirsiniz..

Bu vesile ile Şiir Şöleninizin başarılı geçmesini diler en derin saygılarımı  sunarım. 

                                                                                                                       Boris JOSİFOVSKİ

                                                                                                                         Genel  Sekreter                                                                                                             

Bu konuda bilgi veren Ayşe Paslanmaz; Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İvanov’dan başka Kültür Bakanı Elizabeta Kançefska Milevska, Devlet Bakanı Furkan Çako, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Jeryy Naumoff, Bilimler ve Sanatlar Akademisi Başkanı Prof. Dr.Vilado Kamboski, Manastır Üniversitesi Rektörü Zilatko Joklef, Struga Şiir Akşamları Başkanı Slave Dimoski, Struga Şiir Akşamları Müdürü Mite Stevasqi, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği Başkanı Tahsin İbrahim ve Makedonya Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Feyzullah Bahçi ile de makamlarında ayrı ayrı görüşerek şölene davet etti. 

Paslanmaz, açıklamasında; ”Ülkeler arasında kültür ve dostluk köprüleri kurmak için çalışmalar yaptım. Geleneksel hale getirdiğim Kapadokya şiir şölenlerinde Kapadokya‘nın tarihi değerinin yanı sıra kültürel değerini ortaya koyarak her yıl bir ülkenin üst düzey yetkililerini ve şairlerini çağırıyorum. 

Geçmiş yıllarda düzenlediğimiz şölenlerimize; Azerbaycan, KKTC, Özbekistan, Rusya, Türkmenistan, Kosova, Kazakistan, Bulgaristan, Moldova ve İran’dan katılımlar oldu. 2015 yılındaki şölenimizin onur konuğu ve davetlileri Makedonlar olacak.’’ dedi. 

Nevşehir Kapadokya Kültür Merkezi’nde Ahmet Selçuk İlkan ile Şakir İlyasoğulları’nın sunuculuğunu üstlendikleri etkinliğin hazırlıkları olanca hızıyla sürmektedir.

 

 

 

 

 NOT: Fotoğraflar, slayt görüntüsünde aşağıdadır...

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..