Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '10

 
Kategori
Basketbol
 

12 Dev Adam Dünya Basketbol Şampiyonasında II. olarak Türk sporundaki psikolojik bariyeri kırmıştır.

12 Dev Adam Dünya Basketbol Şampiyonasında II. olarak Türk sporundaki psikolojik bariyeri kırmıştır.
 

12 Dev Adam


Sanırım hemen hemen herkes, dün akşam final karşılaşmasında basketbol milli takımımızın ikinci olmasından dolayı üzüntü duymuştur. Ben üzülmedim, aksine sevindim. İki sebepten dolayı da üzülmemeniz gerektiği inancındayım.

İlki, Sporsal başarı: Sonuç, hiç de küçümsenmeyecek olan Dünya Şampiyonası ikinciliğidir. Milli takımımız şampiyona boyunca çok güzel maçlar çıkararak finale kadar gelme başarısını göstermiş ve finalde basketbolda dünya devi olan Amerika gibi bir süper takımla canla başla mücadele ederek ikinci olmuştur. Bu çok büyük bir başarıdır.

İkincisi ise toplumsal etkileşim başarısıdır. 12 Dev Adam, Dünya Basketbol Şampiyonası’nda ikincisi olmakla, futbol dışındaki tüm branşlara da ilham kaynağı olacak başarıya imza atarak, Türk halkının zihnindeki psikolojik bariyerini kırmayı başarmıştır. Toplumsal etkileşim başarısı, ilk anda fark edilmese bile önümüzdeki yıllarda bu önemli gerçeğin farkına varılacak ve Türk Basketbol Milli Takımı’na birçok kereler teşekkür edilecektir.

Ülkemizde, spor denince akla ilk gelen aktivitenin futbol olduğunu ve tonlarca para ve kaynağın bu yöne doğru aktığını düşünürsek, futbol dışında bir spor branşının böyle bir gerçekliğe rağmen dünya şampiyonasından ikincilikle dönmüş olması yukarıda saydığım iki temel sebepten ötürü büyük bir başarıdır. Böylesine başarılar sadece Türk basketbol dünyasını, olumlu yönde etkilemekle kalmayacak, toplumumuzun futbol dışında farklı sporlara karşı farkındalıklarını da iyi yönde tetikleyeceğini düşünüyorum.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz ay, Barcelona Avrupa Atletizim Şampiyonası’ndaki Türk atletlerinin başarıları ile sevinmiştik. Gerçi her ne kadar spor kamuoyunda “Devşirme atletlerin başarısı” şeklinde de algılansa ve tartışılsa da bu türden başarıların arkadan gelen gençlerin önünü maddi ve manevi olarak açacak psikolojik bariyerlerin yıkılması olarak görüyorum.

Nasıl bir sporcu için aşılması gereken “*Fizyolojik ve *Psikolojik” iki önemli bariyer varsa, toplumların da spor ve sporcularına bakış açılarında fizyolojik olmasa da, psikolojik bariyerleri vardır. Bu yüzden şampiyona ikinciliği Türk halkının psikolojik bariyerini kırarak gençlere yeni ufuklar açacaktır. Bol sporlu günler dilerim.

*Fizyolojik bariyer: Sporcunun kendi fiziksel kapasitesinin kırılma ve aşma noktası. Hiçbir sporcu bu kırılma noktasını, çok zorlu bir müsabakaya girmedikçe ve sınırlarını zorlamadıkça bilemez .

*Psikolojik Bariyer: Sporcunun fizyolojik bariyerini zorlama korkusu veya “Ya başaramazsam!” düşüncesi altında yatan psikoloji.
 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..