Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '08

 
Kategori
Siyaset
 

12 Eylül ...

12 Eylül ...
 

17 yaşında idam edilen Erdal Eren


12 Eylülü hatırlayınca sırtımdan böğrüme bir acı saplanır. Babam o gün sabah beşe doğru kalk Bilgin darbe oldu diye uyandırmıştı beni. Kitaplar demişti. Şimdi düşününce çocuklarımı, Hazarla Barış ortalaması yaştaydım, ondörtbuçuk.. Anlamamıştım ne olduğunu Darbe!

İlerleyen günlerde gece yarısı kapı çalındı bir yüzbaşı ve iki asker içeri girdiler, yüzbaşı ile Subayevleri Gençlik pastanesinde sohbet etmiştik bir grup, 12 Eylül’den hemen önce. Ben hatırlamıştım o hatırlamış mıdır bilmem. Gençlerin kimlikleri dedi ben ve kız kardeşim yataklarımızdan kalktık kimliklerimizi bulup uzaktık annem babam şaşkın. Kimliklerimizi ellerindeki listeye bakıp kontrol ettiler sonra kimliklerimizi geri verdiler, babama sordular apartmanda başka genç var mı? Kız kardeşim 12 yaşında..

Artık eve ön kapıdan girip çıkabiliyordum, sağcı bir semti Aydınlıkevler. I.Sanat; Ulus Meslek Lisesinde okuyorum, 48 Halil, Ceydilek Mustafa, Fahrettin, Selçuk, Filiz aynı lisedeyiz. Halil’ ile Mustafa farklı sınıftalar..

Okulun havası değişti birden, okul müdürümüz görevden alındı diye gösteri, artık Jandarma içerde dizili, tüfekler havada, okulun bahçesinin sol yanı Ulus Ptt’nin dev binasından direk gözlenebiliyor.

Artık öğrenciler kapıdan sıra ile tek tek, erkekler ceket önleri ilikli ense tıraşı kontrolu ile, kızlar etek ve makyaj kontrolu ile alınıyor. Okul idari yapısı değişik, ilk fırsatta tek yöntem dayak. Sonraki yıl Halil ve Fahrettin yok, daldan geçip Mamak, birkaç ay sonra dönüyorlar Fahrettin iyice içine kapanık, Halil daha zayıf saçlar kel.. Erdal Eren yaşıtımızdı.

Sonra, yıl 1986; Öğrenci Dernekleri; YÖK’ e hayır, Uçan Kaz, İzmir’den Ankara’ya yürüyerek.. Bir kaç yıl sonra yol kenarında ölü.. Ankara 1986; 150 öğrenci gözaltında, 35’i üç gün, kalan 5 kişi, 18 gün dal’da.. Biri benim, 5 yıldır arıyorlarmış, Fahrettin ara sıra Maden İş’te görüyordum demiş. Evet ne olmuş… Öğrenci derneği yasal 141/ 5 ten 7 ila 15 yıl isteniyor. DGM; Savcı sallandırırım seni! polisteki ifadeni kabul edeceksin, ifademi yazdılar zorla imzalattılar.. Birkaç yıl sonra beraat.. Ortada bişey yok çünkü. Üniversite 2 yıl kayıp, kızkardeşim 3 gün grubunda idi, üniversite 2 yıl kayıp 7 ay hastane psikiyatri… Hala ara sıra ben hastaneye yatıcam der, gider. Babam lojmandan tavsiye, kendiliğinden müfettişlik hakkı alınır, sonra başkanlıktan alınır, öğretmen yine, mahkeme kararı ile döner. Özal dönemi, her şey liberal..

Sonra 1990 yedek subay sürgün. Ne için? Vatanı kimden kurtardınız. Hepinizin yakın çevresinde ya da kendi başında benzer hikayeler vardır, her şeyi unuttuk, Ceydileğin “unutmamak” üzerine bir yazısı vardı, ha bire yorum yazmıştım.. Bu ülkede haksız yere bizim gibilere yapılanları unutmamalıyız, yazmalıyız en azından, üstelik bu benim ve tanıdığım insanların başından geçenler hiçbir şey. Bir nesil yok edildi; bu memleketi bugünkü adamlar sağdan soldan ortadan talan etsinler diye.. 12 Eylül her birimiz e mutlaka bir yerden dokunmuş dokunmaya devam etmektedir. Yeni bir darbe süreci yaşadık yaşıyoruz ne için?

Tüm bu olanlara ve yeniden tasarlananlara karşı artık ülkemizin her yanında tepkiler gelişiyor. Bu tepkilerden en önemlilerini çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin oluşturduğu ‘Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu’, 21 Haziran 2008’de İstanbul’da, 26 Temmuz 2008’de Ankara’da darbeye karşı mitingler düzenleyerek verdi. Koalisyon 12 Eylül’den sonra da diğer darbe yıldönümlerinde Vicdan Mahkemeleri düzenleyemeye devam edecek. Koalisyon Ekim ayında başlayacak Ergenekon Davası’nı da aktif olarak takip etmeye hazırlanıyor.

Yaşatılan haksızlıklara karşı herkes vicdanın sesini dinlemeli…

Koalisyonun duyurusunun bir kısmı aşağıdaki gibi..

“12 Eylül'ün üzerinden 28 yıl geçti. 28 yıldır Türkiye 12 Eylül'ün gölgesi altında yaşıyor. Darbeyi yapan askerler, onlara yardım eden bürokratlar, yargı mensupları, öğretim görevlileri, gazeteciler 'itibarlarını' koruyarak hayatlarına devam etmekteler. 12 Eylül'ün bedelini ödeyenlerin bir kısmı hayatta değil, bir kısmı yurtdışında sürgünde.

650 bin kişi göz altına alındı, 1 milyon 683 bin kişi fişlendi, açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 7 bin kişi için idam cezası istendi, 517 kişiye idam cezası verildi, haklarında idam cezası verilenlerden 50'si asıldı, idamları istenen 259 kişinin dosyası Meclis'e gönderildi, 71 bin kişi TCK'nin 141, 142 ve 163. maddelerinden yargılandı, 98 bin 404 kişi örgüt üyesi olmak suçundan yargılandı, 388 bin kişiye pasaport verilmedi, 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı, 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı, 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına gitti, 300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü, 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi, 937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı, 23 bin 677 derneğin faaliyeti durduruldu, 3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi ve 47 hâkimin işine son verildi, 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis cezası istendi, gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Darbenin anayasası ise her gün hepimize 12 Eylül'ü hatırlatıyor. Türkiye 12 Eylül'ü henüz mahkeme önüne getirmeyi başaramadı. 12 Eylül'ü yaratan zihniyet ve 12 Eylül'ün artıklarından bir kısmı ise Ergenekon davasında mahkeme önüne çıkacak. JİTEM adı verilen yasadışı komplo ve cinayet örgütünün somut izlerini yeni yeni yakaladık.

Mahkemeler devlet değil, halk adına karar verirler. 12 Eylül'ü devlet yargı önüne getiremedi.

Bu fiilin sanıkları bu fiilin işlendiği günün yıldönümünde vicdan mahkemesinde yargılanıyor. Yukarıda özetle dile getirilen suçun işlendiğini tanıklık eden herkes mahkeme salonunda olmak zorundadır.

12 Eylül yargılanmalıdır.

70milyonadim.org

durde.org

12 Eylül Vicdan Mahkemesi

5 Eylül 2008, İstanbul – Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu, 12 Eylül Cuma günü, 14.00-17.00 saatleri arasında Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’ndeki Mahkeme Salonu’nda düzenleyeceği Vicdan Mahkemesi ile 12 Eylül darbesinin 28. yıldönümünde 12 Eylül darbesini yapanları yargılayacak.

Üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen Türkiye 12 Eylül’ü henüz mahkeme önüne getirmeyi başaramadı. 12 Eylül’ü yaratan zihniyet ve 12 Eylül’ün artıklarından bir kısmı ise önümüzdeki ay Ergenekon davasında mahkeme önüne çıkacak. Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu’nu tüm darbelerin yıldönümlerinde tekrarlayacağı Vicdan Mahkemeleri’nin ilkini 12 Eylül’de kuruyor.

Program akışı:

14.00- 17.00 12 Eylül Vicdan Mahkemesi

(Bilgi Üniversitesi Dolapdere Uygulamalı Mahkeme Salonu)

Gün Boyu: Kenan Evren Resim Sergisi

Açılış: Fethiye Çetin

İddianamenin okunması: Ergin Cinmen, Ahmet İnsel

Tanıklar:

Leman Fırtına, Orhan Miroğlu, Ragıp Zarakolu, Hacay Yılmaz, Sabahattin Selim Erhan, Atilla Keskin, Salih Sezgin, Bülent Aydın, İhsan Eliaçık, Hüner Buğdaycıoğlu, Adalet Ağaoğlu, Fahri Aral

Bilirkişi raporunun okunması : Darbeciler Nasıl Yargılanır?

Dimitrious Papachristou (Yunanistan) (Albaylar Cuntası’nın devrilmesiyle sonuçlanan Politeknik Üniversitesi ayaklanmasının öğrenci lideri)

Mahkeme Heyeti:

Memet Ali Alabora, Harun Tekin, Gökşen Şahin, Karin Karakaşlı, Rojin, Yıldıray Oğur, Semiha Kaya

Kararın açıklanması

18.30 Darbelere Dur de Yürüyüşü (Tünel’den Galatasaray’a)

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..