Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '09

 
Kategori
Siyaset
 

12 Eylül'ü yargılamak!

12 Eylül'ü yargılamak!
 

CHP lideri Sayın Baykal, beklenmeyen bir çıkış yaptı: Anayasanın geçici 15. Maddesinin değiştirilerek, 12 Eylül darbecilerinin yargılanma yolunun açılmasını istedi.

12 Eylül darbesinin eseri olan Anayasa'nın geçici 15.Maddesi şöyle:

"Geçici madde 15. – 12 eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçimler sonucu toplanacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin başkanlık divanını oluşturuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, 2356 sayılı kanunla kurulu Millî Güvenlik Konseyi'nin, bu konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, 2485 sayılı kurucu meclis hakkında kanunla görev ifa eden danışma meclisinin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezaî, malî veya hukukî sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz."

Maddeye göre, 12 Eylül ihtilalini yapanlar ve onlarla birlikte çalışanlar, her türlü cezai kovuşturmadan muaf tutuluyorlar; hatta konuyla ilgili herhangi bir hukuki sorumluluk iddiasıyla yargı merciilerine başvurmak bile yasaklanıyor..

Durum buyken, aradan geçen otuz yıla rağmen, bu "darbeci anayasası" nın değiştirilmesi mümkün olmadı. Şimdi Sayın Baykal, geçici 15. Maddenin değiştirilerek darbecilere yargı yolunun açılmasını öneriyor.

12 Eylül, Türkiye'de yapılan ne ilk darbedir, ne de sonuncusu..1 960'tan başlayarak 28 Şubat'a kadar darbe zincirleri sürüp geldi. Bunların bazıları gerçekleşti; bazıları girişim safhasında kaldı.

12 Eylül'ün, Türkiyedeki "solcu-ulusalcı" kesim açısından önemi şurdadır; bu ihtilal, TSK'nın kurumsal olarak, emir ve komuta zinciri içerisinde yaptığı bir harekettir. Cunta işi değildir.

Bu bakımdan, ülkenin o gün içerisine düşmüş bulunduğu anarşi ve kaos ortamını ortadan kaldırmış ve halk nezdinde büyük çapta kabul görmüş bir harettir 12 Eylül..

Cuntacı işi olmadığı için, anarşiye bulaşan herhangi bir tarafa yan çıkmamış; bütün kesimleri, idelojisine bakmaksızın "ezmek" yoluna gitmiştir.

1960'tan başlayarak, cuntalarla omuz omuza iktidar peşinde olan "solcu-ulusalcı" kesim, 12 Eylül'ün bu "tarafsızlığı" yüzünden 12 Eylül'den nefret etmiş; diğer darbeleri alkışlarla karşılamıştır..

Hal böyleyken, siyasi çıkışları konusunda pek de fazla tutarlılık sergilemeyen Sayın Baykal'ın, tam da yeni "bitirme planlarının" tartışıldığı ortamda, 12 Eylül'ü yargılama girişimi pek inandırıcı gelmiyor insana..

En azından, tüm darbeleri ve dahası Türkiyedeki "darbeciliği" yargılama amacı gütmüyor Sayın Baykal..

Eğer, darbe kapılarının bir daha açılmamak üzere kapatılması isteniyor ise, neden sadece 12 Eylül'ü yargılamak istiyorsunuz.. Yargılamaya 1960'tan başlayıp 28 Şubat'a kadar getirmeniz gerekmez mi?

Demokrasinin yaşaması, siyasi partilerin yaşatılmasına bağlıdır. Siyasi partiler varlığını demokrasiden alır çünkü.. Ancak Türkiyede bir tek CHP varlığını demokrasiye borçlu değildir. Hatta, demokrasinin gelişi CHP'nin iktidar yolunu büyük ölçüde kapatmıştır.

Böyleyken bile, demokrasiden başka çıkar yolun olmadığı günümüzde CHP'nin varlığını demokrasi ile birlikte düşünmesi gerekir. Ama, hala o eski kuşakların yönettiği CHP'nin bu konuda fazla bir umut vaadetmediğini, Sayın Baykal'ın Ergenekon'un "avukatlığına" soyunmasından biliyoruz.

12 Eylül, ne ile yargılanacak??

Türkiyedeki halkın seçtiği hükümetleri silah zoruyla devirmek nedeniyle mi?

Evet, bu nedenle.. Öyleyse, halkın seçtiği hükumeti devirmek bir yana, Başbakanını ve iki bakanını asan 1960'ı önce hesaba çekmeniz gerekmez mi?

12 Eylül, hiç değilse, siyasileri idam sehpasına göndermedi. Sadece Zincirbozan'a "dinlenmeye" yolladı..

12 Eylül yargılanmalıdır.. Buna kimsenin diyeceği yok. Ancak, eğer maksat "üzüm yemekse" Türkiye'deki darbeci geleneğin ortadan kaldırılması ise, 1960'tan başlanarak tüm darbeler ve darbe girişimleri yargılanmalıdır..

Bunun için de, önce bir sivil Anayasa yapmanız gerekecek..

Sayın Baykal, yargılanmasını istediği 12 Eylül'ün eseri olan mevcut anayasanın yerine sivil bir anayasa yapılması konusunda neden istekli olmadı acaba?

Bağcı'yı dövmek, sizin öfkenizi yatıştırır belki ama ülkeye bir hayır getirmez!!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..