Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '11

 
Kategori
Siyaset
 

12 Haziran akşamı

12 Haziran akşamı
 

Dikkat ederseniz 13 Haziran sabahı demiyor, 12 Haziran akşamı cümlesini kuruyorum. Bunun temel nedeni biliyorsunuz artık ülkemizde seçim akşamı kesine yakın sonuçları alabiliyoruz. 

Sevgili blogçular biliyorsunuz seçim döneminin neredeyse finaline ulaşmış durumdayız. Son zamanların temel konusu seçim tahmin, öngörü bazen de uzgörüye kadar ulaşan beyanat veya araştırmalar (!) ile karşı karşıya kaldık ve kalıyoruz. 

Bu seçimler gerçekten de hem iktidar, hem ana muhalefet hem de muhalefet partileri için çok büyük önem taşımaktadır. Sıradan vatandaşlar içinde kuşkusuz çok önemli çünkü seçimler ülkenin ekonomik durum ve ekonomik güç sahiplerini değiştirmektedir. Biliyorsunuz ki kamu ihaleleri istesek de istemesek de yeni zengin ve aynı zamanda çoğul olarak zenginler türetmektedir. Yerel ve genel seçimlerin bu önemli özelliği her kesim tarafından bilinmekte ancak yüksek bir sesle konuşulmadığından seçim dönemlerinde mağdur olan iktidar karşıtı mağrur olanlarda iktidar tarafı görüş ve yoğun propaganda faaliyetlerinde bulunmaktadırlar. 

Nasıl bir yorum yaparsınız bilmiyorum ama blog ve sanal ortamlarda iktidar karşıtları kömür ve temel gıda yardımlarına oyunu satan insanlara, iktidar yanlıları ise politize olmuş kişi ve politize olmaya aday seçmen kitlerine politik argümanlar ile propagandalarla karşılık vermektedir. 

Burada dürüst olmak gerekirse eğer AKP giderse yerine CHP veya diğer partiler iktidar olurlarsa şuandaki tüm yorumlar tersine dönecek ve yine yoğun bir çıkar korumacılığına dönüşecek kavgalar ile karşı karşıya kalacağız. Bu durumu değiştirmek çok zor özellikle de bizim gibi ‘’kan değerleri’’ aşırı yüksek toplumlarda bir hayal bile ancak şunu unutmamamız gerekiyor biz bu basit söylemlerimizi değiştirmediğimiz zaman siyasetçilerimizde her zaman kolay olan basit siyaset argümanlarına başvuracaktır. Sonuçta kaybeden hep biz seçmenler olacağız. 

Sevgili arkadaşlar biz kendimiz ve geleceğimiz için dürüst, ilkeli, gelecek planlayıcı bir siyaseti temenni etmekten çok artık yüksek sesle istememiz gerekiyor. Bunun zamanı geldi ve geçiyor. 

Siyasi tahmin, öngörü ve uzgörüye gelince biraz analiz edelim,  

Akp ; Akp’ye yakın çevrelerce yapılan tahminler çok uçuk olmasa da yüksek gözüküyor. Ortalama % 50 üstü bir oran gösteriliyor. Muhalif kesimlerce de %42 ile %45 arasında bir oy oranı ile 290 ile 320 arasında milletvekili çıkaracağı tahminleri yapılmakta. 

Chp; Chp’ye yakın çevreler % 35 ile % 40 arasında bir tahmin ile 180 ile 200 arasında bir tahmin, muhalif çevrelerce de %25 ile % 30 arasında bir oy oranı ile 130 ile 150 arasında bir milletvekili tahmini yapılmakta. 

Mhp; Mhp diğer partilerden biraz daha şansız çünkü ne iktidar partisindeki nede ana muhalefet partisindeki yandaşlık bu partide gözükmüyor. Ama yine de Mhp tarafına daha yakın görülen çevrelerce % 13 ile % 16 arasında yaklaşım 70 ile 80 arasında bir milletveki çıkaracağı tahmin edilirken Mhp muhalifi çevrelerce baraj altı veya çok az üstünde bir oran ile yaklaşık 50 ile 60 arasında bir milletvekili tahmini yapılmaktadır. 

Bdp; Her ne kadar ülke genelinde antipati ile karşılanan bir parti olsa da kendi yerel çevresinde 30 ile 40 arasında bir bağımsız milletvekili çıkaracağı tahminine karşılık diğer çevrelerce 25 ile 30 arasında bir millletveki çıkaracağı öngörülmektedir. 

Sonuç olarak benim tahminlerim ise şu şekildedir. 

Akp ; % 48 ile % 52 arası bir oy oranı ile 320 civarı M.V. 

Chp ; % 24 ile % 27 arası bir oy oranı ile 145 civarı M.V. 

Mhp ; %9, 5 ile % 11, 50 arasında bir oya oranı ile 53 civarı M.V. 

Bdp Bağımsızları 27 civarı M.V. 

Diğer Bağımsızlar 5 civarı Millet vekili çıkaracağını tahmin etmekteyim. 

Mhp Baraj altında kalırsa M.V’ler ise şu şekilde olabileceği kanısımdayım; 

Akp : 353 civarı M.V. 

Chp : 162 civarı M.V. 

Bdp: 29 civarı M.V. 

Diğer Bağımsızlar 6 civarında Millet vekili çıkarabileceğini öngörüyorum. 

Bu sonuç ile tabi görüleceği üzere MHP’nin baraj altı veya üstü konumunun önemi çok büyük, umarım Mhp meclis’te azda olsa bir M.V. ile temsil edilebilsin. 

Sağlıcakla kalın.. 

Saygılarımla 

 
Toplam blog
: 22
: 1080
Kayıt tarihi
: 03.05.11
 
 

Tarih, felsefe, siyaset, teoloji, gizli servis konuları, kadim ve mistik konular ile hobi olarak ..