Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

12 Haziran Salı

12 Haziran Salı
 

Şehitlik gibi dini, milli, hissi bütün özellikleri bünyesinde barındıran kutsal bir olayda hayatını kaybetmiş askerlerimizin cenaze törenini, en sonunda, parti siyaseti gibi basit bir çıkar hesabına âlet etmeyi bile becerdik.

Topyekün Türk milletine ve Türk devletine karşı tavır alan bir terör örgütüyle birlikte hükümeti protesto etmeyi aynı kefeye koyabildik. Ne kadar düşüncesizce ve bilinçsizce öfkeye kapıldığımızı ve başını sonunu hiç düşünmeden dolduruşa geldiğimizi bundan daha güzel kanıtlayan bir manzara olamaz herhalde.

Günlerden beri değişik vesilelerle dikkati çekmek istediğim bir konu, nihayet bütün açıklığıyla kendini ele verdi. Birliği, beraberliği, kenetlenmeyi, devletin bütün kurumlarıyla birlikte teröre karşı dik durmayı savunurken, bunu bir partiyi desteklemek gibi algılayanlar oldu.

Olayı tersten okuduğunuz zaman da bu bir partiyi kösteklemek anlamına gelmiyor mu? Bizim amacımız teröre karşı durmak mı, böyle bir bahaneyle bir partinin ayağını kaydırmak mı? Apo’nun yakalandığı günlerde iktidarda olan, ancak o günlerde hiçbir beceri gösterememesiyle dikkat çeken bir partinin öncülüğünde bu gösterilerin organize edilmesi de işin bir başka garip yanı.

Farklı gerekçelerle karşı çıktığımız bir partinin aleyhinde bir gösteri yapılıyor diye milli menfaatlerimizle taban tabana zıt bu hareketi tasvip ediyor görünmek de bir başka çelişkimiz olsa gerek. Olanları bilinçsizce alkışlarken, her aklı selim sahibinin, terörle hükümetin, PKK ile AKP’nin birlikte protesto edilmesinde nasıl bir ortak nokta bulunduğunu iyi irdelemeleri gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

ÖFKE SELİ (Akşam). Her gün şehit cenazesi tansiyonu yükseltti. Şırnak’ta mayın kurbanı olan ikisi subay 3 şehidin cenaze törenlerinde öfke patlaması yaşandı. Katılan bakanlara protesto yağdı. Meclis başkanı Arınç kortejde yürüyemedi.

ADINIZ ANDIMIZDIR (Bugün). Ankara, İstanbul ve Manisa, üç şehidimiz için ayağa kalktı. Teröre lanet yağdı. Gözyaşlarına tek PKK’lı bile kalmayana kadar mücadeleye devam yemini karıştı.

HALKIN ÖFKESİ İKTİDARA (Cumhuriyet). Şehitleri uğurlamak için toplanan yurttaşlar törenlerde hükümeti ve terör örgütünü protesto etti.

CENAZEDEKİ ÖFKE (Güneş). Şırnak’ta kahpelerin kurduğu mayın tuzağında şehit düşen üç kahramanın son yolculuğunda hükümete tepki yağdı.

ŞEHİTTEN MEKTUP (Posta). Tunceli’nin Pülümür ilçesindeki Kocatepe jandarma karakoluna PKK’lı teröristlerce yapılan saldırıda şehit olan Eraslan Güngör’ün mektubu, şehit olup toprağa verildikten sonra ailesinin eline ulaştı.

YÜREĞİMİZ YANIYOR (Posta). Şırnak Güçlükonak’ta terör örgütü PKK’nın kalleş mayınlı tuzağında şehit olan yarbay Melih Gülova, binbaşı Ramazan Armutçuoğlu ve er Hasan Güreşen’in dün yapılan cenaze törenlerinde gözyaşı sel olup aktı.

BU ACIYA YÜREK DAYANMAZ (Radikal). Şehit cenazeleri yürek paraladı, şehit erin mektubu dün ulaştı.

ŞEHİT MUHTIRASI (Takvim). Sabır taşı çatladı. Şehitlerini uğurlayan vatandaş, Sezer, Büyükanıt, Şener’i alkışlarken hükümeti protesto etti.

DAYANILIR GİBİ DEĞİL (Tercüman). Üç şehidin cenazesinde teröre lanet, yeter uyarısı ve öfkenin sloganı vardı: AKP-PKK omuz omuza..

ACILAR BÖLMESİN (Vatan). Bu günlerde tek vücut olmaya çok ihtiyacımız var. Şehit cenazelerindeki tepkilerin Türk insanını bölecek düşmanı sevindirecek bir noktaya tırmanmasına imkan vermemeliyiz.

BU ACIYA SİYASET KARIŞTIRMAYIN (Zaman). Cenazelerde atılan sloganlar toplumda ayrışmayı ve kamplaşmayı körüklüyor.

*****

Günlerden beri kamuoyunu rahatsız eden terör olaylarının Ankara’da bir zirvede ele alınması planlandı. Neden bugüne kadar geç kalındığı veya bu konunun geciktirildiği de merak konusu. Kurumlar arasında şu veya bu şekilde bir anlaşmazlık da olsa, milletin bundan zarar görmesine göz yumulması hiçbir şekilde düşünülmemelidir.

Terörle mücadelenin şekli ve biçimi teknik, siyasal, ve diplomasi alanında nitelikli ve özellikli birtakım gayretler ve çabalar gerektirse de, insanlarımız, sanki yetkilendirilen bir askeri müdahaleyle bazı eylemlerin önüne geçilebileceği gibi bir beklenti içine girdiler.

Bugünkü zirveden en azından bu beklentiye cevap teşkil edecek bir sonuç çıkmasını diliyorum.

SAAT 17.00 KARARI (Hürriyet). PKK terörünün hız kesmemesi ve şehit cenazelerinde hükümeti hedef alan tepkilerin giderek artması üzerine bugün 17’de başbakan Erdoğan başkanlığında terör zirvesi toplanıyor.

ZİRVEDE YETKİ KARMAŞASI (Milliyet). Gül’ün sınır ötesi operasyon için askere başbakan imzalı yetki verildiğini söylemesi tartışma başlattı. Verilen bir harekat direktifi mi, yoksa hazırlık yapın direktifi mi?

TERÖR ZİRVESİ (Sabah). PKK terörü Ankara’da bugün sürpriz zirvede ele alınacak Zirveye Erdoğan, Gül, Güneş, Büyükanı, Başbuğ ve Koşaner katılacak

ERDOĞAN EL KOYDU (Star). Başbakan teröre karşı alınacak önlemleri değerlendirmek için bugün zirve topluyor. Hükümet zirve öncesi asker terörle mücadelede hangi desteği istiyorsa yerine getirilecek dedi.

OLAĞANÜSTÜ TERÖR ZİRVESİ (Vatan). Erdoğan ve Büyükanıt bugün bir araya geliyor. OHAL ilanından sınır ötesi operasyona tüm seçenekler masada…

*****

Toplumu geren olayların başlangıcı cumhurbaşkanlığı seçimine kadar uzanıyor. Mecliste 367 milletvekilinin bir araya toplanamamısıyla başlayan çözülme, işi bu notaya kadar getirdi. Şu anda siyasal olarak ortada bir emaresi olmayan DYP-ANAP birlikteliğinden geriye cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılamaması gibi acı bir anı kaldı.

Meclis koridorlarında bekleşerek oturuma katılmayan DYP lideri Ağar şimdi, TSK bildirisinden haberimiz olsaydı, katılırdık, gibi bir beyanat vermiş. Demokrasiye destek olmak için demokrasi dışı davranmamak yeterdi. Ayrıca böyle bir basiretsizlikten sonra bir liderin yönetime talip olması da ayrı bir değerlendirme konusu değil mi?

48 SAATİ SİZE KİM FISILDADI (Yeni Şafak). DP lideri Ağar, TSK bildirisinden haberimiz olsa cumhurbaşkanlığı oylamasına katılırdık, dedi. Ancak bir gün önce yaptıkları son 48 saat uyarısını izah edemedi.

*****

Her seçimde nedense, “şimdiye kadar ki en önemli seçim” havası yaratma modasından kurtulamadık. Hatırlayabildiğim bütün seçimler, hep bu şekilde sunuldu. Önümüzdeki seçim de AKP ile CHP arasında böylesine iddialı bir tutum içine girmişken, yani DP gibi bir partinin bile barajın altında kalacağı söylenirken, bu seçimde bağımsız adaylarda bir patlama oldu.

Küçük illerde belli sayıda oyla seçim kazanmak mümkün ama, büyük şehirlerde bağımsızların işi hayli zor. Fakat yine de aday sayısındaki bu artış, neyi anlatıyor dersiniz?

BAĞIMSIZ PATLAMASI (Bugün). 3 Kasım 2002’de 190 aday seçime bağımsız olarak katılmıştı. Bu seçimde bağımsız aday sayısı dört kat artıp 764’e yükseldi.

*****

Biz kendi derdimize düşmüş birbirimizle uğraşırken, dışarıda düşmanlarımız yine boş durmuyor.

YUNAN’DAN TEHLİKELİ OYUN (Türkiye). Atina terör yuvası Kuzey Irak’a konsolosluktan sonra sağlık tesisi, yuva ve kilise de açıyor.

Yarın yeniden beraber olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..