Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '20

 
Kategori
Özel Günler
 

12 Mayıs Hemşireler Günü

 

12-18 Mayıs günleri arasında Hemşireler Günü ve ya Hemşireler Haftası olarak kutlanıyor. Dünden bugüne hemşirelerimizin, doktorlarımızın ve hasta bakıcılarımızın hastanelerimizde görevleri sırasında alkışlanmaya değer büyük hizmetleri vardır,  Özellikle  son  birkaç aydır Korona Virüs Pandemim ( Saygını ) Mücad0elesiende ( Şubat 2020’den  yazdığım bu   tarihe kadar )   12,24  saat  çalışan  doktorlarımız, hemşirelerimiz ve tüm sağlık çalışanlarımızın fedakârca  gayretleri      takdire  değerdir.  Bir vatandaş olarak onların bu ulvi hizmetlerini gönülden kutluyorum.   Milli Mücadele tarihimizde bu saygın hemşerilerimizin de büyük katkıları olmuştur. Bunlardan bir kaçının adını vermek istiyorum.

Safiye Hüseyin ( Elbi - 1881-1964) İngiltere’de ateşe- Dışişleri hizmetinde bulunan Ahmet Paşa’nın kızıdır. Öğrenimini Avrupa’da yapmıştır.

Türkiye’de modern hemşericiliğin gelişmesine büyük katkısı olan Safiye Hüseyin (Elbi), şefkat ve meslek aşkıyla dopdolu bir kadındı. Batı kültürüyle yetişen bu ilk hemşiremiz, saltanat döneminde Almanya ve İsviçre’de düzenlenen milletler arası kongrelere katıldı. İlk defa ulusumuzu bu alanda temsil etti. Yabancı devletlerden iftihar ve takdir nişanları aldı. Onunla birlikte Milli Mücadele tarihimizde sağlık işlerinde kahraman askerlerimizin savaşlarda yaralarını saranlardan Hemşire Kerime Sahalar ve Münire İsmail’i de unutmamak lazımdır.  Bu hemşire kahramanlarımızı da rahmetle anıyorum.

Cumhuriyetin ilanından sonra da tüm hayır Kurumlarında ve derneklerde üstün bir feragatle çalıştı. Hemşirelik mesleğiyle ilgili hayli yazılar yazmış ve konferanslar vermiştir. (1)

“Önce İnsan” diyerek halkla hizmeti şiar edinmiş, insanların sağlıkları için çok önemli ve kutsal bir görevi ifa eden,  bu yüce mesleğin mensubu bütün fedakâr, cefakâr hemşirelerimizin “Hemşireler Gününü” kutlayarak meslek hayatlarında başarılar dilerim.

Sayın büyüklerimizden bir ricam olacak: Korona Virüs saygını ve mücadelesi bağlamında Türkiye’nin hemşirelere ve sağlık çalışanlarına büyük ihtiyacı vardır.   Halen yüzbinlerce hemşire ve sağlık çalışanı açıktadır. Bunların göreve alınmasını diliyorum.

Hayatımız ve sağlığımız için emek harcayan hemşirelerimizin Hemşireler Günü ve Hemşireler Haftasını bir kez daha kutlu olsun, çalışmalarında sağlık ve başarılar diliyorum.  kutlu olsun.

HEMŞİRE HANIM

Görevin kutsaldır köyden şehire

Daha genç yaşında, hanım Hemşire

Sığamazsın asla hiçbir şiire

Hastanın başında hanım Hemşire

 

Hastaya şifadır verdiğin ilaç

Ak kepin güzeldir başınızda taç

Hastalar her zaman, gül yüze muhtaç

Anasın, bacısın kanım Hemşire

 

Düşkünün dilinden anlar gibisin

Tatlı, güleç yüzlü canlar gibisin

Hastalar her zaman gül yüze muhtaç

Bitmez şiirimsin canım Hemşire…(2)

 

                           Abdülkadir GÜLER 

 ----------------------------------------------------------------------------------

 

  BAŞ SAĞLIĞI: İstanbul Tıp Fakültesi’nin aksakal hocalarımızdan ve Marev Vakfı’nın kurucularından değerli   Mardinli  hemşehrim Prof. Dr. Murat Dilmener’in vefat haberini üzülerek öğrendim. Değerli bilim adamı Prof. Dr. Murat Dilmener’e Allah tan rahmet ve yakınlarına  ve sevenlerine   baş sağlığı diliyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..