Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '18

 
Kategori
Sinema
 

12. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması 6. Günü "Abla"nın Gördüğü Filmler: Buruk Hasat, Tetro, Domuz

12. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması 6. Günü "Abla"nın Gördüğü Filmler: Buruk Hasat, Tetro, Domuz
 

Tetro, film afişi


12. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması Perdenin Karanlık Yüzü bölümünde, "abla"nın gönlünde özel bir yeri olan Zeki Demirkubuz'un üç filmi, Masumiyet, Kader, Kıskanmak, Fransız Kültür Merkezi'nde -ücretsiz olarak- gösterimde...

2009 Macaristan yapımı Buruk Hasat: Yönetmen Viktor Oszkár Nagy, oyuncular Janos Derzsi, Tamas Tavasz, Andrea Nagy, Istvan Znamenak, Lukacs Bicskey... Film bitiminde kataloğa göz atıp, geniş panoramalı, kadrajın bir yanından giren kişinin yavaş adımlarla yürüyüp diğer yandan çıkışının gerçek zamanlı görüntülendiği, çok yavaş anlatılan hapisten çıkan baba, yokluğunda ölen anne, enişteye meyilli genç teyze, teyzeye hayran gencin suça bulaşmasının hikâyesi Buruk Hasat'ın yönetmeninin, Béla Tarr'ın ardılı olarak selamlandığını okuyan "abla" birden hatırlar: 2000'li yıllarda, yine festivalde, bir Macar kasabasına gelen sirki konu edinen, aralarında bir balinanın da olduğu sembollerle yüklü, uzun, karanlık, ağır filmi Karanlık Armoniler'i görüp, Beyoğlu Sineması'nın en arka sırasında, kapı dibinde oturan yönetmen Béla Tarr'ın önünden geçerek hızla dışarı çıkarken çok sıkılmış ifadesini gizleyememekten ötürü suçluluk duyan, Angelopulosvâri sinemasını, metobalizmasının hızına hiç de uygun bulmayan "abla", bu ismi asla unutmamak kararı almıştır!

2009 ABD İtalya İspanya Arjantin yapımı Tetro: Yönetmen Francis Ford Coppola, oyuncular, Vincent Gallo, Maribel Verdu, Alden Ehrenreich, Klaus Maria Brandauer, Carmen Maura... "Abla"nın günün en iyi filmi saydığı, -bir yıl önce gittiklerinde görüp beğendikleri güzel Buenos Aires mekânlarında  (La Boca, Cafe Tortoni, Dikilitaş...) geçen- Tetro, İtalyan asıllı bir ailede, deha ile malûl babanın yarattığı, birbirlerini seven fertlerin iyi niyetle kemikleşmesine neden oldukları düşmanlık üzerine dağılması, en genç ferdinin kayıplara karışan ağabeyini bulması ve aile sırlarının yavaş yavaş ortaya dökülüşünü anlatır. Coppola'nın "ikinci kariyerinin ikinci filmi" olarak nitelediği siyah beyaz film, dönüşlerin anlatıldığı renkli bölümler, dans, bale... ile harmanlanmış, değişik, duygusal, çok güzel film, sırların aydınlandığı finalde, bir sürprizle sona erer. Carmen Maura'nın oynadığı sanat eleştirmeni Alone karakteri ile, "abla"nın aklı, sanat nedir, -piyasa konusu, duygusal hesaplar olmasa- eleştirmen, eleştirmenin kriterleri nedir, sorularına bir kez daha takılır.

2009 Polonya Almanya yapımı Domuzcuklar: Yönetmen Robert Glinski, oyuncular, Filip Garbacz, Daniel Furmanik, Bogdan Koca, Katarzyna Pyszynska, Dorota Wierzbicka... Polonya'nın Almanya sınırında, kendileri gibi kıt kanaat yaşayan kasaba halkından, antrenör baba ile hemşire annenin oğlu Tomek, -en yakın arkadaşı Almanlara seks hizmeti verirken- Astronomiye meraklı ve çalışkan bir öğrencidir. Kameralı teleskop için para toplamaya çalışırken, bir gün, ablasının, defterini aldığını söylediği arkadaşını görmek üzere Zodiac diskoya gider. Orada rastladığı Marta'ya aşık olur, onun yüksek bedel gerektiren, bitmeyen taleplerini karşılamaya çalışırken paraya artan ihtiyacını fark eden kişilerin yönlendirmesiyle seks pazarına kayar.

"Abla"yı, doğal gelişim içinde anlatılan olaylar arasında en çok şaşırtan, ablasının Tomek'e, "...hırsızlık mı, uyuşturucu mu, neyse... senin bir şeyler çevirdiğini biliyorum, paraya ihtiyacım var, bana da bir iş ayarlasan..." talebidir. Sadık festival izleyicisi arkadaşına sorar, "değer yargılarının, sadece bir kuşak sonra, böyle birdenbire, tamamen değişmiş olması tuhaf değil mi?" der, "...hiç değilse iki-üç kuşak sürmesi gerekmez miydi?"

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..