Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '18

 
Kategori
Sinema
 

12. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması 7. ve Son Günü "Abla" Üç Film Daha Görür: Komşum Katilim...

12. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması 7. ve Son Günü "Abla" Üç Film Daha Görür: Komşum Katilim...
 

Komşum, Katilim; film afişi


2009 Almanya yapımı Acının Hayaleti: Yönetmen Matthias Emcke, oyuncular Til Schweiger, Jana Pallaske, Stipe Erceg, Luna Schweiger, Julia Brendler... Avrupa kültürlerini buluşturan festivalde, diğer insanların nasıl yaşadığına, değer yargılarına dair bir örnek de Alman Sineması'ndan: Babasıyla hesabını kapatamamış, sorumluluklarından kaçan, yaşamını yarım işler yarım ilişkilerle yürüten bisikletçi, ölümcül bir trafik kazasından bir bacağından vazgeçerek kurtulur. Arada, çevresindekilere anlattığı, işinden olmasına da neden olan hayâl gücü ürünü çok eğlenceli hikâyeler onun bir yazı ustası olduğunu gösterse de, geri dönen bir girişim yüzünden yazmayı bırakmıştır. Festivalde 16 film izlemişliğine gıpta ettiği arkadaşına "abla", filmle ilgili saptamasını şöyle aktarır: "Bizde olsa..." der, "...ne yapıp edip bisikletçiyi yazmaya ikna eder, hatta zorlardık; demek ki onlar, bu gibi durumlarda, ilgilinin, -bir yerde yalnızlığının da nedeni - seçim/özgürlük/kendilik sınırına gelip dayandıklarında dönüp gidiyorlar... Adam belki de, ıvır zıvır işler yerine, yalnızca yazarak yaşamını kazanabilecek..." Gerçek bir öyküyü anlatan film, izleyicinin sonda fotoğraflarını gördüğü bisikletçiye adanmış.

 "Abla"nın bir yıl önce, 11. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması İnsan Hakları bölümünde izlediği, Roger Spottiswoode'un yönettiği Şeytanla El Sıkışmak'ta, 1993'te Birleşmiş Milletler görevlisi olarak Ruanda'ya gönderilen Kanada'lı General Romeo Dallaire'in, kimliği belirsiz bir grubun başkanın uçağını düşürmesiyle Tutsi'leri öldürmeye başlayan Hutu'ların uzun zamandır planladıkları, 500.000 kişiyi öldürdükleri kıyıma tanık oluşu anlatılır. Asilerle anlaşmaya çalışan ama sonuç alamayan Dallaire'in, BM Genel Sekreteri Bhutros Gali ile yaptığı ve sorumluluk alarak çekilme önerisini reddettiği telefon konuşması 32.000 kişinin yaşamını kurtarmıştır.

"Abla"nın 12. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması İnsan Hakları bölümünde izlediği, 2009 ABD Fransa yapımı Komşum, Katilim, Ruanda'da Hutu'ların, 1994'te 100 günde, Tutsi azınlığın 3/4'ünü, el yapımı silahlar, machete denen palalarla öldürdükleri kıyım sonrası tutuklanan 100 bin kişinin 1/5'inin, suçunu itiraf etmesi üzerine ceza indirimi almaları ya da salıverilmeleri; kıydıkları komşularının hayatta kalanlarıyla bir arada yaşamaları, "yeni Ruanda'yı, öldürme kültüründen arındırarak inşa etmenin yollarını aramaları" fikri üzerine kurulan açık halk mahkemeleri Gacaca yargılamalarını, kurban ve katillerin tanıklığıyla anlatan -akıl almaz, katlanılması zor ağırlıkta- belgesel bir film. "Abla"nın aklında o yıllardan kalmış bir haber; bir kadın kucağındaki çocuğunun alınıp, palayla ikiye bölünüşünü sessizce izler, çünkü diğer çocukları, altında durduğu ağaçta saklanmaktadır!

15 yıl sonra kadınlar, tarlaları eker, hayvanları güder, bebekleri emzirir, ermiş sabrı ve sükûnetiyle anlatırlar: "Beni çocuklarımdan önce kesmesini istedim... çocuğumu sırtımdan söküşünü halâ hissediyorum, onu önüme koydu, başını tokmakla... Nasıl bir arada yaşayacağız, aynı şeyleri yeniden yapmayacaklarına nasıl inanacağız..." Aralarından birinin "...kimse bu kıyımda pasif kalmadı..." dediği katiller tekrarlarlar: "Evet, ben de oradaydım, ama, onun çocuğunu öldüren ben değilim!" Sokaktan kanın dere gibi akışına tanıklık etmiş, onlarca aile ferdinin ölümünü görmüş kadınlar, katilleriyle aynı çatı altında bir araya gelir, yoksul tahta sıralarda, diğerini, "abla"nın yüzyılın en önemli manevî davranışının bu olduğunu düşündüğü affetmeye çalışırlar. Yönetmen Anne Aghion. Çok güzel müzik. Florida Uwera, Jos Gansemanns, Cécile Kayirebwa.
 
2009 İsveç yapımı Bir Kız: Yönetmen Fredrik Edfeldt, oyuncular Blanca Engström, Shanti Rooney, Annika Hallin, Tova Magnusson Norling, Leif Andrée, la Langhammar... Anne-babası ve ağabeyi, AIDS'le ilgili gönüllü bir çalışma programına katılarak Afrika'ya giderken geride kalan 9.5 yaşındaki kız, teyzesini de ufak bir manevrayla başından atar, özgür bir yaz yaşar: Bereket karşılaştığı herkes iyiniyetlidir de film, taşıdığı dehşetli olaylar potansiyeline karşın, anne babanın dönüşlerinde, yaşadıklarıyla olgunlaşan küçük kızla sevgiyle kucaklaştıkları bir sonla biter.

Festivali 5. gününde yakalayan ve Zeki Demirkubuz filmleri de hesaba katılırsa topu topu 12 film izleyebilen "abla" bir yıldız listesi yapmaz, buna yüzü tutmaz. 

 

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..