Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

13 Haziran Çarşamba

13 Haziran Çarşamba
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplanan ve 2 saat 45 dakika süren 'Güvenlik Zirvesi'nden kararlılık, uyum ve demokrasi mesajı çıktı. Zirveye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, İçişleri Bakanı Osman Güneş, Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner katıldı.


Toplantı sonrası yayınlanan açıklamada hükümetle asker arasındaki tam uyumun altı çizilirken terörle mücadele çalışmalarında hükümetle Türk Silahlı Kuvvetleri arasında eşgüdüm olduğuna dikkat çekildi.


Ancak bugünkü gazetelerin manşetlerinde ağırlıkla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeni açılan Ak Parti Genel merkezini gazetecilere gezdirirken yaptığı açıklamalar yeraldı.


Sınır ötesi operasyon konusunda, yurt içinde sayısı daha çok olan teröristlerin işi bitirildi mi ki, şeklinde bir soru ortaya atan başbakanın harekata sıcak bakmadığı not edildi. Bu arada bazı emekli paşaların kanal kanal dolaşarak hükümete yönelik eleştirilerinden de rahatsız olduğunu dile getiren Erdoğan, bu güne kadar terörle mücadele konusunda askere ne istediyse verildiğine de dikkat çekti.


Cenaze törenlerinde hükümet aleyhinde atılan sloganların da en azından insani boyutta bir saygısızlık olduğuna değinen başbakanın bu açıklamaları bazı gazeteler tarafından halka karşı bir tavır olarak yansıtıldı.


Toplantı sonunda zirveden uyum ve birlik açıklaması yapılmış olmasına rağmen gazete manşetleri Erdoğan’ın daha önceki beyanatına ayrılınca bu konu biraz unutulmuş veya unutturulmuş gibi oldu. Sanki bu mesajın halka iletilmesi istenmeden de olsa engellenmiş gibiydi.


SİNİR ÖTESİ (Akşam). Sınır ötesi operasyon tartışması sinir savaşına dönüştü. Asker yetki için bastırırken başbakan dün akşamki terör zirvesine saatler kala çok sert çıkış yaptı.


SINIR ÖTESİNE KARŞI ÇIKTI (Cumhuriyet). Bugüne kadar askerden talep bekleyen Erdoğan şimdi de içerideki teröristler bitti de Kuzey Irak’a mı sıra geldi dedi.


BAŞBAKAN YARAYA TUZ BASTI (Güneş). Şehit cenazelerinde iktidara gösterilen tepkilere çok kızan Erdoğan dün acılı insanları görevlendirilmiş terbiyesizler diye suçladı.


ÖNCE BURAYI TEMİZLEYELİM (Hürriyet). Başbakan Erdoğan Kuzey Irak’ta 500 Türkiye’de beş bin terörist var. Türkiye’deki mücadele bitti mi ki Irak’ı düşünüyoruz, diyerek operasyon için kapıları kapattı.


ÖNCE İÇERİYİ TEMİZLEYELİM (Milliyet). Başbakan sınır ötesi harekatı doğru bulmadığını Türkiye’deki beş bin teröristle mücadele bitti mi ki, Kuzey Irak’taki 500 kişiyle uğraşma safahatine gelinecek sözleriyle açıkladı.


ERDOĞAN İSTEMİYOR (Posta). Başbakan Erdoğan dün terör zirvesi öncesi Kuzey Irak’a operasyon konusunda askerle aynı fikirde olmadığını otaya koydu. Erdoğan kuzey Irak’ta 500 Türkiye’de dağlarda 5 bin terörist olduğu söyleniyor. Türkiye’dekilerle mücadele bitti mi Irak’taki 500 kişiyle uğraşma aşamasına geçilecek, dedi.


ERDOĞAN BOMBALADI (Radikal). Başbakan Kuzey Irak konusunda askerle zıt fikirde… Türkiye’deki 5 bin teröristle mücadele bitti mi ki Kuzey Irak’taki 500 taneyle uğraşalım?


SINIR ÖTESİ SON ÇARE (Sabah). Başbakan Erdoğan Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon en son düşünülecek iştir. Yurt içi operasyonlara öncelik verilmeli.


ÖNCE SINIR İÇİ (Star). Başbakan Erdoğan Türkiye’deki teröristle mücadele bitmedi ki Kuzey Irak’taki teröristle uğraşalım. Operasyon davul zurnayla yapılmaz, dedi.


ERDOĞAN İSYANI (Takvim). Şehit cenazelerinde katil iktidar sloganı atanları terbiyesizlikle suçlayan başbakan bunun bir faturası olmalı dedi, soruşturma açıldı.


TERÖRLE MÜCADELE İÇİN NE İSTENDİYSE VERDİK (Türkiye). Başbakan Erdoğan, Terörle mücadele Yüksek Kurulu’nda bizden ne istendiyse verildi, dedi.


HERKESE ÇATTI (Vatan). Erdoğan Genelkurmay’ın sınır ötesi operasyon istemine şehit cenazelerindeki protestolara ve emekli generallerin TV’lerde hükümete yönelik eleştirilerine sert tepki gösterdi.


ASKER NE İSTEDİYSE VERDİK (Yeni Şafak). Başbakan Erdoğan askerin tüm ihtiyaçlarının karşılandığını. Yine olursa yine karşılanacağını belirterek, bunun aksi mümkün mü diye sordu.


DEVLETİN ZİRVESİNDEN ORTAK SES TERÖRLE MÜCADELEDE UYUM İÇİNDEYİZ (Zaman). “Her zaman olduğu gibi terörle mücadele demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde, ancak büyük bir kararlılıkla ve tüm ilgili kurumlarımızın ortak katkısı ve işbirliği ile sürdürülecektir.”


*****


Başbakanın açıklamasında geçen yurt içi ve sınır ötesindeki terörist sayısıyla ilgili olarak Cumhuriyet’te şöyle bir haber vardı:


RAPORLAR YALANLIYOR (Cumhuriyet). Erdoğan’ın 500 terörist var diyerek küçümsediği Kuzey Irak’ta 3800 örgüt üyesi var.


*****

Bugün gazetesinin manşetinde şok bir iddia yer aldı:


DARBECİ LİDER (Bugün). İstihbaratçı Orakoğlu’ndan şok iddia. Bir parti lideri 6 ay önce bana hükümetin düşürüleceğini, kendisinin de başbakan olacağını söyledi.


*****


İktidara gelme şansı olmayan küçük partilerin vaatleri gerçekleşmesi mümkün olmayacak hayallerle de dolu olabiliyor. Şu sıralarda en ilginç vaatler Genç Parti genel başkanı Cem Uzan’dan geliyor.


CEM UZAN’DAN VAATLERİ İÇİN NAMUS SÖZÜ (Tercüman). GP lideri 1 liraya mazot, sınavsız üniversite sözümün arkasına ismimi, şerefimi koydum, dedi.


*****


Günün politika dışındaki tek manşeti şöyle:

TELE-RÜŞVETE 24 YIL HAPİS (Yeni Şafak). Gümrükteki rüşvet pazarlığını telefonla yapan kaçakçı çetesi dinlemeye takılınca çete yakayı ele verdi. Savcı çete üyelerine 24 yıl hapis istedi.

Yarın yeniden birlikte olabilmeyi ümit ederek…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..