Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '11

 
Kategori
İnançlar
 

13 rakamı neden uğursuz kabul edilir?

13 rakamı neden uğursuz kabul edilir?
 

13 rakamı neden uğursuz kabul edilir?


13 rakamının uğursuzluğu inancı dünyada belki en yaygın inançlardan birisidir. Öncelikle belirtmeliyimki dinimizde uğursuzluk diye bir tabir yoktur. Peygamber efendimiz bir hadisi şerifinde “Uğursuzluk diye bir şey yoktur, güzel söz vardır” buyurmuştur. Ama ben ilginç bir konu olması hasebiyle 13 rakamının neden uğursuz olduğunu klavyem izin verdiğince anlatmak istedim.


Yazının başında da belirttiğim gibi 13 sayısının uğursuzluğu çok yaygın bir inançtır. Bazı ülkelerde 13 numaralı uçak koltuğu yoktur. Apartmanlara 13. kat adı verilmez varsa da insanlar o katlarda oturmaz istemez. Bu ve bunun gibi davranışlar 13 rakamının uğursuz olduğu inanışı yüzünden sık görülür.


Bu inancın kökü çok derinlere dayanmaktadır. Mitolojik tanrıların yaşadığı inanılan çağlarda İskandinavya mitolojisinde ışık ve güzellik tanrıçası olan Balger bir yemek tertip eder. Bu ziyafete 12 kişi davet edilir. Fakat yalanların ve hilelerin tanrısı Loki, davetli olmadığı halde ziyafete katılarak 13. kişi olmak ister. Çıkan tartışmada Loki diğer tanrılarında çok sevdiği Balger’i öldürür.


Bu inanış İskandinavya’dan Avrupa’nın güneyine yayılır. Hristiyan din adamları ise bu inanışı Hz İsa olayına uyarlar.


Hristiyan uyarlamasında Balger’in yerini Hz İsa, Loki’nin yerinide hain Judas alır. Bu yemekten 24 saat sonra ise Hz İsa çarmıha gerilerek öldürülür.


Bundan dolayı Hristiyanlar 13 rakamını kendilerine uğursuzluk olarak almışlar ve buna inanmışlardır. Günlük yaşamlarında da 13 ile ilgili hemen hemen herşeyi uğurusuzluk diye nitelemişler ve korkmuşlardır.
 

 
Toplam blog
: 352
: 3094
Kayıt tarihi
: 02.08.08
 
 

1989’da Aksaray’ın Eskil ilçesinde doğdu. İlköğretimini 2004 yılında Eskil Cumhuriyet İlköğretimi..