Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

13 Şubat Salı

13 Şubat Salı
 

Bugünkü gazete manşetlerinde yine değişik haberler var. Böyle olunca, Basın'ın gündemindeki farklı konuları bir araya getirmek, yazarken bana daha çok zevk veriyor. Umarım okuyanlar da aynı şekilde bir haberin farklı versiyonlarını tekrarlamaktansa, her gazeteden ayrı bir haber almanın tadını çıkarırlar.

BU POLİS ŞEFİ DOKUNULMAZ MI? (Akşam)

Emniyet, Hrant cinayetinin ipuçlarını ele geçirip tatmin edici bir sonuca varamadı. Bu yüzden de olayı hiçbirimiz gündemden çıkaramadık. Bugün iki gazetemiz manşetini yine bu konuya ayırmış.

Akşam gazetesi, Yasin Hayal'in avukatına dayanarak geçtiğimiz günlerde verdiği haberin hâlâ arkasında. Israrla Trabzon Terörle Mücadele Şube müdürünün neden hala görevde tutulduğunu soruyor.

Haber gazetede ilk çıktığı gün, böyle bir iddianın dayanaksız olmasının kötü sonuçlar doğurabileceğini, gazeteye okuyucu kazandırsa bile, toplumda güvenlik güçlerini yıpratacak yaralar açabileceğini söylemiştim. Sonunda da bu iddianın bir "hayal" olmamasını dilemiştim.

İddianın gerçek olmasını elbette gönlüm hâlâ istemiyor. Ama gerçekse de gizlenmesini, saklanmasını, hasıraltı edilmesine hiç razı değlim.

TUNCEL KONUŞMADAN DÜĞÜM ÇÖZÜLMEYECEK (Radikal)

Aslında artık bu konuyu yazmak da okumak da kabak tadı verdi diye düşünenler belki vardır. Acaba güvenlik güçleri de aynı şekilde millet bıksa da artık şu iş unutulsa diye mi düşünüyorlar, merak ediyorum.

Soruşturma bir sonlansa ve dense ki olayın sırrı şudur, biz de elbette unutacağız. Fakat üçüncü adımda olay tıkandı. Ogün Samast'ı yönlendiren Yasin Hayal, bu işi Erhan Tuncel'in organize ettiğini söylüyor. Tuncel konuşmadan bu düğmün çözülmesi elbette mümkün değil. Ama Erhan Tuncel ne konuşuyor, ne konuşturuluyor.

SARIGÜL KORKUSU (Bugün)

Şişli'nin popüler belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Baykal'a karşı genel başkanlık yarışına girince, partinin gazabına uğramıştı biliyorsunuz. CHP çareyi Sarıgül'ü partiden ihraç etmekte bulmuş, o da ihraç kararını iptal ettirmişti.

Yargıtay, 4. Hukuk Dairesi, Sarıgül'ün CHP'den ihracını iptal eden Ankara 24. Asliye hukuk Mahkemesi'nin kararını bozdu. Yerel mahkeme karırında direnirse son sözü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyleyecek. Bu süreçte Sarıgül'ün ihraç kararı yürürlükte olacak.

Fakat CHP buna pek sevinmedi. Çünkü parti dışında Mustafa Sarıgül'ün nasıl bir strateji izleyeceği, CHP'ye ne tür bir zarar vereceği belirsiz. Bir süredir konuşulan ve bir türlü somutlaşamayan Solda Birlik oluşumunun başına acaba Mustafa Sarıgül geçer mi endişesi, CHP'yi rahatsız ediyor.

İĞRENÇ ANLAŞMA (Vatan)

Geçtiğimiz günlerde Fransa'da, ardından Belçika'da PKK'ya yönelik bazı operasyonlarda, örgütün kasası olarak bilinen bazı kişilerin yakalandığını duyup sevinmiştik. Vatan gazetesinin haberine göre boşuna sevinmişiz. Meğer yakalananlar Fransız istihbaratına da bilgi veren muhbirlermiş...

Fransız istihbarat örgütü DST, Fransa'da olay çıkarmamaları karşılığında PKK'nın yaptıklarına göz yumuyor, kendi bilgileri dahilinde uyuşturucudan elde edilen gelirler de dahil, topladıkları paraları biliyor, ayda bir aktardıkları bilginin bedeli olarak haberdar oldukları hiçbir faaliyetine karışmıyormuş.

PKK'nın avukatı, müvekkillerim bugüne kadar Fransa'ya hizmet etti, şimdi neden suçlu oldular anlamıyorum, demiş..

SIRA EROİN BARONUNDA (Hürriyet)

Geçtiğimiz günlerde Kapıkule, Cumhuriyet tarihinin en yüklü eroin kaçakçılığına sahne olmuştu. Hollanda'ya pizza taşıyan bir TIR'da 565 kilo eroin ele geçirilmiş, önceki gün de bir TIR'ın dorsesindeki tabutlarda 202 kilo eroin bulunmuştu.

Bu kadar yüklü bir işin patronu kimdi? Sorulan soru bu... Ancak cevap için tahminlerin ötesinde bir şey yok şimdilik. O zaman da söylendiği gibi, bu işi PKK'nın organize ettiğine ait şüpheler var. Geçtiğimiz günlerde Fransa'daki PKK baskınlarında ele geçen milyonlarca Euronun uyuşturucudan elde edilmiş olabileceği düşüncesi, bu şüpheleri doğrular gibi.

Ancak bir önceki haberde belirtildiği gibi, Fransa'da ortaya çıkan bu çirkin anlaşma, Türkiye'nin lehine oluşacak bir oluşuma yine izin verilmeyeceği endişesini de beraberinde getiriyor.

PKK BAĞDAT'A PARALI ASKER (Sabah)

Sabah gazetesinin haberine göre PKK'dan ayrılan bazı teröristler, Irak'ta 400 dolar maaşla paralı askerlik yapıyorlar. Peşmergeler'le birlikte Bağdat'ın güvenliğinin sağlanması konusunda görev alan kaçak teröristlerin sayısının 500 kadar oldğu tahmin ediliyor.

PKK ise örgütten kaçan bu teröristleri Bağdat'ın en tehlikeli bölgelerinde görevlendirdiklerini, orduya katılmayanların da Türkiye'yi gönderildiğini söyleyerek farklı şekilde korkutup önlem almaya çalışıyor.

TÜRKİYEDEN PETROL MİSİLLEMESİ (Cumhuriyet)

Kıbrıs Rum kesiminin Mısır ve Lübnan'la Akdeniz'de petrol arama anlaşması yapmasıyla başlayan kriz yeni bir boyut kazandı. Türkiye'nin engelleme çalışmalarında şimdiye kadar somut bir netice alınamazken, Rumlar 15 şubattan itibaren ihale sürecini başlatmayı planlıyorlar.

Türkiye bunun üzerine farklı bir yöntemle karşı atağa geçmeye hazırlanıyor. Rumlar'a misilleme olarak Türkye Petrolleri Anonim Ortaklığı, 2007 stratejisini Ege ve Akdeniz üzerine kurdu.

İlk aşamada Akdeniz'in sığ sularında 12 millik bir alanı kapsayacak şekilde arama yapacak olan TPAO, daha sonra Kıbrıs'ın batısıyla Mısır arasında kalan bölgede ve Antalya açıklarındaki derin sularda aramalara devam edecek. Aynı kapsamda Gökçeada açıklarında da arama çalışması yapılması planlanıyor.

Bu durum Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimiyle, dolayısıyla AB ile ilişkilerini nasıl etkileyecek, zaman içinde bunu daha iyi görebileceğiz.

PETROLDE VETO YİYEN MADDE MADENDE BİR YILDIR UYGULANIYOR (Zaman)

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ulusal güvenlek gerekçesiyle veto ettiği yeni petrol yasasının tartışmalı maddeleri mecliste tekrar görüşülecek.

Devlet payının % 50'sinin petrolün çıkarıldığı ilin özel idaresine aktarılması ve yabancı paylarının artırılması, üniter yapının bozulmasına ve petrolde yabancı ülkelerin belirleyici haline gelmesine sebep olacağı gerekçesiyle cumhurbaşkanı tarafından veto edilen petrol yasasındaki bu maddenin bir benzerinin maden yasasında bir süredir uygulandığına dikkat çekildi.

Bakan, yasayı yeterince anlatamadıklarını, ileriye dönük Türkiye'nin menfaatlerine uygun bir yasa yapmaya çalıştıklarını, cumhurbaşkanına bu konuda gereken bilgilerin verileceğini söyledi.

İSRAİLLİ KOMANDOLARA BOLU'DA KAR EĞİTİMİ (Milli Gazete)

Ortadoğu'ya kar yağıyor da bizim haberimiz mi yok, diye soran Milli Gazete, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Türkiye'yi ziyareti öncesi bir tarihte, İsrail komandolarının kar eğitimi görmesini şaşırtıcı bulduğunu dile getiriyor.

Geçtiğimiz yıl ülkemizi ziyaret eden İsrail Genel Kurmay Başkanı Dan Halutz, dönemin genel kurmay başkanı Hilmi Özkök'ten İsrailli komandoların Bolu'da ağır kış şartlarına göre eğitilmesini talep etmişti.

İsrailli komandolar, üstün hizmet ve feragat madalyası bulunan Bolu 2. Komando Tugay komutanlığı tarafından eğitilecek.

KANLI BAŞLANGIÇ (Posta)

İlk ve orta dereceli okullarda ikinci dönem eğitime dün başlandı. Ancak İskenderun'da tatsız bir olay cereyan etti. İki öğrenci kendilerini disiplin kuruluna veren ve okuldan uzaklaştırmalarına neden olan ingilizce öğretmenlerini, öğle yemeği için dışarı çıktığı sırada takip edip mafya usulü ayaklarından vurdular.

Yaşları henüz 15-16 olan öğrenciler, disiplinsiz davranışları sebebiyle okul disiplin kurulundan uzaklaştırma cezası aldılar. Okulların açıldığı gün cezaları nedeniyle derse giremeyen öğrenciler, böyle bir eylem düzenlediler.

Bir eğitim yuvasında olmaması gereken bu tür davranışların Türkiye genelindeki asayiş olaylarıyla beraber artması, gençlerin geleceği ve eğitim hayatımız açısından endişeler doğuruyor.

Sömestr tatili başlamadan önceki son bir ayda Türkiye'de okullarda meydana gelen şiddet sayısı 698. Bu şiddet olaylarına katılan öğrenci sayısı da 675.

İnsanların kendi yaptıkları hataları görmezden gelip gücüne güvenerek başkalarının hatalarını en ağır şekilde kendi bildikleri şekilde cezalandırmaya kalkışmaları, adalete olan güvensizliğin bir sonucu olduğu kadar, kendi yaptıklarını bilinçli şekilde değerlendirmeden hatayı hep başkalarında aramaya yönelik saldırgan bir anlayışa sahip olmalarından da kaynaklanıyor.

ERDOĞAN'IN ŞANSSIZLIĞI (Gözcü)

Trabzon'da yerel bir televizyonda canlı yayına katılan başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aydınlık Türkiye'den bahsederken elektriklerin kesilmesi sonucu karanlıkta kaldı.

Erdoğan'ın Türkiye'yi karanlıktan aydınlığa nasıl çıkaracaklarını anlatırken meydana gelen bu aksi tesadüf, uzun süre elektriklerin gelmemesi üzerine bir krize dönüştü ve başbakan progamı terkedip gitti.

FİŞ MAFİŞ (Güneş)

Katma Değer Vergisi'nin yerleştirilebilmesi için, vatandaşı bir nevi gönüllü kontrol göreviyle fiş toplamaya zorlayan ve bunun karşılığında ona küçük de olsa bir ek gelir temin eden fiş toplama işi, Maliye Bakanlığı'nın önümüzdeki dönem vergi iadesi için fiş toplamaya gerek yok açıklamasıyla, büyük bir gerileme gösterdi.

Zorunlu olarak yapması gereken şeyleri yapmaktan bile uzak duran, kuralları gerçekten çiğnenmek için konulmuş kabul eden Türk insanının, kendisine hiçbir faydası olmayacak bir iş için uğraşması zaten düşünülemezdi.

Yetkililer şimdi bunun önüne fiş almayana ceza keserek geçmeye çalışıyorlar ama, böyle bir uygulama da vatandaşla devlet görevlisi arasında tatsızlık çıkarmaktan başka bir işe yaramaz.

Öte yandan fiş kesmek esnaf için de hem zor hem de gereken faydayı sağlayacak durumda değil. Yıl sonu zaten çoğu esnaf açığını kapatabilmek için fiş fatura kesmeye gönüllü hale geliyor.

Bu konuda yapılması gereken, imalattan malların kesin olarak faturalı çıkışını sağlamak, esnafı, tüccarı ve hatta vatandaşı, bütün gelir ve giderlerini belgelemek kaydıyla vergi mükellefi yapmaktır.

PİYER LOTİ'Yİ SİLELİM TEKLİFİ (Milliyet)

Eyüp'te Haliçe hakim bir tepe üzerinde bulunan Piyer Loti, İstanbullular'ın ve hatta İstanbul'a ziyarete gelenlerin yakından bildiği güzel bir yerdir.

Türk dostu olarak tanınan Fransız yazar Piyer Loti'nin adının buradan silinmesine neden gerek görüldüğü bilinmiyor. Eyüp Belediyesi buraya Eyüp Sultan tepesi denmesi için Büyükşehir yönetimine bir teklif sundu.

CHP'li belediye meclisi üyelerinin karşı çıkmasına rağmen geçirilen teklifin karara bağlanabilmesi, Büyükşehir belediyesinin elinde bulunuyor.

GÜMRÜK YALANI (Star)

Star gazetesi, Dış Ticaret açığı ile ilgili Eser Karakaş'ın bir yazısının ana fikrini manşete taşımış. Habere göre Türkiye'nin dış ticaret açığının % 75'inin kaynağı 6 ülke. Bu ülkelerden Rusya ve Çin listenin ilk iki sırasını oluşturuyor.

Bu altı ülke arasında tek Avrupa Birliği üyesi ise Almanya. Diğer üç ülke de İran, Güney Kore ve İsviçre.

Türkiye'nin geçen yılki dış ticaret açığı 51, 8 milyar dolar. Almanya'nın buradaki payı ise sadece 4, 8 milyar dolar.

ÖZÜRLÜ DRAM (Takvim)

Babalık duygusu ve sorumluluğu, 8 yıl önce eşinden boşanan, biri 10 yaşında diğeri de 17 yaşında ve spastik engelli iki oğluylu başbaşa kalan, bütün bunlar yetmezmiş gibi bir sene kadar önce de ayakları tutmaz hale gelen bir vatandaşı perişan etti.

Bir süredir ölüm telaşına kapılarak bensiz çocuklarım ne yapar diye düşünen talihsiz baba, psikolojisi çöküp, yaşama umudunu da yitirince, çocuklarını vurup intihar etti.

Ortağının yardımıyla işe gidip gelen Halil Düzgün'ün zili cevap vermeyince polis kapıyı kırıp içeri girdi. Manzara dehşet vericiydi. Kendisini tanıyanlar gözyaşlarını tutamadılar.

ÇOCUKLAR TEHLİKEDE (Yeni Asya)

Devlet Bakanı Nimet çubukçu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu genel müdürlüğüne tedbir kararıyla gelen cinsel istismara uğramış, çeşitli şekillerde incinmiş, madde bağımlısı haline gelmiş ve kanunlarla ihtilâflı olan çocukların sayısında gün geçtikçe artış olduğunu bildirdi.

Çubukçu, sosyal ve ekonomik değişimlerin, yoğun iç göç ve aile değerlerindeki çözülmelerin, toplumu, özellikle de çocukları olumsuz yönde etkiledeğini söyledi.

Kurum bakımına alınmadan önce, hırsızlık, madde bağımlılığı, kaçma, intihar ve benzeri olumsuz davranışları olan çocukların, tedavi sürecindeyken bu olumsuzluklarına devam ettiklerine dikkat çekti.

Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla....

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..