Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '12

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

13. Uluslararası Antalya Piyano Festivali Mezopotamya Senfonisi’yle başladı

13. Uluslararası Antalya Piyano Festivali Mezopotamya Senfonisi’yle başladı
 

13.Uluslararası Antalya Piyano Festivali: Fazıl Say, Gürer Aykal ve BİFO


Ülkece kıvanç duyduğumuz bir festival daha başladı.

Sanat yönetmenliğini Fazıl Say’ın yaptığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen uluslararası piyano festivalinin 13.sü yine gururlandırıcı bir konserle başladı; Besteci-Piyanist Fazıl Say’ın Mezopotamya Senfonisi’ydi sözünü ettiğim!

Mahler senfonileri gibi büyük bir yapıtı, ilginç çalgılara solistlikler vererek daha da ilginç hale getirmiş değerli sanatçımız. Örneğin teremin, bas flüt ve bas blokflüt var.  İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın siparişi üzerine, ilk kez İstanbul Müzik Festivali’nde  bu yıl haziran ayında seslendirilen Mezopotamya Senfonisi, bölüm başlıklarıyla da farklı bir yaratı. 130 kişilik bir orkestra için yazılmış olan senfoni, yaklaşık bir saat sürüyor.

Festivalin açılış konserinde; ülkemizin değerli müzik topluluğu Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı, müzik dünyamızdan dev bir isim, Gürer Aykal yönetti. Orkestra konserin ilk bölümünde Fazıl Say’a eşlik etti. Say, P.İ. Çaykovski 1. Piyano Konçertosu’nu seslendirdi.  İkinci bölümde, Fazıl Say’ın Mezopotamya Senfonisi’ni seslendirdi BİFO.  Senfonide iki başarılı sanatçımız; Bülent Evcil Bas flüt, Çağatay Akyol Bas blokflüt çalarken, Fazıl Say piyanosunun başındaydı. Alman müzisyen Carolina Eyck, Theremin adlı ilginç çalgısıyla çok beğenildi. CSO’nda arp sanatçısı olarak tanıdığımız Çağatay Akyol’u, bas blokflüt çalarken gördük!

Mezopotamya Senfonisi müzikal zenginliği ve niteliğiyle çok beğenildi Antalya da. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası da ‘bizim senfoniyi’ çok güzel çaldı. Senfoninin solistleri Carolina Eyck, Bülent Evcil, Çağatay Akyol ve Fazıl Say’la birlikte şef Gürer Aykal AKM’deki sanatseverlerce uzun süre ayakta alkışlandı. Sanıyorum teremin ve ifade ettiği tınıları uzun süre unutmayacak Antalyalı sanatseverler.

Dev senfoninin bölümleri

1- Ovada İki Çocuk

2- Dicle

3- Ölüm Kültürü Üzerine

4- Melodram

5- Güneş

6- Ay

7- Kurşun

8- Fırat

9- Savaş Üzerine

10- Mezopotamya Ağıtı

***

Festivalde bu yıl hem cazın hem de klasik müziğin dünya çapında çok önemli isim ve grupları yer almakta. Sanat yönetmeni Fazıl Say,  üç önemli caz solist/grubu; Buika, Brad Mehldau Trio ve Chick Corea Trio konuk edeceğimizi anımsatırken,  Özgür Aydın ve Midori, Gülsin Onay, Andreas Staier, Tzimon Barto, Anastasios Pappas’la birlikte Baltıklardan Gidon Kremer Trio ve Vladimir Spivakov’lu Moskova Vitüozleri’ni  Antalya’da sanatseverlerin karşısına çıkartacaklarını belirtti.

***

“Şehirde müzik var” sloganıyla başlayan festival nedeniyle kentin değişik noktalarına piyanolar yerleştirildi. Müzikseverler o piyanolarda müzik denemeleri yapabilecekler.

Yarın(18.11.2012 Pazar) festival kapsamında Genç Yetenekler Konseri var. AKM’de saat 14.30 daki konseri  sanat severler ücretsiz dinleyebilecekler.

 

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..