Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

14 Ağustos Salı

14 Ağustos Salı
 

Aslında hem önemli hem önemsiz bir haber bugünkü gazetelerin manşetinde yer alan… Abdullah Gül’ün aday oluşu…

Hiç de sürpriz olmayan, önceden belli olan bir isim. Ne var ki muhalefetin ve Baykal’ın olumlu bir politik strateji belirleyememesinden dolayı, hem boşu boşuna gerilim yaşadık, hem de sonuçta bir değişiklik olmadı.

İddialara göre Erdoğan Gül’ü aday göstermek istemiyordu ve geri adım atmak için çareler arıyordu. Eğer Baykal’ın niyeti gerçekten Gül’ün aday olmasını önlemek idiyse, buna yardımcı olacak hamleler yapması gerekirdi.

Baykal’sa tam tersine “ille de Gül” dedirtecek girişimlerde bulundu. Artık Erdoğan’ın başka ne alternatifi, ne de çaresi kalmıştı. Bu da bir taktik olabilir diye düşünmek istiyorum ama sanmıyorum.

Çünkü Baykal bir taraftan bu gerilim çemberini sıkıştırırken bir taraftan da seçim öncesi toplum mühendislerinin hayalini süsleyen CHP-MHP koalisyonunu hiç değilse muhalefette gerçekleştirebilseydi, sürpriz bir aday ortaya çıkararak Gül’e rakip yaratabilirdi.

Bu demokratik bir muhalefet açısından çok daha etkili olurdu. Belki Ak Parti’den bile oy alabilecek bir aday cumhurbaşkanlığı seçimine hem renk hem denge getirirdi.

Sayın Baykal, sadece ve sadece olumsuz cümleler kurmak, olumsuz hareketler yapmak üzerine bir muhalefet sergiliyor. Şimdi yine sığındığı en büyük koz, Meclis’e girmemek.

Oysa seçim öncesi bu eylemi yapan partiler bundan derslerini aldılar. CHP seçmeni Atatürk’ün partisi diye ille de CHP diyorsa, hep demokrasiye aykırı şeyler yapsın da istemiyor herhalde… Bu kadarı, bir kısım samimi demokrat CHP’lilere bile “yeter artık” dedirtebilir.

Ben Gül’ün adaylığının hayırlı olmasını, bunun üzerinden artık felaket senaryoları yazılarak ortamın daha da gerilmemesini istiyorum. Hele CHP’nin asker üzerinden siyaset yapmasını da hem yanlış, hem itici buluyorum.

AKP YİNE GÜL DEDİ (Akşam). Hükümet muhalefetle değil, parti içinde uzlaşmayı tercih etti. Çankaya bombası dünkü Bakanlar kurulu ve 2 saatlik MYK toplantısından sonra geldi. Ak Parti cumhurbaşkanlığı için Abdullah Gül’ü aday gösterecek.

AK PARTİ’NİN ADAYI GÜL (Bugün). Ak Parti Köşk adayını Abdullah Gül olarak belirledi. Başbakan Erdoğan kararı tek adayımız diyerek açıkladı.

NEO-BAYKAL (Bugün). CHP lideri Deniz Baykal ile Amerika’da neo-muhafazakârlar olarak bilinen şahinler grubu, Abdullah Gül’ün adaylığını engelleme girişiminde birleşti.

AKP’NİN GÜL ISRARI (Cumhuriyet). Uzlaşma lafları boş çıktı. Adaylığı gerilime sebep olan isim Köşk’e çıkarılıyor.

TÜRBAN KÖŞKE ÇIKIYOR (Güneş). Ak Parti MYK toplantısında Cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül’ün adaylığı belirlendi. Gül muhalefet partilerine destek turlarına çıkıyor.

AİLEME VE ÇEVREME DANIŞTIM ADAYIM (Hürriyet). AKP’nin dünkü MYK toplantısında Abdullah Gül, meydanlardan yükselen sesi dinledim, aileme ve çevreme danıştım, adayım diyerek cumhurbaşkanlığı adaylığını ilan etti.

VE ABDULLAH GÜL YENİDEN ADAY (Milliyet). Haftalardır devam eden Köşk belirsizliği dün son buldu. MYK toplantısına Gül’le birlikte gelen Erdoğan kararını şu sözlerle açıkladı. Tek adayımız vardır, o da Gül’dür.

BİR KEZ DAHA GÜL (Posta). AKP cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşma aramadı ve Abdullah Gül’ü bir kez daha aday gösterdi. Eşi türbanlı olduğu için bir önceki adaylığı sorun yaratan ve askerler tarafından istenmediği iddia edilen Gül, en geç 28 Ağustos’taki üçüncü turda cumhurbaşkanı seçilecek.

ZEHİR GİBİ (Posta). CHP lideri Baykal, Gül cumhurbaşkanı olursa, Türkiye dini kimliği ağır basan bir ülke haline kolayca dönüşür dedi.

GÜL RESMEN TEK ADAY (Radikal). Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı için birden çok isimle uzlaşma arayabilecekleri mesajına karşın, dün Bakanlar Kurulu ve AKP MYK toplantılarından sonra tek dayın Gül olmasına karar verildi.

AK PARTİ’NİN ADAYI GÜL (Sabah). Cumhurbaşkanlığı’na yeniden aday olan Gül, parti liderlerini ziyaret ederek uzlaşma arayacak.

MHP : KAOS İSTEMİYORUZ (Sabah). Muhalefet liderleriyle bugün görüşecek olan Abdullah Gül’e ilk randevuyu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli verdi.

YENİDEN GÜL (Star). Erdoğan MYK toplantısında nasip olursa adayımız Abdullah beydir, diyerek tartışmalara noktayı koydu. Cumhurbaşkanlığı için Gül’ün önü ikinci kez açıldı.

MECLİS TEK BAŞINA SEÇEMEZ (Star). Baykal, cumhurbaşkanını meclis tek başına seçemez, dedi. Demokrasi karşıtı yorumlar yine ön plana çıktı.

YENİDEN GÜL (Takvim). Ak Parti Çankaya için son noktayı koydu. Bakanlar kurulu ve MYK toplantılarının ardından Erdoğan adayımız Abdullah Gül’dür dedi.

KÖŞK ADAYI GÜL (Türkiye). Ak Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, bugün liderler turuna Bahçeli ile başlıyor.

TEK ADAY GÜL (Vatan). AKP bugün Meclis başkanlığı’na başvurup Gül’ü cumhurbaşkanı adayı gösterecek. Gül de iki bakanla muhalefetten destek isteyecek.

ABDULLAH GÜL HAYIRLI OLSUN (Yeni Şafak). Ak Parti cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül adında karar kıldı. Partiden başka aday çıkmayacak. MHP üçüncü turda seçilir, sıkıntı çıkmaz, dedi.

AK PARTİ’NİN KÖŞK ADAYI GÜL (Zaman). Ankara’da dün kritik saatler yaşandı. Önce Bakanlar Kurulu, ardından MYK toplandı. Sonuçta Abdullah Gül’ün adaylığı kesinleşti.

*****

Siyaset dışından iki haber var bugünkü manşetlerde… Biri İDO’ya ait Salih Reis gemisinin, açıkta demirlemiş duran bir yük gemisine çarpması.

48 kişinin yaralanmasına sebep olan kaza ile ilgili kesin bilgi yok. Fakat göz göre göre duran bir gemiye çarpmak, akıl alır gibi değil.

Dümen kilitlenmesi, cep telefonu etkisi, aşırı hız gibi bazı iddialar varsa da şu an kesin sonuç bilinemiyor.

HIZLI KAPTAN KAZASI (Akşam). Boğaz’da dehşet… Hız limitini 4 kat aşan deniz otobüsü duran gemiye çarptı. Şans eseri ölen yok. 48 yaralı var.

FACİADAN DÖNÜLDÜ (Bugün). Yenikapı’dan 449 yolcusuyla Avşa Adası’na hareket eden İDO feribotu Zeytinburnu açıklarında demirli Rus gemisine çarptı.

KAPTAN KOCA GEMİYİ GÖRMEDİ (Güneş). Bostancı-Avşa seferini yapan deniz otobüsü kaptanın hız merakı yüzünden yük gemisine çarptı. 48 kişi yaralandı.

SUÇLU CEP TELEFONLARI MI? (Hürriyet). 449 yolcusuyla Bostancı-Yenikapı-Avşa seferini yapan 42 metre boyundaki deniz otobüsü Salih Reis 4 Yenikapı açıklarında demirli Ukrayna kuru yük gemisine çarptı.

FACİAYA KIL PAYI (Posta). 449 yolcu taşıyan deniz otobüsü duran gemiye hızla çarpınca burnu tamamen parçalandı. 48 kişi yaralandı, faciadan dönüldü.

TATİL YOLUNDA DEHŞET (Radikal). Demir atmış gemiye çarpan deniz otobüsü faciadan döndü, 48 yaralı var.

DENİZDE DEHŞET (Sabah). Avşa’ya giden 449 yolculu deniz otobüsü açıkta demirli yük gemisine çarptı, 48 yolcu yaralandı.

CEP Mİ KİLİTLEDİ (Star). Dümeni kilitlenen deniz otobüsü kuru yük gemisine çarptı.

SALİH REİS UCUZ ATLATTI (Yeni Şafak). İstanbul’da yük gemisine çarpan 7, 5 milyon dolarlık deniz otobüsünün batmasına ramak kaldı. 48 kişi yaralandı.

*****

Diğer haber de bir cinayet davası. Konya’da meydana gelen feci olayda katil kurbanlarını göle götürüp kafasına çekiçle vurduktan sonra ayaklarına ağırlık bağlayıp suya atmış.

ÇEKİÇLİ CANAVAR (Akşam). Konya’da vahşet. İki kişinin katil zanlısı Halil A., göle götürdüğü kurbanlarını başına çekiçle vurup ayaklarına demir bağladıktan sonra suya atıp öldürmüş.

KONYA’DA ÇEKİÇLİ SERİ KATİL (Bugün). 300 bin YTL borç aldığı 2 yöneticiyi çekiçle öldürüp göle atan turizmci film gibi bir araştırmayla yakalandı.

ÇEKİÇLİ KATİLİ DURAN SAAT ELE VERDİ (Yeni Şafak). Konya’da 2 kişiyi öldürüp göle atan katili kredi kartıyla aldığı kurbanının duran saati ele verdi.

*****

Günün diğer manşetleri de şöyle :

EVSİZ HASTALARA ŞEFKAT ELİ (Bugün). Ak Partili Çelik hastane otoparkında çile çeken Feyzullah’ın dramından etkilendi. Sorunu kökten çözecek bir proje başlattı.

MALİ DİSİPLİN BOZULDU (Cumhuriyet). Deutsche Bank özel raporunda AKP hükümetinin seçim harcamalarına dikkat çekti.

İKİZLERİ SARHOŞ ŞOFÖR AYIRDI (Güneş). Kartal’da önceki gün iki kadına çarparak ölümüne sebep olan ve ileride bir park yerinde içki içerken yakalanan trafik canavarı, iki ailenin yüreğine ateş düşürdü. Ölenlerden Filiz koç’un tek yumurta ikizi iki gündür şokta…

SUYU YOK İÇMEYE KULE YAPTIRIYOR ANKARA’YA (Güneş). Susuzluktan kıvranan başkentte Keçiören Belediye Başkanı, Atakule’yi gölgede bırakacak Cumhuriyet kulesini dikmeye hazırlanıyor.

İKİ MISIRLI BANA KAFAYI TAKMIŞ (Hürriyet). Trabzon-Sivas maçının son dakikada bazı seyircilerin sahaya girip konuk takım oyuncularına saldırması nedeniyle tatil edilmesi büyük yankı uyandırdı. İsrailli golcü Balili benim kimseyle sorunum yok dedi.

YAĞMUR DUASI SIRASI PROTESTANLARDA (Hürriyet). Yurdun her tarafında yapılan yağmur duaları katolikleri de etkiledi. Katolikler İncil’deki yağmur duası ile âyin yaptılar. Şimdi sırada protestanlar var.

SON ANDA HAYAT (Posta). Yüzme bilmeyen 9 yaşındaki ikizler dalgalara kapıldı. Anne kızlarının çırpındığını görünce elbiseleriyle suya atladı. Ama o da yüzme bilmiyordu. Tesadüfen botla geçen cankurtaranlar anne ile ikizleri boğulmaktan kurtardı.

YANGIN MİRASI İTFAİYEYİ YAKTI (Takvim). Yaşlı bir kadın, 12 trilyonluk mirasını kendisini yangından kurtaran Fatih İtfaiyesi çalışanlarına bırakınca, ortalık karıştı.

DEVLET DEFİNE PEŞİNDE (Vatan). Emekli bir albay, Almanlar buraya 1914’te tonlarca altın gizledi deyince TOKİ sattığı araziyi geri aldı. Şimdi devlet Zeytinburnu’nda define arayacak.

TALABANİ VE BARZARİ PKK’YA KARŞI MUTABAKATI DESTEKLİYOR (Zaman). Irak Başbakanı Maliki’nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda imzaladığı belgeyi ilişkin tartışmalara Irak Dışişleri Bakanı açıklık getirdi ve Devlet Başkanı Talabani ile Kuzeydeki yönetimin lideri Barzani’nin mutabakat muhtırasına tam olarak desteklediğini söyledi.


Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..