Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '13

 
Kategori
Özel Günler
 

14 Mart Tıp Bayramımız ve Dünya Böbrek günümüz ......

14 Mart Tıp Bayramımız ve Dünya Böbrek günümüz ......
 

Bugün 14 Mart Türkiye'de Tıp Bayramı bütün sağlık çalışanlarımıza kutlu olsun. Biliyorum hepsi çok zor şartlarda görevlerini ifa ediyorlar ama onların varlığı bizim yaşamımız için büyük güvence. 14 mart Türkiye'de tıp alanında çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günü. Bugünkü yazımda da Türkiye'de Tıp Bayramının ne zaman ortaya çıktığı konusunda yaptığı araştırmaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

14 Mart 1827 de II Mahmut  zamanında Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisi ile ilk Cerrahhane, Şehzadebaşı'nda Tulumbaçıbaşı Konağında kurulmuş. İşte Türkiye'de modern Tıp eğitiminin başladığı  gün olarak kabul edilen 14 Mart Türkiye'de Tıp bayramı olarak kutlanıyor.

Tıp bayramının ilk kutlaması 1913 yılında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiş. O gün Tıbbiye 3.sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğinde Tıp öğrencileri işgalı protesto için toplanmış ve onlara ünlü doktorlar da destek vermiş. Böylece Tıp Bayramı Tükiye'de ilk olarak yurt savunması harekatı olarak başlamış.

1976 yılından bu yana sadece 14 mart günü değil, 14 martı kapsayan hafta Tıp Haftası olarak kutlanıyor.

Dünyada Tıp Günü farklı günlerde kutlanıyor. Örneğin A.B.D de genel anestezinin ilk kullanıldığı 30 Mart 1842 gününün anısına Tıp bayramı 30 Mart günü kutlanıyor.

Bugün ayrıca Dünya Böbrek günü. Dünyada böbrek sağlığına, hastalıklarına ve organ nakline dikkat çekmek amacı ile kutlanan Dünya Böbrek günü her yıl Mart ayının ikinci perşembe günü kutlanıyor.

İnsanlık için çok anlamlı iki günün aynı güne düşmesi güzel bir tesadüf. Ben de yazımı eskilerin bir özdeyişi ile bitirmeden önce tekrar sağlık çalışanlarımızın bu anlamlı günlerini kutlarım.

Büyüklerimiz 'Ne doktorlara muhtaç olalım, ne de eksikliklerini görelim.'derlerdi. Evet sağlığımız çok önemli ama onu kaybetmeden de doktorların önemini kabul edelim.  

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..