Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

14 Mayıs Pazartesi

14 Mayıs Pazartesi
 

Cumhuriyet mitinglerinin en büyüğü ve sonuncusuyla, Fenerbahçe’nin ligini bitimine iki hafta kala şampiyorluğunu ilan ettiği Trabzonspor maçı aynı güne denk gelince ve İzmir bu iki önemli olaya ev sahipliği yapınca, gazeteler ilk sayfalarını iki haberle doldurdular bugün…

Genellikle sürmanşette sarı-lacivert bir renk deniziyle Fenerbahçe’nin 100. yılda kazandığı 17. şampiyonluk ilan edildi. Başlık altında da gelincik tarlasını andıran bayrak selinin fotoğrafı kondu.

Milletin, cumhuriyete, demokrasiye, laikliğe, bayrağa, ülkeye böylesine bir coşkuyla sahip çıkması kadar doğal ve güzel ne olabilir? Bu güzelliğe gölge düşüren yine siyasetçilerdi. Özellikle CHP-DSP dayanışmasına bu mitinglerin öncülük etmesi istenirken, kamuoyunda adı bile hatırlanmayan bazı partilerin liderleri hazır kalabalık bulmuşken kendilerini hatırlatmaya çalıştalar.

Bu arada Tercüman gazetesinin haberinde kullanılan ifade ise hiç de hoş değildi: Atatürk sevdası Çağlayan’da gürledi, İzmir’de alev topu olup düşmanın tepesine yumruk gibi indi, diyordu gazete. Düşman kimdi acaba?

Bayrağa gösterilen bu duyarlılığın, bu sevginin ve bu saygının oluşturduğu bilincin, her zaman ve mekânda devam etmesini diliyorum.

İşte manşetler:

MİLYONLARA AYIP (Akşam). Cumhuriyet mitinglerine görkemli final. Al bayrak Alsancak’a indi. İzmir tarih yazarken inatçı sol tarihi fırsatı kaçırdı. İki milyona yakın kalabalığın birleşin sloganları bile CHP lideri Baykal ile DSP lideri Sezer’i buluşturmaya yetmedi.

EGE’DE DEV MİTİNG (Bugün). İzmir’deki Cumhuriyet mitingine yüz binler katıldı. Meydanı bayrak denizine çeviren katılımcılar laiklik ve solda birleşme sloganları attı.

HALK BAŞARACAK (Cumhuriyet). Tehlikenin farkında olan milyonlar İzmir’in meydanlarına sığmadı. Tam bağımsız Türkiye için kenetlenen kitleler Cumhuriyet’e sahip çıktı.

AL SANA GAVUR İZMİR (Güneş). İzmir’de coşan 2 milyon Atatürk ve Cumhuriyet âşığı Erdoğan’ın 2005’te yaptığı “gavur” imasını yüzüne vurdu.

İŞTE ATAM İZMİR (Hürriyet). Bir buçuk milyon kişi Kordon’u bayraklarla donattı. Sadece deniz yoluyla 200 bin kişinin geldiği miting alanında atılan laiklik sloganları Ege’yi inletti.

İŞTE İZMİR (Milliyet). Kırmızı beyaz renklere bürünmüş yüz binler dün İzmir’de meydanları doldurdu. Cumhuriyet tarihinin en büyük mitinglerinden biri olan dev buluşmada protestoların hedefi hükümetti.

KALPLER EGEDE ATTI (Posta). İzmir dün cumhuriyet tarihinin en büyük mitinglerinden birine sahne oldu. 1 milyonu aşkın kişinin ellerindeki Türk bayraklarıyla İzmir’i kırmızı beyaza boyadı. Türkiye’nin dört bir yanından ellerinde al sancaklarla Alsancak’a koşan yüz binlere, denizde bayraklarla süslenmiş yüzlerce tekne eşlik etti. Mitinge gidemeyen milyonların kalbi de dün Ege’de attı.

DENİZ MAVİ YER KIRMIZI (Radikal). İzmir’deki denize sıfır Cumhuriyet mitingine 1 milyonu aşkın kişi katıldı. Hedef yine hükümetti.

DEMOKRASİ ŞÖLENİ (Sabah). Ankara ve İstanbul’dan sonra İzmir’de de yüz binlerce kişi bayraklarla yürüdü. Kentin meydanları dar geldi, Kordon doldu taştı.

TÜRK İZMİR (Takvim). Gavur İzmir imasının cevabını milyonlar verdi. Al sancağını kapan Alsancak’ta buluştu. Tepki tek ses oldu. Türkiye laiktir laik kalacaktır.

KENDİMİZE GELDİK (Tercüman). Kıvılcım Tandoğan’da çakıldı. Atatürk sevdası Çağlayan’da gürledi, İzmir’de alev topu olup düşmanın tepesine yumruk gibi indi.

ATATÜRK GELMİŞ GİBİ (Vatan). Türkiye tarihinin en büyük mitinglerinden biri dün İzmir’de gerçekleşti. Al bayraklarıyla kenti gelincik tarlasına çeviren yüz binler Ata’yı karşılamaya gelmişcesine coşkuluydu.

MİTİNG PASTASI (Yeni Şafak). ADD ve Vatansever Kuvvetler gibi derneklerin düzenlediği İzmir mitingi, soldan sağa çok sayıda partinin oy kapma yarışına sahne oldu.

100. yılında zor da olsa ipi göğüsleyen ve Türkiye liginin 17. birinciliğini elde eden Fenerbahçe’yle ilgili manşetler şöyleydi:

İŞTE YÜZÜNCÜ YIL İŞTE ŞAMPİYON (Akşam).

100 YAŞINDA ŞAMPİYON (Bugün).

ŞAMPİYON (Güneş).

ŞAMPİYONUN ADI FENERBAHÇE (Hürriyet).

100. YIL GURURU : ŞAMPİYON (Milliyet).

YÜZYILIN ŞAMPİYONU (Posta).

FENERBAHÇE 100. YILDA ŞAMPİYON (Radikal).

ŞAMPİYON (Sabah).

YÜZ YILIN KRALI (Star).

100’ÜNÜN AKIYLA ŞAMPİYON (Takvim).

FENERBAHÇE ŞAMPİYON (Türkiye).

FENERBAHÇE ŞAMPİYON (Vatan).

FENERBAHÇE ŞAMPİYON (Yeni Şafak).

Dün aynı zamanda Anneler Günü’ydü. Annesi hayatta olanlar onları ziyaret edip gönüllerini almaya çalışırken, annelerini kaybedenler de bir çiçek alıp mezarların başına koştular. Uzaktakiler de dualarıyla annelerini anmaya çalıştılar.

Yalnız ortada farklı bir manzara da vardı. Vatan uğruna kalleş teröre karşı canını feda eden ve bu Anneler Günü’nde biricik annesini ziyaret etmeye, elini öpmeye imkân bulamayan aziz şehitlerimiz… Anneleri bu özel günde onları yalnız bırakmadı ve mezarlıkta da olsa oğullarıyla birlikte oldular.

ÇOCUKLARINA ÇİÇEK GÖTÜREN ANNELER (Vatan). Herkes evlâtlarıyla kucaklaşırken şehit anaları Anneler Gününü kabir başında geçirdi.

PKK konusunda Türkiye’ye ters ve sert cevaplar veren, böylece teröre destek olan Barzani, bir terör hareketine maruz kaldı.

BARZANİ EKTİĞİNİ BİÇİYOR (Türkiye). Bölgeyi adeta terör üssü haline getiren peşmerge liderinin Mahmur’daki binası havya uçuruldu.

Eurovisionda bu yılki beklentilerimize tam cevap alamadık. Kenan Doğulu’dan daha iyi bir netice beklerken puanlamada şarkının ve müziğin ikinci planda kaldığı, komşuluk ilişkileri ve siyasetin daha ön plana çıktığı dikkat çekti. Türkiye Avrupa’nın 6 ülkesinden 12 tam puan alırken, birbirine destek olan Slavlar’dan puan çıkaramadı.

SLAVISION (Star). Türkiye’nin 4. olduğu Eurovision’daki Slav dayanışması çıldırttı. Kurucu ülke İngiltere bile önümüzdeki yıl katılmayacağını açıkladı.

OYLAR DUAYA VERİLDİ (Yeni Şafak). Helsinki’de yapılan 52. Eurovision şarkı yarışmasında ‘Shake it up Şekerim’le favori gösterilen Kenan Doğulu, Ortodoks kardeşliğine yenildi.

İç siyasette gündem Anayasa değişikliğinin köşkte nasıl karşılanacağı meselesi. CHP veto beklentisi içindeyken, kimileri referandum sandığının 22 Temmuz’a yetişip yetişmeyeceğini tartışıyorlar. Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın açıklaması ise demokrasiden yana olanların içine su serpti. Tuğcu, vetodan sonra meclisin aynı şekilde teklifi 367’nin üstünde bir oyla cumhurbaşkanına göndermesi halinde, köşkün bunu referanduma götürme yetkisi olmadığını ve dolayısıyla imzalanması gerektiğini söyledi.

HUKUKÇULAR TUĞCU’YA DESTEK VERDİ: KÖŞK SEÇİMİ KOLAYLAŞMALI (Zaman).

Fransa’da yeni seçilen Türkiye aleyhtarı cumhurbaşkanı Sarkozy’ye kendi ülkesinde yayınlanan bir gazeteden uyarı geldi:

SARKOZY’YE FRANSIZ UYARISI (Türkiye). Echos gazetesi, 15. büyük ekonomi olacak Türkiye’ye sakın sırt çevirme, dedi.

Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla….

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..